Šta se slušalo na Spotifaju u 2021?

, KULTURA

Tokom druge polovine poslednje decenije, švedski Spotifaj je postao najkorišćenija striming platforma za slušanje muzike, a dominacija broja njegovih korisnika je nastavila da raste i tokom 2021. godine. Upravo njegov rast je doprineo tome da uprava ove kompanije napravi istraživanje šta se na globalnom nivou slušalo tokom odlazeće 2021. godine.

Tako je drugu godinu zaredom titulu najslušanijeg na globalnom nivou poneo portorikanski pevač Bed Bani (Bad Bunny), drugo mesto je zauzela Tejlor Svift, ponajviše zbog toga što je ponovo objavila svoj album iz 2012. „Red“, na kojem je ponovo snimila sve pesme koje su bile plasirane i planirane za izlazak njegove prve verzije, 3. mesto je pripalo korejskom pop sastavu „BTS“, dok su 4. i 5. mesto zauzeli Kanađani Drejk i Džastin Biber.

Bad Bunny 2021
Portorikanski umetnik Bed Bani kao najslušaniji na Spotifaju u 2021.

Drejk je bio i najslušaniji izvođač na prostoru SAD, Tejlor Svift se zadovoljila vicešampionskom pozicijom, 3. mesto je zauzeo pokojni reper Đus Vorld (Juice WRLD), četvrtu poziciju je zauzeo Kanje Vest, a petu Portorikanac Bed Bani.

Na prostoru Ujedinjenog Kraljevstva je najslušaniji izvođač opet bio Kanađanin Drejk, 2. mesto je ponovo pripalo Tejlor Svift, a razlika u odnosu na američku listu je u tome što je 3. mesto pripalo Edu Širanu, četvrto Džastinu Biberu, a 5. mesto reperu Đusu Vorldu (Juice WRLD), koji već tri godine nije više sa nama.

Olivia Rodrigo — Sour Cover
Olivija Rodrigo na omotu albuma „Sour“

Najveće otkrovenje godine, Olivija Rodrigo, može da se ponosi time što je njen debitantski album „Sour“ poneo titulu najslušanijeg albuma godine na globalnom nivou i na prostoru Ujedinjenog Kraljevstva, a jedna od pesama sa navedenog izdanja, drivers licence, ponela je titulu najslušanije pesme na globalnom nivou i na prostoru SAD. Britanskoj publici se u odnosu na sporiju drivers licence više dopala nešto življa good 4 u, te je samim tim ponela titulu najstrimovanije pesme na Spotifaju na prostoru Britanije, dok je drivers licence smeštena na poziciju ispod. S druge strane, good 4 u je na listi globalno najslušanijh pesama zauzela 4. mesto.

Spot Olivije Rodrigo za hit good 4 u
Dua Lipa — The Future Nostalgia (Moonlight Edition)
Dua Lipa je nastavila da dominira i u 2021. godini

Iako je album „Future Nostalgia“ Due Lipe izašao još 2020, ljudi su i dalje nastavili da ga slušaju kao da je juče objavljen, i to iz razloga što je Dua Lipa smatrala da je navedeni album, u kom je kombinovala uticaje plesne muzike iz sedamdesetih, osamdesetih, devedesetih i dvehiljaditih, pun pesama koje zaslužuju pažnju. Oprobanim hitovima Don’t start now, Physical i Break my heart ove godine su se pridružili: Love again, Levitating i duet sa legendarnim Eltonom Džonom Cold heart, koji je mesto našao na albumu Džonovih dueta „The Lockdown Sessions“. Pri spomenu pesme Levitating treba spomenuti i da je ove godine ta numera došla na drugo mesto večne liste hitova koje su na Bilbordovoj Hot 100 listi provele najviše sedmica među 10 najslušanijih hitova, i to sa 41 sedmicom provedenoj na nekoj od prvih 10 pozicija, od toga se 32 sedmice na vrhu nalazila duetska varijanta te pesme, urađena sa reperom Dabejbijem (DaBaby). Sve je to doprinelo tome da „Future Nostalgia“ zauzme 2. mesto na listi najslušanijih albuma na globalnom nivou, 3. mesto na listi najslušanijih albuma u Britaniji, a da pesma Levitating zauzme 5. mesto na listama najslušanijih singlova na globalnom nivou i na prostoru SAD.

