Sve o takmičarima prve polufinalne večeri najpopularnijeg muzičkog takmičenja na svetu (Pesma Evrovizije 2021)

, AKTUELNO

Ceremonija svečanog otvaranja Evrovizije dogodila se u nedelju u roterdamskoj luci. Trideset i četiri delegacije, od trideset i devet imalo je priliku da prošeta tirkiznim tepihom. Ukoliko izuzmemo Australiju koja zbog restriktivnih mera nije mogla da doputuje u Roterdam, nove četiri muzičke delegacije koje nisu mogle da prisustvuju ceremoniji otvaranja, su: Poljska i Island, koje u svojim redovima imaju po člana pozitivnog na koronavirus, a Malta i Rumunija iz bezbednosnih razloga nisu mogle da prisustvuju jer se nalaze u istom hotelu sa poljskom i islandskom delegacijom.

Prvo polufinalno veče  Evrovizije održava se večeras (18. maj) u kongresnom centru Rotterdam Ahoy, u Kraljevini Nizozemska zahvaljući pobedi Dankana de Mora (Duncan de Moor) koji je poznatiji pod umetničkim imenom Dankan Lorens (Duncan Laurence). Takmičenje će otvoriti upravo Dankan Lorens sa pesmom “Arcade” sa kojom je i trijumfovao u Tel Avivu, ali tom prilikom publici će prezentovati i svoju novu pesmu. 

Producenti evrovizijskog takmičenja u Beču, odredili su tačan redosled nastupa u polufinalnim večerima. Ova praksa je u primeni od 2013. godine i smatra se veoma uspešnom. Svaka pesma ima idealnu priliku da se pokaže u svoja tri minuta, a može se primetiti i kontrast među muzikom, a gledaoci kraj malih TV ekrana neće slušati dve ili tri sporije, odnosno nekoliko bržih pesama za redom. 

Kako nam je prvo polufinalno veče sve bliže pravo je vreme da saznate sve o takmičarima koji će tokom njega nastupiti. 

  1. Litvanija: grupa „The Roop“ | “Discoteque”

Litvaniji je ovo 21. predstavnik na ovom prestižnom muzičkom događaju, a priliku da predstavljaju svoju zemlju dobili su na nacionalnom izboru “Pabandom iš naujo!”(Idemo opet!) osvojivši 12 glasova od strane stručnog žirija, ali i publike. Predstaviće se sa pesmom “Discoteque”. 

2. Slovenija: Ana Soklič | “Amen”

Ana je pobedu stekla na 25. izdanju tradicionalnog televizijskog selekcionog festivala za Evroviziju „Evrovizijska melodija“ sa numerom “Voda”

Zbog loše epidemiološke situacije i otkazivanja Evrovizije njen put stao je prošle godine, ali u specijalnoj emisiji “Evrovizijske melodije” čiji je emiter Radio-televizija Slovenije, predstavljena je nova pesma “Amen” sa kojom će se Ana predstaviti publici širom planete. 

3. Rusija: Manizha | ’’Russian Woman“ 

Veliko pitanje među evrovizijskim fanovima bilo je pitanje “Da li će grupa Little Big ponovo predstavljati Rusiju na Evroviziji?”, a na kraju članovi ovog kvarteta odlučili su da odustanu od pohoda na Evroviziju i svoje mesto ustupe nekom novom. 

Glavni lokal sastava Little Big, izneo je razloge zbog čega su odlučili da odustanu od Evrovizije 2021. godine:

”Srećni smo što smo dobili priliku da se takmičimo na Evroviziji prošle godine, ali Rusija je prepuna kreativnih ljudi i želimo da damo scenu novim umetnicima. Veoma smo ponosni na to što je numera ‘Uno’ najpregledanija pesma na zvaničnom evrovizijskom Jutjub kanalu.”

Ruski “Prvi kanal” koji je i ove godine bio zadužen i odgovoran za odabir novog predstavnika Rusije na Evroviziji, organizovao je skroman nacionalan izbor u kom su se borili tri izvođača.

