Prvo polufinale Evrovizije 2021 – Dominacija istočne Evrope

, AKTUELNO, KULTURA

Nakon najdužeg perioda čekanja Evrovizije do sada (2 godine!!!), sinoć se održalo prvo polufinale Evrovizije 2021. u Roterdamu, Holandiji.

Kao što znate, Evrovizija u Roterdamu je trebalo da bude održana prošle godine, ali se zbog pandemije korona virusa desilo ono nezamislivo – Evrovizija 2020. je bila otkazana. Mada, kada bolje pogledamo, više je bila odložena, s obzirom na to da se održala u istom gradu u kojem je trebalo, sa istim izvođačima koji su izabrani 2020. godine, koji su ove godine samo izašli sa drugim pesmama.

Ovaj događaj je uživo u Rotterdam Ahoy-u pratilo 3000 ljudi u publici, nakon što su ispunili uslove negativnog testa na virus. Naša komentatorka Duška Vučinić se nekoliko puta u toku programa oglasila o tome koliko joj je čudno i strašno što niko u publici ne nosi masku, međutim, bilo joj je drago što je razdaljina između green room-a, u kome se nalaze izvođači, i publike značajna.

Pročitajte i: Sve što treba da znate o izboru za najbolju pesmu Evrope i Australije 2021. godine

Ceremoniju je otvorio Dankan Lorens, pobednik Evrovizije 2019. godine u Tel Avivu, koji je doveo ovaj događaj u Holandiju. Dankan se predstavio svojom novom pesmom ,,Feel Something“.

Nakon toga su nam se predstavili i ovogodišnji voditelji: Šantal Janzen, Edsilija Rombli, Jan Smit i Niki De Jager – koja je takođe globalno poznata i kao profesionalni šminker, frizer i bjuti-guru NikkieTutorials.

U večeri prvog polufinala imali smo priliku da čujemo 16 zemalja koje su se takmičile za prolazak u finalno veče Evrovizije, a ovako su, ukratko, zvučale njihove pesme i izgledali njihovi nastupi:

LITVANIJA

Prvi takmičari koji su otvorili polufinalno veče činili su sastav The Roop sa pesmom ,,Discoteque“.

Osvojili su nas prijatnim vizuelnim prisustvom – žuti kostimi koji su u kontrastu sa ljubičastim vizualima, a ta estetika se u potpunosti složila sa njihovom pesmom, koja je jedna prava disko himnica, uz presimpatičnu koreografiju. Deo koreografije je uključivao ruke i prste, kojim su, kako kažu, predstavili slova E i V, kao skraćenicu za Evroviziju.



SLOVENIJA

Kao prava vila u prelepoj beloj haljini, Ana Soklič nam je svojom pesmom ,,Amen“ prenela osećaj i doživljaj magije. Veliki udeo u tome su imali vizuelni efekti galaksije i svemira, ali ponajviše i gospel hor koji je zvučio veličanstveno. Zanimljiva činjenica da je ovaj gospel hor nastupao i sa Majklom Džeksonom.



RUSIJA

Već samim izlaskom na scenu, Maniža nam je kupila pažnju u ogromnoj haljini sa ruskim nacionalnim motivima i šarama. Nakon što je izašla iz haljine u crvenom kostimu, počela je da razvaljuje izvedbu svoje pesme ,,Russian Woman“. Na prvi pogled zanimljiva i šaljiva pesma se gradi i pretapa u epski narodni zvuk, koji se kasnije nastavlja sa pop beat-om uz vizuale pozitivnih afirmacija, a nakon toga i snimcima mnogih devojaka iz Rusije. Ova pesma prenosi jednu snažnu poruku i govori o transformaciji identiteta žena u nekoliko poslednjih vekova u Rusiji.



ŠVEDSKA

Švedsku je na ovogodišnjem Eurosong-u predstavio pevač poreklom iz Konga – Tuse – sa pesmom ,,Voices“.

Tuse je na scenu izašao u zanimljivom kostimu, međutim, njegova pesma je klasična pop pesma koja, po mom mišljenju, ne može baš da ostavi neki jak utisak iz prve.

Ipak, Tuse je svakako izuzetno simpatičan mlad dečko, stoga nije ni čudo zašto je mnogima osvojio srca.



