12 filmova sa nepredvidivim zapletom, koje zaista vredi pogledati

, KULTURA

Ako večeras tražite film koji će vas navesti i da se dobro razmislite, onda je naš izbor ono što vam treba. Za vas smo pripremili filmove posle kojih ćete još dugo razmišljati i pitati se jeste li dobro razumeli njihovo pravo značenje.

Noćne igre (Game ​​Night), 2018.

Maks i Eni obožavaju društvene igre i sa grupom prijatelja svake nedelje priređuju noćne avanture. Jednom Maksov uspešni brat Bruks organizuje igru za njihovo društvo. Ali sve prestaje da bude tako bezopasno i zabavno kada Bruksa kidnapuju na njihove oči. Nikome nije jasno da li je to samo šala ili nešto drugo. Ako se tako nastavi, ova noć će možda biti poslednja za sve njih. Uzbudljiv i nepredvidiv zaplet držaće vas u neizvesnosti do samog kraja.


Golem iz Lajmhausa (Limehouse Golem), 2016.

Horor-misterija snimljena po knjizi Pitera Ejkrojda „Den Lino i Golem iz Lajmhausa“. Viktorijanski London, čijim ulicama hara serijski ubica Golem – takozvani predak Džeka Trboseka, a tu je i naizgled nevino osuđena žena. Bil Naji, u ulozi Džona Kildera, inspektora Skotland Jarda, rešava slučaj ubistva u Lajmhausu, četvrti viktorijanskog Londona. Inspektor će morati da se i te kako zamisliti nad ovim slučajem, kao i vi.

Zanimljivo da je glavna uloga prvobitno dodeljena Alenu Rikmanu, koji je zbog zdravstvenih problema morao da odustane od snimanja. Rikman je ubrzo preminuo, zbog čega je ovaj film posvećen njemu. Topla preporuka svim ljubiteljima detektivskih priča.

Sklonište duša (6 souls), 2010.

Na prvi pogled, ovo je klasičan psihološki triler sa izvanrednom Džulijan Mur, u ulozi samohrane majke i psihijatra, Kare Harding, koja radi na teškom slučaju višestruke ličnosti. Ona čvrsto veruje da je poremećaj višestruke ličnosti prevara, ali njen pacijent Adam dosledno preuzima ličnosti žrtava ubistava. Karin rad sa Adamom dovodi nju i njenu kćerku u opasnost da i same postanu žrtve.

Ovaj film je intrigantna kombinacija više žanrova – mešavina trilera i psihološke drame, sa elementima horora.

Regresija (Regression), 2015.

Film je inspirisan istinitim događajima koji su se odigrali 80-tih godina prošlog veka u Minesoti. Detektiv Brus Kener (Itan Houk) dobija zadatak da istraži silovanje devojčice Angele (Ema Votson).

Uz pomoć psihologa Keneta Rajnsa, detektiv pokušava da izvuče istinu iz Angele i njenog zagonetnog oca pomoću regresivne hipnoze. Na videlo izlazi sve više šokantnih detalja, a zločin porodičnog seksualnog nasilja dobija mračnu pozadinu, koja je uvod u mnogo širu i opasniju priču. Okultizam, zavera, mistika – šta je još potrebno za prvoklasan triler?

Paranoja (Paranoia), 2013.

Film je zasnovan na istoimenom romanu Džozefa Fajndera. Ovo je priča o Adamu Kesidiju, tipičnom mladom poslovnom čoveku, koji se trudi da napreduje na novom poslu u kompaniji. Ali nije sve tako jednostavno. Posle fatalne greške, nemilosrdni predsednik kompanije ga ucenjuje: Adam mora da postane korporativni špijun. Odjednom dobija raskošnu kancelariju, vozi skupa kola, ali konce igre vuče nemilosrdni šef.

Ovaj film vredi pogledati i zbog izvanredne glumačke ekipe koju čine: Amber Herd, Harison Ford, Gari Oldman, Lijam Hemsvort.