Maniža je kantautorka, muzičarka, pevačica, ali i ambasadorka dobre volje Ujedinjenih nacija od 2020. godine. Poreklom je iz Tadžikistana.U svojoj pesmi “Ruskinja” pojavljuju se fraze na ruskom jeziku, što je prvi put da imamo u nekoj ruskoj numeri od 2011. godine. 

4. Švedska: Tusse | “Voices”

Tuse je jubilarni 60. predstavnik Švedske na Evroviziji, a priliku da se pokaže evropskoj publici dobio zahvaljujući pobedi na “Melodifestivalen”.

Ove sezone bilo je veliki broj povratnika na takmičenja: poput Erika Sadea, grupe The Mamas (pobednice Melodifestivalen 2020. godine i kao prateći vokali Jona Lundvika 2019. godine), Šarlot Pereli (pobednica Evrovizije 1999. i predstavnica Švedske 2008. u Beogradu), grupa „Arvingarna“ (predstavnik Švedske 1993. godine).

5. Australija: Montaigne | “Tehnicolour”

Montejn priliku da predstavlja Australiju dobila je pobedom na prošlogodišnjem nacionalnom finalu Eurovision: Australia Decides sa numerom “Don’t break me”.

Usledila je pandemijska kriza i otkazivanje Evrovizije 2020. godine, a australijski emiter SBS koji je zadužen za ovo takmičenje u Australiji odlučio je da produži saradnju sa Montejn i za 2021. godinu s obzirom na činjenicu i sjajno prihvatanje pesme “Don’t break me” kod fanova. Pevačica kojoj je pravo ime Džes Kero, rođena 1995. godine, a diči se time što u sebi ima filipinsku, francusku, špansku i argentinsku krv. 

6. Severna Makedonija: Vasil | “Here I stand”

Vasil Garvanlijev izabran je interno od strane nacionalnog emitera MRT, i trebao je da bude evrovizijski predstavnik Severne Makedonije na Evroviziji 2020. godine sa pesmom “You”.

Bio je i prateći vokal Tamari Todevskoj na Evroviziji u Tel Avivu 2019. godine. MRT je odlučio da sa Vasilom produži saradnju i za 2021. godinu pa je povodm svoje nove evrovizijske pesme “Here I stand” izjavio: 

“Usred haosa i razočarenja prošle godine ,napisao sam pesmu “Here I stand” u jednom dahu, bez nekog posebnog povoda i cilja. Mislim da je ova pesma nastala u jednom od onih specijalnih i retkih momenata u životu, kada si jedno sam sa sobom i kada možeš da prikažeš svoje emocije bez samoosuđivanja, slobodno i iskreno.”

7. Irska: Lesly Roy | “Maps”

Boje Irske ove godine braniće Lesli Roj, koja je trebala da ih predstavlja i prošle godine. Priliku da predstavlja Irsku Lesli dobila je kroz konkurs koji je objavio javni emiter RTÉ i to u partnerstvu sa radio stanicom 2fm.

Selekciona komisija se na kraju konkursa odlučila za Lesli Roj i pesmu “Story of my life”. Za tekst i aranžman nove irske predstavničke pesme pobrinula se sama Lesli Roj, a pomogli su joj producent Lukas Halgren (producent švajcarske pesme “She got me”), Luke Henija ((Luca Hänni) Evrovizije 2019), Filip Strand, Normandi, Dipend i Emeli Erikson.

8. Kipar: Elena Tsagrinou | “El diablo”

Kiparski javni emiter CyBC objavio je da će Sandra Nikolasa, zameniti Elena Cagrinu (Elena Tsagrinou) sa numerom “El diablo”. 