AUSTRALIJA

Simpatična Montejn nam se predstavila sa pesmom ,,Technicolour“. Prvo što nas je kupilo kod ove pesme jeste Montejnin sjajan glas, kao i upadljiva i autentična lajt-motiv vokalna melodija. Čula se trema u njenom glasu, međutim, sjajno je dostavila svoj nastup, zajedno sa još tri igračice, iako nije bila u direktnom prenosu u Roterdamu jer nije mogla da se pojavi. Iskorišćen je njen bekap snimak nastupa, a bila je uživo u uključenju iz Australije u toku praćenja glasanja.



SEVERNA MAKEDONIJA

Talentovani pevač Vasil je svoju zemlju ove godine predstavio sa pesmom ,,Here I Stand“. I u scenskom i vizuelnom nastupu se može videti veličanstvenost, koja se u isto vreme čuje u ovoj pesmi kroz harmonije i fenomenalan vokal. Pesma se završava kao jedno simfonijsko finale, u kome je poslednji ton koji je Vasil otpevao u kontratenorskom registru.



IRSKA

,,Maps“ je jedna prava feel-good pesma koju je ove godine, kao predstavnica ove zemlje, izvela Lesli Roj. Ova umetnica poseduje snažan i fenomenalan glas koji dopire do svakog slušaoca. Scenska postavka i nastup su takođe simpatični – papirno drveće, kuće i zgrade iz kojih se pred kraj nastupa izmigoljila i izašla u svom punom sjaju na sredinu bine i otpevala pesmu do kraja. Nakon što je završila nastup, odmah je briznula u plač i zahvalila se svim gledaocima.



KIPAR

Lepotica Elena Cagrinu je osvojila gledaoce svojim vatrenim nastupom. Doslovno je zapalila binu, i to ne samo metaforički – pred sam kraj nastupa na bini se pojavljuje natpis imena njene pesme ,,El Diablo“ pod vatrom.

Ova pesma apsolutno odgovara trenutno popularnoj muzici i ima ogroman potencijal da postane letnji hit.

Elena je pretalentovan vokal, a ceo njen nastup je bio sjajan – zavodljiv i vatren, baš kao što je i ova pesma.



NORVEŠKA

Norveška je ove godine dovela upečatljivog predstavnika. Na sceni nam se pojavio pravi anđeo sa krilima – pevač Tix, koji nam je izveo svoju pesmu ,,Fallen Angel“.

Scenski nastup je inspirisan Turetovim sindromom, od kojeg pati pevač, stoga je on kao anđeo vezan lancima za četiri ,,pala anđela“ koje vidimo u mraku sa rogovima.

Čak i samo umetničko ime pevača je inspirisano njegovim stanjem – Tix je izvedeno od reči ticks što se prevodi kao tikovi.

Na samom vrhuncu pesme, Tix je skinuo svoje naočare za sunce i na kratko nam pokazao jedan od svojih tikova.

Izuzetno dirljiv i upečatljiv nastup, a isto tako je i upečatljiva i lepa i njegova pesma.



HRVATSKA

Naše komšije su na polufinalu imali sjajnu predstavnicu. Mlada lepa pevačica Albina nam je pokazala svoj talenat višestruko – kroz fantastičan glas i izuzetnu koreografiju, koju su pratili scenografski vizuelni efekti u neonskim bojama.

Albina je svoju pesmu ,,Tick-tock“ pevala na engleskom, osim pretposlednjeg refrena koji je otpevala na svom maternjem jeziku – hrvatskom.

Njen osmeh nam je svima ugrejao srca.



BELGIJA

Ovogodišnji predstavnici Belgije su bili nama poznati sastav Hooverphonic. Sigurno ste barem jednom čuli njihov hit ,,Mad About You“.

Na Eurosong-u su se predstavili pesmom ,,The Wrong Place“, koja je tipična indie pesma sa malo mračnijim prizvucima, ali interesantnom harmonijom.



IZRAEL

Kako sami kažu, ove godine je njihova predstavnica potpuna suprotnost od prethodne predstavnice Nete, koja je odnela pobedu na Eurosongu 2018. godine.

Mlada Eden Alene se predstavila pesmom ,,Set Me Free“, u kojoj je, barem mene lično, glasom na momente podsetila na norvešku kantautorku Auroru, a muzikom na Arianu Grande.

Eden se pojavila sa upečatljivom frizurom, a pokazala je svoj jak i odlično kontrolisan glas, pogotovo pred sam kraj, kada je izvela i par whistle tonova.

Kažu da je Eden otpevala najviši ton na Evroviziji do sada.