Krv (Blood), 2012.

Siže u potpunosti odgovara sloganu filma: Zaboravljeni zločini ne nestaju. Dva policajca, čiji je otac bio šef policije, istražuju ubistvo devojke. Naizgled banalna priča, ali istraga ih vodi u neočekivanom pravcu i počinju da isplivavaju zločini za koje niko nikada nije trebalo da sazna. Izuzetan britanski film, u kome se posebno ističe izvanredna kamera.

Crni leptir (Black Butterfly), 2016.

Priča o tipičnom neuspešnom piscu zvanom Polu, čiji lik tumači Antonio Banderas. Kad je već skoro izgubio nadu da će ikada napisati nešto vredno, Pol iznenada dobija inspiraciju tamo gde drugi susreću smrt. Neobičan, zastrašujući i potpuno nepredvidiv film.

Pročitajte i: Devet filmova o usamljenosti

Tajne i laži savršenog zločina (All Good Things), 2009.

Sin multimilijardera odluči da se oženi običnom devojkom. Naravno, u njegovoj porodici takav izbor nije mogao biti dobro primljen. Rastuća napetost postaje pogubna za mladu ženu. Tek dugo nakon njenog nestanka, istina počinje da izlazi na videlo. Priča je zasnovana na senzacionalnom slučaju milijardera Roberta Dersta i najpoznatijem slučaju nestale osobe u istoriji Njujorka.

Posle života (After.Life), 2009.

Posle svađe s verenikom, Ana doživi tešku saobraćajnu nesreću. Budi se u pogrebnom zavodu, dok pogrebnik priprema njeno telo za sahranu. Ana je u neverici, užasnuta i zbunjena, ima jak osećaj da je živa,  uprkos uveravanju pogrebnika da se nalazi na prekretnici ka zagrobnom životu. Pogrebnik je ubeđuje da ima sposobnost da komunicira sa mrtvima. Zatočena u mrtvačnici, Ana se suočava sa svojim najdubljim strahovima, ali što priča dalje odmiče, u nama raste sumnja…

Poslednji dijamant (Le dernier diamant), 2014.

Simon je profesionalni obijač sefova i upravo je izašao iz zatvora, ali prijatelj ga nagovara da odradi još jedan posao – ukrade legendarni dijamant Florentin, vredan 40 miliona evra. Da bi došao do njega, Simon treba da zavede devojku koja procenjuje dragulj, ali ispostavi se da je sve mnogo opasnije jer dijamant žele i drugi gangsteri i nemilosrdne ubice.

Mračna dolina (Das finstere Tal), 2014.

Tajanstveni konjanik dolazi u zabito planinsko mesto u Alpima, da prezimi dok putevi ne postanu prohodni. Dolazak ovog ćutljivog stranca unosi nemir u zajednicu kojom upravlja beskompromisni starešina. S prvim snegom, koji odseca selo od sveta, meštani počinju da umiru pod nerazjašnjenim okolnostima. Meštanima ne treba mnogo da shvate kako dolazak zagonetnog stranca nije puka slučajnost. Ovaj neobičan i osvežavajući filmski koktel donosi nam napetu atmosferu i akciju, koja će snežni pejzaž obojiti u crveno.

Ovaj film će se sigurno dopasti ljubiteljima “Uspavane doline”.

Gospođica Sloun (Miss Sloane), 2016.

Politički triler sa sjajnom Džesikom Čestejn u naslovnoj ulozi. Talentovana i uspešna lobistkinja, Elizabet Sloun, nalazi se na optuženičkoj klupi zbog protivzakonitog lobiranja. Međutim, do kraja filma na ovoj klupi mogu se pojaviti sasvim drugi ljudi. Ovaj istančani film, osmišljen do najsitnijih detalja, preporučujemo svim ljubiteljima dobrog filma.

Pročitajte i: Petnaest filmskih zanimljivosti iza kamere

Izvor: uspesnazena.com