Kiparski javni emiter držao je u neizvesnosti fanove, ali je puštao misteriozne opise u vezi sa novim predstavnikom. Portal Eurovision Fun došao u posed informacije da će izabrana predstavnica biti devojka, da je izabrani adut „mlada zvezda u usponu“, kao i da svoje pesme snima za diskografsku kuću Panik Records, za koju snima i najuspešnija kiparska evrovizijska predstavnica Eleni Fureira (predstavnica iz 2018. godine sa pesmom “Fuego”), a uz sve to je objavljeno da je u paketu sa novim izvođačem odabrana i pesma koju su radila dobro poznata imena koja su stajala iza slavnih evrovizijskih hitova iz prethodnih godina.

Misterija u vezi novog kiparskog predstavnika rešena je 25. novembra kada je potvrđeno da će boje kiparske zastave braniti Elena Cagrinu sa pesmom “El diablo” koju potpisuje grupa autora Džimi Tornfeld, Laurel Barker, Oksa i Tomas Stengard, koji su autorski potpisali brojne evrovizijske hitove iz 2010-ih poput “She got me”(Švajcarska 2019), “Only teardrops” (pobednička pesma Danske 2013. godine) i  “You let me walk alone” (Nemačka 2018). 

9. Norveška: Tix | “Fallen angel”

Tix je pobednik norveškog Melodi Grand Prixa i pobednik finalnog „zlatnog duela“, gde je osvojio više glasova publike od popularnog i favorizovanog trija KEiiNO koji je već branio boje Norvreške na Evroviziji u Tel Avivu 2019. godine.

Melodi Grand Prix 2021 je održan u areni Areni „H3“ u Fornebuu. Voditelji finalne večeri su bili: Kore Magnus Berg, Silje Nordnes i Roni Brede Ose

10. Hrvatska: Albina | “Tick-Tock”

Hrvatska je od onih zemalja koja nije zadržala prošlogodišnjeg izabranog predstavnika, a u pitanju je bio Damir Kedžo. HRT je ostao veran održavanju Dore, nacionalnog izbora za predstavnika na pesmi Evrovizije.

Prvobitan plan HRT-a bio je da se automatski na listu uvrsti prošlogodišnji pobednik Dore Damir Kedžo, međutim je u novembru odbio poziv HRT-a. Na Dori 2021. godine u sportskoj hali „Marino Cvetković“ u Opatiji takmičilo se 14 predstavnika, a priliku da 26. put brani boje Hrvatske dobila je Albina sa pesmom “Tick-Tock” dobivši 78 poena od žirija, odnosno 120 od publike.

11. Belgija: grupa „Hooverphonic“  | “The wrong place”

Globalno poznati muzički trojac „Hooverphonic“  prošle godine je interno izabran od strane flamanskog javnog servisa VRT I RTBF da budu predstavnici na Evroviziji. Nakon otkazivanja oba javna emitera u Belgiji (RTBF za francusko i VRT za flamansko govorno područje) donela su odluku da ih zadrže i 2021. godine.

 Ove godine grupa će nastupiti sa starom-novom pevačicom Gajke Arnart, jer je raskinuta saradnja sa mladom Lukom Krojsberks, s kojom je snimljena prošlogodišnja evrovizijska numeru “Release me”. Članovi ovog trija su Aleks Kalije (Alex Callier) i Gajke Arnart (Geike Arnaert), te Rejmond Gerts (Raymond Geerts).

12. Izrael: Eden Alene | “Set me free”

Eden priliku da predstavlja Izrael dobila je zahvaljujući učestvovanju i pobedi u muzičkom takmičenju pod imenom „Sledeća zvezda za Evroviziju“ sa pesmom “Feker libi”

Ovo je šesti put da je na ovaj način Izrael izabrao svog predstavnika, ali i poslednji. 

Specijalna emisija HaShir Shelanu l’Eurovizion, a voditeljka programa Lusi Ajub je u finalnoj emisiji gledaoce vodila kroz priču oko atmosfere i događanja sa snimanja spotova, razgovorima sa ranije odabranom predstavnicom i autorima tri finalne takmičarske kompozicije. Pesme koje su se našle u užem izboru su:

1. La la love

2.Set me free

3. Ue la la

Na samom kraju ove specijalne emisije saopšteno je da će pesma “Set me free” biti nova evrovizijska numera ove mediteranske zemlje. 

