7 italijanskih serija na Netflixu za svačiji ukus

, LIFESTYLE

Bilo da učite italijanski jezik, pratite italijansku kinematografiju ili ste samo u potrazi za nekom novom serijom na Netflixu, na ove serije treba da obratite pažnju:

1. Suburra: Blood on Rome

Definitivno jedna od najuzbudljivijih serija na Netflixu. Suburra je naziv za četvrt starog Rima u kojem su živeli najsiromašniji članovi društva. Serija prikazuje isprepletanost mafije, Vatikana i rimskih klanova i kriminalaca i to kako se u tom svetu snalaze oni koji su naizgled iz nekog potpuno drugačijeg.

Radnja se odvija u Rimu i u Ostiji. Serija ima 3 sezone, sa po 10, 8 i 6 epizoda.

Trejler:

2. Baby

Možda čak i najkontroverznija italijanska serija na Netflixu. Baby je serija koja je zasnovana na istinitom događaju ‒ skandalu koji je potresao Rim 2013. godine. Naime, otkriveno je da su se dve srednjoškolke (od 14 i 16 godina) iz bogataškog dela grada bavile prostitucijom. Ovaj skandal poznat je pod imenom Baby Squillo (baby se odnosi na njihove godine, a squillo je izraz koji se upotrebljava za prostituku). Glavne junakinje su tinejdžerke Chiara i Ludovica koje zajedno ulaze u svet prostitucije i počinju da vode duple živote.

Radnja se odvija u Rimu. Serija ima 3 sezone, sa po 6 epizoda.

Trejler:

3. Curon

Ova serija je pravi izbor za sve ljubitelje horora. Kuron Venosta je malo mesto u severnom delu Italije, na granici sa Austrijom i Švajcarskom. Mesto je poznato po zvoniku koji se nalazi na sred jezera, a koji je samo deo grada koji je ostao potopljen pod vodom nakon izgradnje brane. Legenda kaže da se ponekad mogu čuti zvona tog zvonika, iako su uklonjena još 1950. godine. Ta legenda iskorišćena je za radnju same serije, punu misterije.

Radnja se odvija u mestu Kuron Venosta. Serija ima 1 sezonu, sa 7 epizoda.

Trejler:

4. Guida astrologica per cuori infranti (An Astrological Guide for Broken Hearts)

Zaljubljenici u astrologiju ‒ ovo je serija koju ste čekali. Kroz 12 epizoda, u seriji je obrađeno svih 12 horoskopskih znakova. Glavna junakinja Alice upoznaje momka po imenu Tio, koji joj pomaže da kroz astrologiju bolje upozna sebe i svet oko sebe. Guida astrologica per cuori infranti je romantična komedija i zasnovana je na istoimenom romanu.

Radnja se odvija u Torinu. Serija ima 2 sezone, sa po 6 epizoda.

Trejler:

5. Il processo (The Trial)

Glavna junakinja ove serije je uspešna tužiteljka Elena Guerra, koja se sprema da zatraži odsustvo sa posla kako bi otišla u Njujork, gde je njen muž prihvatio novi posao. Ovaj plan se otkazuje kada joj biva dodeljen delikatan slučaj, u kojem je bogata Linda Monaco optužena za brutalno ubistvo 17-ogodišnje devojke, a koju brani poznati i ambiciozni advokat.

Radnja se odvija u Mantovi. Serija ima 1 sezonu, sa 8 epizoda.

Trejler:

6. Zero

Serija koja pokazuje onu drugu, ne tako turističku stranu Milana. Većina likova iz serije su Italijani afričkog porekla, koji žive u Baroni, jednoj od milanskih periferijskih četvrti. U seriji se Barona naziva Barrio (španska reč koja označava distrikt ili kvart, a često se tako nazivaju kvartovi na periferiji u kojima žive siromašniji članovi društva). Glavni lik je stidljivi tinejdžer Omar, koga zovu Zero, i koji ima moć da postane nevidljiv. Sa grupom prijatelja, Zero pokušava da zaštiti Baronu od pokušaja velike građevinske firme da je uništi, a koja planira da na tom mestu izgradi novi, luksuzni stambeni kompleks. Ono što ovu seriju čini interesantnom za mlade jeste i saradnja sa poznatim italijanskim pevačem Mahmoodom. U seriji možete da čujete njegovu poznatu pesmu Barrio, kao i pesmu Zero, koja je posebno napravljena za potrebe ove serije.

Radnja se odvija u Milanu. Serija ima 1 sezonu, sa 8 epizoda.

Trejler:

7. Luna Nera

Luna Nera (engl. Black Moon) je istorijska fantastična serija u čijem su fokusu žene koje su optužene da su veštice. Nakon što je njihova baka pogubljena jer je veštica, Ade i njen bolesni mlađi brat primorani su da pobegnu u sigurno utočište za veštice. Serija je zasnovana na istoimenom romanu.

Radnja se odvija u 17-ovekovnoj Italiji. Serija ima 1 sezonu, sa 6 epizoda.

Trejler:

Ako vam je neka od ovih serija privukla pažnju, potrudite se da ne završi na onom spisku filmova i serija koje planirate da pogledate, a koje zapravo nikada nećete pogledati. Svi imamo bar jedan takav spisak. Umesto toga, bez daljeg spojlovanja, spremite kokice i uživajte u gledanju.

Autorka: Martina Seizović

Foto izvor: Netflix.com