VODIČ ZA STUDENTE – Beograd Editon

, AKTUELNO, KULTURA

Dobrodošli u Beograd, dinamičan grad koji nikada ne spava i koji posebno nije ostao imun na energiju mladih ljudi. U ovom vodiču za mlade, istražićemo različite aspekte Beograda, pružajući vam uvid u prirodu, zabavu, vežbanje i kulturu.

PRIRODA

Beogradski zoološki vrt je smešten u prelepom okruženju na Kalemegdanu. Kao što možete da pretpostavite, ako već niste posetili, bogat je životinjama iz svih krajeva sveta. Takođe se može svrstati u omiljena mesta za posete mnogih porodica, kao i ljubitelja životinja.

Botanička bašta ,,Jevremovac’’ nalazi se u blizini centra grada i nudi mirno mesto za šetnju i opuštanje u predivnom japanskom vrtu. Poseta ovog kompleksa se može iskoristiti za učenje o mnogim biljnim vrstama koje se nalaze kako pored staza, tako i u posebnom staklenom delu u sredini bašte.

Javni akvarijum i tropikarijum Beograd je jedna od posebno zanimljivih atrakcija na Dedinju koja će omogućiti da se posetioce približe egzotičnom svetu flore, ali pre svega faune širom sveta. Ovaj tropikarijum nudi pogled na različite morske i rečne vrste riba, gmizavce, vodozemce, ali i spektar domaćih vrsta koje naseljavaju Srbiju.

,,Mali Dunav’’ pripada Oglednom dobru Radmilovac u okviru Poljoprivrednog fakulteta. Odlazak na ovo mirno mesto, sem uživanja i odmora nudi i različit edukativni sadržaj kroz obilazak akvarijuma, mini zoološkog vrta i simpatičnog naselja iz praistorije.

ZABAVA

KST (Klub studenata tehike) je centar alternativne umetnosti i kulture u Beogradu. Ovde se mogu pronaći raznoliki događaji, uključujući koncerte rok bendova, izložbe, maseknbale… Klub ima dugu tradiciju među mladima, kao mesto dobre muzike i nezaboravnih žurki.

Cetinjska je poznata po svojim brojnim kafićima, barovima i klubovima. Ovo je mesto gde se okupljaju mladi Beograđani kako bi proveli noć uz živu muziku, DJ nastupe i neponovljiv provod.

Jambovanje je takmičenje koje se organizuje u ovoj popularnoj igri. Prvo je i jedino jamb prvenstvo u Srbiji. Igra se svakog utorka i nedelje, po ciklusima. Na ovom mestu možete testirati svoje veštine i sreću u ovoj društvenoj igri i družiti se sa prijateljima.

Bioskop Zvezda je nezavisni bioskop koji prikazuje širok spektar filmova, uključujući blokbastere, umetničke filmove i dokumentarce. Projekcije se održavaju i unutra, ali posebnu draž ostavlja leti bioskop na otvorenom. Jedno je među omiljenim mestima filmofilima i pruža nesvakidašnje iskustvo.

VEŽBANJE I SPORTSKE AKTIVNOSTI

Penjači centar Sektor 44 je popularna destinacija za sportsko penjanje. Ovde posetioci mogu izazvati svoje fizičke sposobnosti penjući se po stenama različitih težina.

Kuglana Žabac je popularni zabavni centar koji pruža mnogo sati zabave uz bowling staze, kao i mnoge druge igre koje podstiču dobru atmosferu. Savršeno je mesto za uživanje i opuštanje u aktivnostima, bez obzira da li ste iskusni igrač ili tek početnik.

StressOut Room je mesto koje će vam sigurno zatrebati. Naime, ovde se možete rešiti nagomilanog stresa razbijajući predmete, na bezbedan način. Zagarantovano je oslobođenje napetosti.

Paintball i karting su aktivnosti koje su dostupne na par mesta u gradu, a savršene su ako imate slobodno vreme i dobru ekipu, a želite kvalitetan i nezaboravan provod.

KULTURA

Muzeji: Beograd ima bogatu muzejsku scenu. Narodni muzej je domaćin velikog broja umetničkih dela, Muzej savremene umetnosti fokusiran je na moderne umetničke trendove, dok Muzej Nikole Tesle otkriva nasleđe slavnog naučnika…

Beogradski Sajam knjiga je događaj koji okuplja ljubitelje knjiga i autore celog sveta. Ovde pored najnovijih naslova, mogu se naći stari naslovi, polovne knjige, stripovi…

Koncerti: Beograd je često na turnejama svetskih muzičkih izvođača. Širom grada, na različitim mestima se često organizuju koncerti umetnika i bendova.

FESTIVALI

BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival) je jedan od najpoznatijih festivala na Balkanu posvećen savremenom teatru. Tokom festivala, Beograd postaje centar inovativnih i provokativnih pozorišnih predstava iz celog sveta.

BELEF (Beogradski letnji festival) donosi raznovrsne umetničke izraze na otvorene ulice i trgove Beograda tokom letnjih meseci. Ovde se mogu pronaći različiti muzički nastupi, pozorišne predstave, izložbe i performansi koje izvode umetnici iz različitih delova sveta.

FEST je međunarodni filmski festival koji se već pola veka održava u Beogradu. Tokom ovog festivala se mogu pogledati najnoviji filmski naslovi, upoznati filmski stvaraoci i učestvovati u razgovorima o filmu.

Drugstore Garden Festival je muzički festival koji se održava u prelepom vrtu kluba Drugstore. Festival donosi različite žanrove elektronske muzike i stvara magično iskustvo pod otvorenim nebom.

Jazz Fest Beograd okuplja svetski poznate džez umetnike i izvođače. Ova manifestacija sa dugom tradicijom pruža uživanje u džez muzici na različitim lokacijama širom grada.

Pročitati i: Upoznaj Srbiju – Izazovni uspon na Rtanj 

Beograd je grad kontrasta i raznolikosti, savršeno mesto za istraživanje i otkrivanje, a ovo su samo neke od aktivnosti i atrakcija u kojima možete uživati. Nadamo se da će vam ovaj vodič pomoći da iskusite sve što Beograd može da ponudi i da napravite nezaboravne uspomene dok istražujete grad.

Autorka: Sara Nikolić

Foto izvor: Imagine by Djordje Jovanonovic from Pixabay, Imagine by ktphotography from Pixabay, gdenaodmor.rs, Image by Ichigo121212 from Pixabay, beogradzivi.rs, sajam.rs