Evropa i Australia večeras dobijaju novog pobednika Evrovizije

, AKTUELNO, KULTURA

Pobeda Dankana Lorensa (Duncan Laurence) u Tel Avivu 2019. godine sa pesmom „Arcade” dovela je ovo „prestižno” takmičenje u Holandiju, u Roterdam. 

Ove godine za takmičenje bila je planirana 41 država Evrope plus Australija, ali dve države su se povukle. Naime, Jermenija je marta 2021. objavila da se povlači sa ovogodišnjeg takmičenja zbog situacije prouzrokovane ratom u Nagorno-Karabahu, u jesen 2020. godine, dok je Belorusija diskvalifikovana zbog pesme koja nije bila u skladu sa takmičenjem. Tako je broj ovogodišnjih zemalja učesnica smanjen na 39, odnosno na 38 zemalja Evrope i Australiju.

Konačno, nakon dve polufinalne večeri vreme je da saznamo pobednika najpopularnijeg i najprestižnijeg takmičenja u Evropi i Australiji. 

Večeras se održava veliko finale Pesme Evrovizije, koje se ove godine održava u nešto drugačijim okolnostima zbog pandemije virusa Covid-19. 

Organizatori su bili veoma striktni u želji da se takmičenje održi, bila su četiri scenarija ovogodišnjeg takmičenja, a na kraju odabir je pao na scenario B:

Da se takmičenje održi kao i uvek, ali uz poštovanje mera i držanje distance od 1,5 metara. Kasnije je modifikovan: Takmičenje se održava u areni, u prisustvu delegacija svih evropskih zemalja učesnica, dok bi se Australija uključila putem videa, zbog epidemiološke situacije i nemogućnosti da njihova delegacija doputuje u Roterdam. 

Slogan ovogodišnje Evrovizije je „Open Up” – slogan koji je prethodno planiran za prošlu godinu. Voditelji koji su nas vodili kroz polufinalne večeri bili su televizijska glumica i voditeljka Šantal Janzen, pevač i komentator Jan Smit, pevačica i predstavnica Holandije na Pesmi Evrovizije 1998. godine Edsilija Rombli, dok će Niki de Džeger aka Nikkie Tutorials biti onlajn voditelj i reporter na društvenim mrežama i digitalnim platformama.

Finale nosi sasvim drugačiju organizaciju u pogledu na polufinalne večeri, organizatori su se potrudili da revijalni sadržaj bude dosta interesantan i zanimljiv kako publici u areni, tako i publici kraj malih ekrana. 

Za sam početak finalne večeri planiran je spektakularan kratkotrajni film o nadi i pozitivnim porukama za budućnost, koji je nazvan „Transcending lights”. U okviru filma imaćemo prilike da vidimo oko 80 kadrova, koji su inspirisani svetlosnom kuglom – simbolom scenografije evrovizijske pobede Dankana Lorensa 2019. godine.

Nakon završetak filma planiran je svečani defile svih učesnika ovogodišnje Evrovizije. Muziku za ovaj program uradio je najmlađi holandski di-džej Piter Gabrijel

Nakon toga predstaviće se predstavnici zemalja koji su svoja mesta zauzeli u polufinalima, ali i države koje su se direktno plasirale u finale (Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Francuska, Italija i Holandija – kao domaćin). 

U vreme glasanja organizatori su najavili dva revijalna dela, prvi je nazvan „Music binds us” (Muzika nas veže). U okviru ovog dela nastupiće: svetski poznat di-džej Afrojack (Afrodžek), Lijuve Albertsma Vulf, holandska predstavnica 2005. godine Glenis Grejs uz pomoć specijalno oformljenog revijalnog orkestra sastavljenog od mladih holandskih muzičara. Segment „Music binds us” snimljen je na Erasmusovom mostu u Holandiji. 

Drugi revijalni deo nosi naziv „Rock the roof”, u sklopu koga će nastupiti šest pobednika Evrovizije, i to: Leni Kur (1969), grupa „Teach-In” sa Geti Kaspers (1975), Sandra Kim (1986), Elena Paparizu (2005), grupa „Lordi” (2006) i Mons Selmerlev (2015). Izvedbe svih pomenutih pobednika su snimljene na tri najpoznatije građevine u Roterdamu, odnosno poslovno-izložbenog centra „Masilo”, hotela „Njujork” i muzeja „Depo Boajmans van Beningen”. 

Mislim da će evrovizijske fanove posebno kupiti nova verzija pobedničke numere iz 2005. godine „My number one” Elene Paparizu, koja će biti propraćena i novom koreografijom. 

Autor: Lazar Smilić 

Izvor: wiwibloggs.com , evrovizija.rs , evropesma.org , eurovision.tv 

Foto izvor: eurovision.tv