Spisak sajtova i aplikacija za online citanje

, KULTURA

Moderno doba je donelo mnogo prednosti, a jedna od stavki koja ga karakteriše je brzi razvoj informacionih tehnologija. U moru noviteta, jedna od najkorisnijih savremenih metoda je besplatno čitanje online knjiga. Biblioteke sa raznim naslovima brojnih autora su na klik od nas! Knjige nam nikad nisu bile dostupnije i to potpuno besplatno!

Postoji mnogo sajtova na engleskom i srpskom jeziku, na kojima možete pronaći bezbroj književnih dela svih žanrova iz različitih perioda. Resursi za čitanje elektronskih knjiga na srpskom jeziku su daleko siromašniji i nude neuporedivo manji broj dostupnih naslova.

Online knjige.com je sajt na kome možete da uživate u delima filozifije, misterije, politike, kao i u naučnim knjigama, a pre čitanja možete da zavirite i u odlomke iz njih. Sadrži oko 100 dela srpske književnosti, kvalitetno pripremljenih u elektronskom formatu i uglavnom pisana na ćirilici.

Elektronska knjiga je sajt podeljen u nekoliko kategorija: pdf biblioteka, enciklopedija znanja, analiza školskih lektira, gramatika srpskog jezika, audio knjige, tutorijali… Vrlo sadržajan sajt na kojem možete pronaći mnogo zanimljivih naslova i korisnih informacija iz raznih oblasti.

Blog “Besplatne e-knjige” će vas dočekati sa spiskom autora čija dela možete preuzeti, ali pravila korišćenja nalažu da knjigu možete preuzeti samo za lično korišćenje. Iako je reč o blogu, ponuda knjiga je solidna i kvalitetna.

Cicilendbiblioteke, sajt na kojem možete naći dela raznih autora, od Balaševića, preko Agate Kristi, do Tolkina. Svakako, nezaobilazna baza zanimljive literature.

Antologija srpske književnosti će vas uvesti u svet doživljaja naših najpoznatijih pisaca, za koji vam ne treba čak ni brzi internet. Ako ne želite da pogrešite u izboru knjiga, krenite redom.

Antikvarne knjige je sajt na kome možete čitatii dela štampana početkom 19. veka, iz izuzetno širokog spektra žanrova, za manje 100 dinara po primerku. Na sajtu postoji odeljak na kojem možete pronaći i besplatnu literaturu.

Ljubavni romani je odličan sajt za one koje zanima ova vrsta literature. Većinu dela možete čitati besplatno, dok je za neke potrebno pretplatiti se za simboličnu sumu novca.

Srpska književnost u 100 knjiga je sajt odličan kao polazna osnova za početnike. Pre nego se otisnete u svetsku književnost, savladajte domaću. Zbirka Narodne biblioteke Srbije obuhvata naša najznačajnija književna dela od 12. do 20. veka.

Serbian forum je sajt na kojem je potrebna registracija. Ovde možete naći razne knjige, školske udžbenike, magazine

Čitanje-knjiga-online

Balkan download je sajt koji nudi domaća i strana književna dela (prevedena na srpski i hrvatski jezik), audio knjige, magazine, ali i crtane filmove, igre, filmove…

Mediafire  je sajt na kome se možete registrovati pomoću Facebook ili Twitter naloga. Imena autora su poređana po abecedi, a na raspolaganju vam je i polje za pretragu. Sajt ima zaista mnogo naslova domaćih i stranih autora.

Library Genesis sadrži desetine hiljada naslova, među kojima možete naći i dela na srpskom jeziku. Pravi je dragulj za sve ljubitelje književnosti.

Knjige.club sadrži solidnu zbirku književnih dela koje možete pretraživati prema nazivu knjige ili autoru. Da biste mu pristupili, potrebno je da se registrujete.

