U susret 52. Internacionalnom festivalu filma

, AKTUELNO, KULTURA

SPREMITE KOKICE, POČINJE FEST!

U periodu od 23. februara do 3. marta, za sve ljubitelje filma, a po već poznatoj tradiciji, održaće se 52. po redu FEST. U organizaciji grada Beograda i Cebef-a, imaćemo priliku da pogledamo brojna kako nova, tako i do sada nagrađivana filmska ostvarenja iz celog sveta. 

FEST će ove godine odati počast i našem glumcu Žarku Lauševiću, koji nas je prerano napustio. Ovogodišnji program zatvoriće film “Ruski konzul”, u kojem je svoju poslednju ulogu odigrao Žarko Laušević. U režiji Miroslava Lekića, a po knjizi Vuka Draškovića, radnja filma govori o suživotu srpskog i albanskog naroda u kriznim trenucima na Kosovu i Metohiji. 

Film koji će otvoriti ovogodišnji festival je delo dva puta nagrađivanog oskarovca Aleksander Pejna, pod nazivom “Bartonova akademija”. Ono što Vas očekuje od ovog filmskog ostvarenja je, prema mišljenju kritičara, šarmantna, ali istančano odglumljena komedija. 

Takođe, ove godine, imamo i tri domaće režije u takmičarskoj kategoriji. Naš poznati FEST-ovac Mladen Đorđević predstaviće se sa svojim filmom “Radnička klasa ide u pakao”. Tu je i naš Siniša Cvetić sa svojim ostvarenjem “Jorgovani”, kao i više puta nagrađivan Marko Đorđević sa svojim filmom “Za danas toliko”

Svoju dugu tradiciju FEST neguje još od 1971. godine. Pomenuti festival je za ovaj dugi niz godina ugostio mnogo strane, a tako i domaće filmske zvezde, ali i mnogobrojnu publiku. 

Sve o festivalu i programu možete pronaći na sajtu https://www.fest.rs/.

Autorka: Jovana Golubović

Izvor/foto izvor:  https://www.fest.rs/