RUMUNIJA

Rumunska predstavnica Roksen nam se predstavila sa veoma lepom pesmom ,,Amnesia“. U šarenolikom kostimu sa svojim plesačima, izvela je ovu indie himnu u kojoj se najviše istakao njen autentičan glas. ,, ,,Amnezija“ nekako uspeva da da glas svim potisnutim osećanjima i ljudima čiji se glas nije čuo, na način koji je za mene neverovatno neokaljan,“ kaže ona. To nam je na kraju nastupa i vizuelno pokazala rečima na bini ,,za svaki usklik koji je prošao nečuven“.



AZERBEJDŽAN

Zanosna Efendi nas je oborila s nogu svojom pesmom ,,Mata Hari“. Scenografija, koreografija, orijentalni prizvuk i snažan glas – svaki kriterijum je u potpunosti zadovoljen ovim nastupom. Sigurna sam da svi vidimo sebe kako vajbujemo uz ovu numeru kada ponovo budu počeli da rade klubovi.



UKRAJINA

Lični apsolutni favorit ove večeri, ali nisam jedina u tome. Ukrajinski sastav Go_A nas je sve ostavio bez teksta u najpozitivnijem smislu sa svojom pesmom ,,Šum“. Ova pesma, u neku ruku, predstavlja sve ono što Evrovizija treba da bude – savršeni sklop tradicionalnog i modernog, narodnog i zabavnog. Da li ste ikada u isto vreme čuli električnu gitaru, sintove iz miksete, drombulje, frulicu i narodno ukrajinsko pevanje implementirano u tehno/trens bitove? Upravo to je ova pesma. Apsolutno fantastičan nastup.



MALTA

Simpatična pevačica Destiny nam je svima stavila osmeh na lice svojom simpatičnom pesmom ,,Je Me Casse“, u kojoj čujemo mešavinu bluza i popa kome savršeno leži njen lep i jak glas. Ova sladunjava feel-good pesma je prava oda osnaživanju žena.



Pročitajte i: Sve o takmičarima prve polufinalne večeri najpopularnijeg muzičkog takmičenja na svetu (Pesma Evrovizije 2021)

Nakon što su se svi sinoćni učesnici predstavili i otpevali svoje pesme, u toku glasanja imali smo jedan međuvremenski nastup. Pevačica Davina Mišel i glumica Tekla Rojten su učestvovale u performansu ,,The Power of Water”, koji je inspirisan vodom i nerazmrsivom vezom koju Holandija gaji sa njom. ,,Mi Holanđani vekovima imamo vezu sa vodom koja je jedinstvena u svetu. Borili smo se protiv nje, ali ne možemo živeti bez nje. Ovim nastupom pričamo priču o snazi vode i gipkosti koju svi imamo,” govori Gerben Baker, koji je vođa ovogodišnje Eurosong emisije u Roterdamu.



Po završetku performansa, bilo je više reči o Dankanu Lorensu i njegovom velikom svetskom uspehu sa pesmom ,,Arcade“, koja je Holandiji donela pobedu na Eurosongu 2019. godine. Dankanu je potom uručeno platinum priznanje za ovu pesmu, s obzirom na to da je prešla preko milijardu slušanja širom celog sveta.



Imali smo priliku da se upoznamo i sa jednim delom izvođača iz zemalja čije pesme idu direktno u finale, a to su Maneskin iz Italije, Jendrik iz Nemačke i Džangu Makroj iz Holandije.

sastav Maneskin – predstavnici Italije na ovogodišnjem Eurosongu



Nakon intervala, napokon je došlo vreme da saznamo i koje su to zemlje sa prvog polufinala Evrovizije 2021. godine prošle u finale. Deset zemalja iz prethodne večeri koje su odabrane da se plasiraju u finale i koje ćemo ponovo slušati u subotu su: Norveška, Izrael, Rusija, Azerbejdžan, Malta, Litvanija, Kipar, Švedska, Belgija i Ukrajina.

predstavnici Ukrajine u momentu kada su proglašeni da prolaze dalje u finale



Drugo polufinale će se održati u četvrtak, 20. maja od 21h, a na ovom polufinalu nastupiće i naše predstavnice Hurricane, stoga markirajte svoje kalendare da ih zajedno podržimo u što većem broju i pošaljemo ih u finale!

Pripremila: Jovana Filipović

Izvori: eurovision.tv | wiwibloggs.com

Foto-izvori: eurovision.tv