Korisna knjiga je internet knjižara koja, pored papirnih (novih i polovnih) knjiga, sadrži oko 40 naslova u digitalnom formatu. Dela su dostupna po vrlo povoljnim cenama, a pretražuju se po kategorijama: biznis i novac, knjige za decu, sport, romani, razni priručnici, zabava i hobi, stručna literatura… Knjižara ima i bogatu ponudu knjiga na engleskom jeziku. Željene knjige je moguće platiti na više načina (uplatnica, platne kartice, plaćanje pouzećem kod kupovine papirnih knjiga) i registracija je neophodna prilikom poručivanja i plaćanja dela.

Google books pruža opcije za naprednu pretragu. Projekat “Biblioteka” je rezultat saradnje Googla sa velikim svetskim bibloitekama. Knjige kojima su istekla autorska prava možete preuzeti u pdf formatu. Ovde ćete pronaći i veliki broj knjiga na srpskom jeziku iz 19. i s početka 20. veka.

Laguna e-knjige je moj omiljeni sajt u poslednje vreme. Na njemu je mnogo laganih štiva za čitanje i razbibrigu, ali i dobrih i kvalitetnih naslova. Ovde svako može naći naslov za sebe. Prvih nekoliko stranica knjige se može pročitati besplatno i doneti odluka o eventualnoj kupovini knjige. Portal koji sledi ima vrlo bogatu ponudu e-knjiga čiji je izdavač (većim delom) upravo Laguna.

magazini-online

Novinarnica je odličan portal koji korisnicima omogućuje da na jednom mestu pretražuju, čitaju i kupuju novine, magazine i knjige u elektronskom obliku. Nudi i besplatan i sadržaj koji se plaća. Sve novine i magazini koje možete kupiti na sajtu, nude vam po jedan besplatan primerak koji možete pronaći na stranici gde se prodaje to izdanje. U kategoriji “Besplatno” možete pronaći novine i magazine koji su i u štampanom izdanju besplatni, kao i knjige za koje su istekla autorska prava.

Na sajtu je dostupno preko 260 izdanja novina i časopisa u digitalnom obliku. Od štampanih izdanja se ne razlikuju gotovo uopšte, a raspoređeni su po kategorijama: dnevne, lokalne, nacionalne, društvo i ekonimija, za žene, za muškarce, kuća i bašta, hrana i piće, stripovi… Cena digitalnih izdanja je niže od one cene štampanih, naročito ako se opredelite za mesečnu pretplatu.

Sajt ima zaista bogatu bazu e-knjiga domaćih i stranih autora, po pristupačnim cenama. Knjige se pretražuju po kategorijama: biografske, istorijske, političke, ljubavne, kriminalističke, nagrađivanje, filmovane, knjige za decu

Registracija na sajtu je neophodna ukoliko želite da pristupite sadržaju koji se kupuje.

Plaćanje je moguće na nekoliko načina (uplatnica, platne kartice, Vip račun za mobilni telefon, krediti).

Sajt je dostupan i u formi aplikacija koje su prilagođene i Android i iPhone uređajima. Skidanje aplikacija je besplatno, a korišćenje vrlo praktično. Plaćanje u aplikaciji je moguće preko Vip računa ili upotrebom kredita, koji se prethodno kupuje na sajtu.

Projekat Rastko je elektronska biblioteka stručnih ustanova i lokalnih zajednica koje su posvećene umetnosti, tradicijama i društvenim naukama. Sajt je podeljen po oblastima, a dostupno je i polje za pretragu.

Srbook nudi uglavnom dela o istoriji i politici. Knjige pretražujete po autorima, a baza sadrži 454 knjiga od 289 autora.

Amaravati je kolekcija od šest knjiga na srpskom jeziku, koju poklanja “Theravada”, budistički manastir iz Engleske.

EU Bookshop je online knjižara koja sadrži publikacije objavljene nakon 1952. godine. Sadrži preko 100 000 publikacija i više od 200 000 povezanih elektronskih knjiga, a prevodi su dostupni na 50 jezika. Da biste potražili knjige na srpskom jeziku, potrebno je da izaberete knjigu, a zatim kliknete na “Available formats and languages”, birate format (pdf ili e-book) i srpski jezik (ukoliko je ponuđen) i na kraju “Download”.

