Sve što treba da znate o izboru za najbolju pesmu Evrope i Australije 2021. godine

, AKTUELNO, KULTURA

Pesma Evrovizije 2021. (Eurovision Song Contest) biće 65. izbor za najbolju pesmu Evrope i Australije. Održaće se u kongresnom centru Rotterdam Ahoy u Holandiji, zahvaljući pobedi Dankana de Mora (Duncan de Moor), koji je poznatiji pod umetničkim imenom Dankan Lorens (Duncan Laurence). 

Dankan je pobedio na pesmi Evrovizije 2019. godine, održanoj u Tel Avivu u Izraelu, sa pesmom Arcade

Takmičenje za najbolju pesmu Evrope i Australije je 2020. godine zbog pandemije korona virusa bilo otkazano, ali je održano revijalno veče pod nazivom „Eurovision: Europe Shine a Light“. 

Evropska radiodifuzna unija (u daljem tekstu ERU) ulagala je velike napore i nadu da se takmičenje iz 2020. prenese u 2021. godinu, što se na kraju i dogodilo, pa smo imali četiri potencijalna scenarija za ovaj događaj:

Scenario A: Da se takmičenje održi kao i uvek, bez ikakvih restrikcija, ali je februara 2021. godine ovaj scenario isključen iz plana zbog epidemiološke situacije.

Scenario B: Da se takmičenje održi kao i uvek, ali uz poštovanje mera i držanje distanice od 1,5 metara. Kasnije je modifikovan: Takmičenje se održava u areni, u prisustvu delegacija svih evropskih zemalja učesnica, dok bi se Australija ukljčila putem videa, zbog epidemiološke situacije i nemogućnosti da njihova delegacija doputuje u Roterdam.

Scenario C: Da se takmičenje održava u areni, s tim što bi delegacije koje zbog epidemiološke situacije ne bi bile u mogućnosti da doputuju u Roterdam, mogle da nastupe kod kuće. I ovaj modul je kasnije modifikovan: Takmičenje se održava u areni, s tim što bi svi učesnici nastupili kod kuće, sa unapred snimljenim nastupima, a prisustvo publike bi bilo ograničeno.

Scenario D: Da se zbog epidemiološke situacije program takmičenja održava u areni, i to bez prisustva publike, pri čemu bi učesnici nastupili kod kuće. Ovaj modul bio je primenjen na izboru za najbolju dečju pesmu Evrope i poslužio je kao test za održavanje narednih projekata. 

Fanovi Evrovizije će verovatno pamtiti 2. mart, kada je ERU obajvila da će se takmičenje održati po scenariju B i kada su nizozemski emiteri usvojili opsežan protokol o uticaju korona virusa na održavanje takmičenja. Ova činjenica obradovala je verne fanove širom sveta. 

18. septembar 2020. godine bio je jedan od ključnih dana za Evropu i Australiju. ERU je tada potvrdila da će se koristiti slogan „Open Up“, koji je trebalo da se koristi prošle godine, a potvrđeno je i da će domaćini biti isti – upravo oni koji su vodili  program Eurovision: Europe Shine a Light, odnosno televizijska glumica i voditeljka Šantal Janzen, pevač i komentator Jan Smit, pevačica i predstavnica Holandije na Pesmi Evrovizije 1998. godine Edsilija Rombli, dok će Niki de Džeger aka Nikkie Tutorials biti onlajn voditelj i reporter na društvenim mrežama i digitalnim platformama.

Nakon otkazivanja takmičenja 2020. godine iz svima dobro poznatog razloga, ERU je razmatrala opciju da pesme izabrane za to takmičenje ostanu iste i za 2021. godinu. Međutim, 20. marta saopšteno je da izvođenje pesama iz 2020. godine ne bi bilo u skladu sa pravilima ovog prestižnog takmičenja, odnosno da njihovo izvođenje na takmičenju 2021. godine neće biti dozvoljeno – dok bi, sa druge strane, izvođači mogli da ostanu isti, ali o ovome odlučuju nacionalni emiteri svake države.

Da ne bi došlo do otkazivanja, ERU je 18. novembra prošle godine objavila saopštenje, u kom se navodi da je svaka država u obavezi da napravi rezervni snimak nastupa svog predstavnika, a koji bi bio iskorišćen u prenosu uživo, u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i nemogućnosti dolaska delegacije u Roterdam. 

ERU je 26. oktobra objavila da će na takmičenju učestvovati 41 zemlja, odnosno sve one koje je trebalo da učestvuju na takmičenju koje je otkazano. Na veliku radost fanova, posebno onih u Bugarskoj i Ukrajini, ove dve zemlje se vraćaju nakon odsustva od 2019. godine, dok su se Mađarska i Crna Gora povukle sa takmičenja.

Jermenija je marta 2021. objavila da se povlači sa ovogodišnjeg takmičenja zbog situacije prouzrokovane ratom u Nagorno-Karabahu, u jesen 2020. godine, dok je Belorusija diskvalifikovana zbog pesme koja nije bila u skladu sa takmičenjem. Tako je broj ovogodišnjih zemalja učesnica smanjen na 39, odnosno na 38 zemlja Evrope i Australiju.

U prvoj polufinalnoj večeri, 18. maja, nastupiće predstavnici 16 zemalja, a pravo glasa imaće publika i članovi žirija iz Nemačke, Italije i Holandije. 

U drugoj polufinalnoj večeri, 20. maja, nastupiće predstavnici 17 zemalja, a pravo glasa ovoga puta imaće publika i žiri iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Španije. 

Autor: Lazar Smilić

Izvor: Eurovision.tv / Evrovizija.rs

Foto izvor: Eurovisionworld.com