13. Rumunija: Roxen | “Amnesia”

Rumunija je iz nekog neočekivanog razloga ukinula nacionalni izbor za odabir predstavnika na Evroviziji. 

Rumunska delegacija je u saradnji sa muzičkom kućom Global Records napravila poseban muzički kamp, na koji su pozvani najeminetniji muzički producenti/kompozitori, a sam izbor na kraju je pao na tri kandidata i pet numera. 

Pobedu u ovom muzičkom kampu i priliku da predstavlja Rumuniju dobila je Roxen, a muzički kritičari je često porede sa Bili Ajliš i Dua Lipom.

14. Azerbejdžan: Efendi | “Mata Hari

Dvadesetdevetogodišnja Samira Efendi svoju muzičku afirmaciju izgradila je kroz nekoliko muzičkih takmičenja u Azerbejdžanu (Yeni ulduz, Böyük Səhnə. kazahstanskom programu Voice of Nur-Sultan i mnogim drugim).

 Četiri neuspela pokušaja da predstavlja svoju domovinu nisu je sprečila da se prijavi još jednom, i da iz petog puta okuša svoju sreću na Evroviziji. Azerbejdžanska TV kuća „Idžtimai“ odabrala ju je prošle godine internim putem s javnog konkursa. Njena prošlogodišnja numera “Cleopatra” naišla je na pozitivan odjek mlade publike. Nova evrovizijska numera “Mata Hari”  posvećena je ženama – i njihovom osnaživanju položaja u društvu, a inspirisana je egzotičnom plesačicom iz Holandije Mata Hari, koja je za vreme Prvog svetskog rata osuđena za špijunažu, mada se među nekim istoričama i dalje vodi rasprava o autentičnosti tog lika i događaja.

Pesmu potpisuje inostrani autorski tim Ami van der Vel, Luk van Bers, Džoš Erl i Toni Kornelisen.

15. Ukrajina: grupa Go_A | “Shum”

Sam naziv grupe nastao je od dve reči: „Go“ što označava „pokret“ i „A“ što je skraćenica grčkog slova „alfa“. Grupa je osnovan 2012. godine kada muzički producent Taras Ševčenko upoznaje pevačicu Katerinu Pavlenko

Spojila ih je ljubav prema tradicionalnoj ukrajnskoj muzici, koju su vešto uveli u kontekst modernog. Pored Tarasa i Katerine, članovi ovog benda su i Ihor Didenčuk i Ivan Hrihorjak.

Go_A izabran je na nacionalnom izboru Vidbir za predstavnike Ukrajne za 2020. godinu, ali je NSTU, javni emiter te države odlučio da ih zadžati za 2021. godinu. 

16. Malta: Destiny | “Je me casse

Je poslendnja država u prvoj polufinalnoj večeri koja je odlučila da zadrži predstavnika koji je izabran 2020. godine. Maltežani su podstaknuti uspehom iz 2019. godine i predstavnice Mikele Pače (Michela Pace) odlučili da predstavnika biraju preko globalno poznatog X Factora.

Kada se pojavila informacija da će Destini učestvovati, od samog starta se nije sumnjalo u njenu dominaciju i pobedu na ovom takmičenju. Destini je pobednica dečije pesme Evrovizije 2015. godine. 

Ove godine predstaviće se veoma zanimljivom pesmom „Je me casse“ koju potpisuju Malin Kristin, Amanuel Dermont, Niklas Eklund i Pit Baringer.

Nadamo se da smo vam približili učesnike prvog polufinala najpopularnijeg muzičkog takmičenja na svetu, kao i da ćete uživati u nastupima predstavnika posle nešto više od 700 dana koliko je Evrovizija bila u odsustvu. 

Autor: Lazar Smilić 

Izvorwiwibloggs.com , evrovizija.rs , evropesma.org , eurovision.tv 

Foto izvor: Eurovisionworld.com

Pročitajte i: Sve što treba da znate o izboru za najbolju pesmu Evrope i Australije 2021. godine