Hathi Trust u svom katalogu sadrži oko 13 000 naslova, ali je 1 600 dela dostupno u celosti. Nudi nekoliko opcija za pretragu: po autoru, mestu i periodu objavljivanja i po originalnom formatu.

Open Library sadrži 208 e-knjiga na srpskom jeziku, objavljenih između 1638. i 2017. godine. Uglavnom se radi o političkim i istorijskim delima domaćih autora.

Skripta.info je sajt namenjen razmeni dokumenata u elektronskom obliku, pre svega između studenata. Podeljen je po oblastima i možete pronaći razne knjige, romane, udžbenike, stripove, audio knjige, tutorijale

Internet Archive nudi knjige iz oblasti meteorologije i klimatologije. Dostupno je oko 260 naslova i zbornika naučnih radova. Od velikog je značaja za one koji se bave izučavanjem klimatskih promena ili vole da čitaju o tome.

Project Gutenberg je jedna od najvećih biblioteka e-knjiga. Sadrži preko 50 000 naslova dostupnih na preko 50 jezika. Srpski jezik spada u grupu jezika na koje je prevedeno manje od 50 naslova. U ovom trenutku na sajtu su dela Vuka Karadžića, Branislava Nušića, Dragutina Ilića i Jovana Žujovića.

Kompjuter biblioteka je internet knjižara koja sadrži elektronske knjige iz različitih oblasti. Poglavlja iz e-knjiga možete preuzeti besplatno i uglavnom su namenjena programerima, dizajnerima i ostalima koje zanima informaciona tehnologija. Ostale knige podeljene su po žanrovima i mogu se kupiti po pristupačnim cenama. Pored elektronskih, dostupne su i audio knjige.

Marxist Internet Archive sadrži materijal koji je stvorila Marksistička arhiva. Biblioteka sadrži dela 24 autora koji su najistaknutiji predstavnici marksizma.

South Slavic Literature Library je virtuelna biblioteka jugoslovenske arhive. Sadrži dela autora iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Na ovom sajtu je najlakša pretraga po autoru, koji su poređani po abecedi.

Biodiversity Heritage Library pretražujete tako što unesete naziv knjige ili autora, ili izaberete kolekciju knjiga, a potom birate srpski jezik. Dela prevedena na srpski jezik nisu brojna, ali možete pronaći zaista kvalitetne naslove.

International Children’s Digital Library sadrži 77 knjiga na srpskom jeziku za decu, a poređane su po abecedi i nazivu dela.

Digitalna Narodna Biblioteka Srbije sadrži digitalne kopije knjiga iz fonda Biblioteke. Posebno je zanimljiva “Srpska dečja digitalna biblioteka” koja sadrži 127 najlepših knjiga za decu. U sklopu sajta je mala zbirka audio knjiga koju najvećim delom čine sabrana dela Bore Stankovića i Branislava Nušića.

Scribd je online servis za postavljanje, deljenje i čitanje knjiga, dokumenata i ostalih pisanih radova. Sadrži veliki broj knjiga, seminarskih radova, magazina, zbornika… Odličan je izvor informacija. Većina sadržaja je na engleskom jeziku, a postoji veliki broj knjiga i na srpskom (424). Neke knjige su dostupne u delovima, a pristupanje celoj knjizi nije besplatno. Pretragu olakšava polje u koje kucate ključne reći.

Lektire je sajt namenjen učenicima srednjih škola. Sadrži većinu književnih dela koja su predviđena nastavnim programom. Sajt je rezultat rada učenika gimnazije iz Banjaluke, a naš školski sistem propisuje gotovo identično gradivo.

Wikibooks je platforma koja nudi stručne knjige, prava riznica znanja. Vrlo je slična Wikipediji i teme pretražujete po kategorijama. Možete naći knjige o kuvanju, inženjerstvu, matematici, računarstvu, jezicima… Stranice možete preuzimati samo u PDF formatu.

