Klub 27: Muzičke legende i prokletstvo mladosti

, KULTURA

Klub 27, taj misteriozni broj koji se čini da proganja svetske muzičke ikone, ostaje jedan od najfascinantnijih fenomena u svetu umetnosti. YouthNow je dublje zaronio u ovu neobjašnjivu pojavu i pružiće uvid u tajanstveni klub 27, čiji su članovi ostavili neizbrisiv trag u svetu muzike.

Kako je sve počelo?

Klub 27 je termin koji označava grupu muzičkih umetnika koji su umrli na vrhuncu svoje slave i talenta, sa tačno 27 godina. Ovaj fenomen postao je poznat tokom 20. veka, ali prvi poznati član Kluba 27 bio je Robert Džonson, legendarni američki blues gitarista, koji je preminuo 1938. godine. Smrt Roberta Johnsona u svojoj 27. godini bila je obavijena misterijom, a njegova muzika i danas inspiriše generacije muzičara.

Članovi kluba 27

Svaki od članova Kluba 27 imao je jedinstvenu životnu priču i ostavio je neizbrisiv trag u svetu muzike. Evo nekoliko detalja o njihovim životima:

Robert Džonson (1911-1938) je rođen u Mississippiju i postao je poznat po svom virtuoznom sviranju gitare. Mnogi ga smatraju začetnikom delta bluza. Njegov život bio je obavijen misterijom, a smrt u 27. godini je i danas predmet mnogih legendi. Ostavio za sobom nekoliko klasičnih bluz pesama, uključujući “Cross Road Blues” i “Love in Vain”.

Brajan Džons (1942-1969) je bio osnivač i originalni lider grupe “The Rolling Stones”. Bio je multiinstrumentalista i talentovani muzičar, ali je patio od problema sa zloupotrebom droga. Nakon napuštanja “The Rolling Stones”, njegov život je postao turbulentan, a njegova smrt u 27. godini, nakon što se utopio u bazenu svog doma, ostala je obavijena tajnama.

Džimi Hendriks (1942-1970) je bio virtuoz na gitari i jedan od najuticajnijih muzičara u istoriji rok muzike. Rođen u SAD-u, postao je poznat u Londonu pre nego što je postao globalna ikona. Njegova muzika i performansi na gitari su promenili pejzaž rok muzike. Hendriks je preminuo od predoziranja 1970. godine.

Dženis Džoplin (1943-1970)bila je žena sa jedinstvenim glasom i stilom. Rođena u Teksasu, postala je poznata po svojoj sirovosti i strastvenom izvođenju pesama. Imala je burnu karijeru i život obeležen zloupotrebom droga. Preminula je od predoziranja u 27. godini.

Džim Morison (1943-1971) je bio harizmatični pevač grupe “The Doors”. Njegovi tekstovi su bili kontroverzni, a njegove eksplozivni nastupi su ostavile dubok utisak na publiku. Morison je preminuo u Parizu 1971. godine pod tajanstvenim okolnostima

Kurt Kobejn(1967-1994) je bio predvodnik grandž scene i lider grupe “Nirvana”. Njegova muzika je definisala generaciju devedesetih godina. Kobejn je patio od depresije i zloupotrebe droga, a njegova smrt je označila kraj Nirvane i ostavila tugu među njegovim obožavaocima.

Ejmi Vajnhaus (1983-2011) je bila britanska soul diva sa jedinstvenim glasom. Njena muzika je osvojila mnoge nagrade i privukla veliku pažnju medija. Međutim, borila se sa zavisnošću, što je dovelo do njene prerane smrti u 27. godini.

Zagonetna sudbina

Većina članova Kluba 27 preminula je od posledica zloupotrebe droga i alkohola, a njihove smrti često su bile obavijene kontroverzama i misterijom. Teorije zavere često okružuju njihove smrti, ali jedno je sigurno: svet je izgubio izuzetno talentovane umetnike u svojoj mladosti.

Pročitati i: FEST 2023: ,,YU Grupa – Trenutak sna’’ – jedna porodica, jedna država, jedna muzika


Nasleđe

Iako su ovi muzičari napustili ovaj svet u svojim ranim godinama, njihova muzika ostaje živa i inspiriše nove generacije. Njihove pesme, stihovi i muzička vizija i dalje imaju dubok uticaj na muzičku industriju. Njihovo nasleđe je ne samo zbirka pesama, već i podsetnik na ranjivost umetnika i duboku povezanost između umetnosti i ljudske prirode.

Klub 27 ostaje zagonetna tačka interesovanja za ljubitelje muzike širom sveta. Ovaj fenomen podseća nas na tajanstvene puteve sudbina i cenu koju umetnici ponekad plaćaju za svoj dar.

Autorka: Sara Nikolić

Izvor: www.rollingstone.com

Foto izvor: www.behance.net, www.thelantern.com