Na Facebooku postoji nekoliko grupa, poput Knjige za online čitanjeE-pub knjige… i tu  možete pronaći zanimljive naslove.

Aplikacije za čitanje e-knjiga

Razvoj internet biblioteka i veliki broj naslova dostupnih u elektronskom obliku dao je ideju mnogim kompanijama i IT stručnjacima za kreiranje velikog broja aplikacija, odnosno elektronskih čitača. Cilj aplikacija je da olakšaju čitanje e-knjiga i prilagode ga mobilnim telefonima. Na tržištu možete pronaći pregršt aplikacija koje su prilagođene najzastupljenijim operativnim sistemima (Android, iOS, Windows, Simbian). Navešću neke od njih:

Kindle je najbolja aplikacija za čitanje elektronskih knjiga na tržištu. Amazon je sajt koji sadrži ubedljivo najveću zbirku književnih dela, a Kindle kao njegov proizvod je idealan za pravljenje kolekcije e-knjiga. Prilagođena je svim uređajima i odlična za korišćenje. Većinu knjiga možete preuzeti besplatno, a sam e-čitač sadrži i više od onoga što je potrebno. Knijge su uglavnom na engleskom jeziku, a na ovom linku možete preuzeti knjige na srpskom jeziku za Kindle.

Prestigio eReader je aplikacija dostupna korisnicima smart telefona sa Android platformom. Sadrži preko 600 000 naslova, od kojih je oko 2600 na srpskom jeziku. Neki naslovi su dostupni besplatno, ali ima i onih koji se plaćaju. Književna dela domaćih autora su besplatna i možete ih pretraživati po kategorijama, nazivu ili autoru, a poređana su po azbučnom redu. Aplikacija pamti poslednju stranicu koju ste pročitali i kada želite da nastavite sa čitanjem, otvoriće vam se upravo ona. Na polici možete formirati grupe prema svojim kriterijumima (omiljeno, kolekcije, pročitano). Možete menjati veličinu, oblik i boju fonta (crni font na beloj pozadini ili obrnuto) i listate stranice prevlačenjem prsta. Odlična je za učenike osnovnih i srednjih škola jer sadrži naslove koji su obavezna lektira.

Moon+ Reader je još jedna odlična aplikacija za čitanje e-knjiga na Android platformi. Otvara skoro sve formate (izuzev PDF-a), podržava mnogo jezika uključujući i srpski, nudi napredne opcije podešavanja, pruža mogućnost izbora pozadine, fonta i boje slova, margine i brojne vizuelne efekte. Možete podvlačiti i kopirati tekst, pretraživati poglavlja u knjizi…

Aldiko Book Reader je jedan od najstarijih softvera koji je fabrički instarilan na Android uređajima. Podržava veliki broj formata i možete čitati knjige iz njegove ponude, ali i sami dodati željenu knjigu iz neke elektronske biblioteke i čitati je pomoću Aldika.

Adobe Reader je odlična aplikacija za čitanje i izmenu knjiga u PDF formatima na Android uređajima. Pruža mogućnost nesmetanog čitanja i podvlačenja, kao i ubacivanja teksta. Ista kompanija ima izvrstan program za otvaranje PDF knjiga na računaru.

Klasici srpske književnosti je aplikacija koja omogućava besplatno čitanje najpoznatijih dela domaćih autora na Android uređajima. Sadrži oko 150 dela koja više nisu zaštićenja autorskim pravima. Aplikacija je delo programera Zorana Kadovića, a veza sa internetom je potrebna samo prilikom preuzimanja knjige, dok je čitanje moguće i kada ste offline.

eKnjižara je aplikacija namenjena korisnicima iOS operativnog sistema. Sadrži katalog književnih dela dostupnih na srpskom jeziku, a pretražuje se izborom žanra ili unošenjem ključne reči u pretraživač. Knjige nisu potpuno besplatne, ali je cena simbolična. Aplikacija ima bogat sadržaj i nudi savremene priče, trilere, horore, naučna dela, novele, stripove, magazine, slikovnice za decu… Svakodnevno se dodaje novi sadržaj.

Bookmate je aplikacija koju možete instalirati na bilo kom uređaju. Nudi neograničeno čitanje elektronskih knjiga na srpskom jeziku. Sadrži oko 1500 naslova na srpskom i preko 300 000 knjiga na engleskom jeziku. Prvi put se pojavila na našem tržištu u novembru prošle godine i uspostavila saradnju sa najvećim izdavačkim kućama poput Lagune, Vulkana, Odiseje… Mesečna pretplata niža je od cene jedne knjige u knjižari, a uvedene su i kartice za pretplatu na mesečnom, šestomesečnom i godišnjem nivou, koje možete kupiti u Delfi knjižarama. U toku je akcija koja važi do 31. maja, za koju pretplatu u trajanju od tri meseca možete kupiti za 79 dinara. Tu je i Bonus biblioteka za knjige na ostalim balkanskim jezicima.

Kobo je aplikacija prilagođena svim uređajima. Nudi više od pet miliona naslova koji su dostupni na 160 jezika, a među njima možete pronaći i knjige na srpskom jeziku. Aplikacija je odlična i jedina je koja može da parira Amazonovoj aplikaciji Kindle. Vrlo je jednostavna i praktična za korišćenje. Potrebno je da napravite nalog na Kobo i moći ćete da skinete njihovu čitalačku aplikaciju. Knjige nisu potpuno besplatne, ali su cene vrlo pristupačne.

Audio knjige – sajtovi i aplikacije

Za one lenje LibriVox je sajt sa audio knjigama, a dostupne su i verzije na srpskom jeziku. Možete besplatno skinuti aplikaciju i slušati knjige na mobilnom telefonu (iPhone, Android).

Audio knjige na srpskom jeziku možete pronaći i na sajtu MegaSrbija, kao i na You tube kanalu Izabrane audio knjige.

Odlične aplikacije za slušanje audio knjiga prilagođene Android i iOS uređajima:

Material Player – odlična aplikacija namenjena korisnicima Android platforme, koja ima sve što je potebno. Na početku podesite gde se u uređaju nalaze audio knjige, jer je moguće dodati više lokacija sa folderima koji sadrže audio snimke. Aplikacija pamti dokle ste stigli sa preslušavanjem sadržaja, a možete i da pratite napredovanje u slušanju knjige. Svaku pojedinačnu datoteku možete da ubrzate ili usporite, a imate mogućnost i markiranja određenog momenta u sadržaju.

Smart AudioBook Player – takođe odlična aplikacija za slušanje audio knjiga na Android uređajima. Bitno je da svaka knjiga bude u zasebnoj fascikli, a da sve fascikle budu u jednom glavnom direktorijumu. Zatim podešavate direktorijum i aplikacija će skenirati sve podatke. Klikom na naslov knjige/fascikle počinje reprodukcija.

MP3 Audiobook Player – aplikacija namenjena iOS uređajima. Na njoj možete slušati audio knjige skinute sa drugih sajtova. Poput prethodno navedenih, pruža vam mogućnost da lakše preslušavate i pratite sadržaj, da podesite tajmer za spavanje i dodajete ili uklanjate sadržaj…

Stripovi online

Ljubiteljima stripova na raspolaganju su sajtovi za besplatno skidanje i čitanje na srpskom jeziku, poput The Conoplja NewsStrip-utopijaNet stripoviStripovi…

Aplikacija za čitanje stripova Cover-pregledač stripova jedna je od najboljih na tržištu. Podržava sve formate datoteka, odlična je za upravljanje stripovima, omogućava prilagođavanje načina čitanja i dostupna je za korišćenje na računaru ili mobilnom telefonu.

Pročitajte i: Ne upoređujte svoj početak sa nečijim vrhom i preuzmite inicijativu – Teodora Miljković, YN Uzor mladima

Izvor: jelenamilosevic.com