Spot Due Lipe za hit Levitating
The Kid Laroi and Justin Bieber
Australijski reper The Kid Laroi u društvu Džastina Bibera

Kanađanin Džastin Biber se odavno odmakao od epiteta tinejdž-zvezde, u skladu sa svojih sadašnjih 27 godina, i od dečaka koji je svojevremeno imao najdislajkovaniju pesmu na Jutjubu (Baby) i bio predmet podsmeha, izrastao je u jednu ozbiljnu R’n’B-pop zvezdu koju jednako obožavaju da slušaju sve generacije. Njegov poslednji album „Justice“ uglavnom je bio sastavljen od dueta koje je snimio sa raznim umetnicima iz svih krajeva planete, a najviše pažnje je privukla numera Stay, urađena u saradnji sa Australijancem Kid Larojem (The Kid Laroi).

Spot Džastina Bibera i Kida Laroja za hit Stay
Ed Sheeran — Bad Habits Video
Ed Širan kao vampir u spotu za hit „Bad Habits“

Jednako dobar i u romantičnim baladama kao što su Thinking out loud, Perfect i Happier, a i u bržim pesmama poput Shape of you, Galway girl ili I don’t care – to je ni manje ni više nego 30-godišnji Ed Širan. Ove godine je privukao pažnju albumom „Equals (=)“, čiju je promociju započeo plesnim hitom Bad habits, numerom koja je neke podsećala na Smalltown boy grupe „Bronski beat“, a one druge na Cry for you švedske pevačice September. Na Spotifajevoj godišnjoj listi, naveden album „Equals“ je zauzeo 4. mesto na listi najslušanijih na globalnom nivou, a navedena numera Bad habits je zauzela bronzano odličje na listi najstrimovanijih pesama u Britaniji. Takođe, album „Equals“ zauzeo je vicešampionsku poziciju na listi najslušanijih albuma u Britaniji.

Ed Širan u spotu za hit Bad habits
Doja Cat — Planet Her Cover
Doža Ket na omotu svog uspešnog albuma „Planet Her“

Među najvrednijima našla se i reperka Doja Cat (Doža Ket). Njen prvi veliki hit i njena lična karta — Say so se kao hit izdvojila zahvaljujući tome što je na Tik-toku postao viralno popularna pesma, a na sve to se u 2021. godini nadovezala primećenim albumom „Planet her“ (5. mesto na globalnoj listi najslušanijih albuma i 4. mesto na listi najslušanijih albuma u UK) i duetskom numerom Kiss me more, urađenoj sa R’n’B umetnicom scenskog imena SZA (3. mesto na listi najslušanijih pesama u SAD).

Spot Dože Ket i SZA za hit Kiss me more
grupa „Glass Animals“
Grupa „Glass Animals“ je isto obeležila 2021. hitom „Heat Waves“

Veru u indi-rok zvuk je povratio i britanski sastav „Glass Animals“, koji su osnovala četiri prijatelja iz detinjstva, a iako postoje već 11 godina, tek sada su uspeli da se nametnu široj publici zahvaljujući hitu Heat Waves, koji je zauzeo 4. poziciju na listi najslušanijih na prostoru SAD i 5. poziciju na listi najslušanijih na prostoru Britanije.

Spot za hit Heat Waves grupe „Glass Animals“
Lil Nas X — Montero Cover
Lil Nas X na omotu singl izdanja svoje pesme „Montero (Call me by your name)“

Na samom kraju treba spomenuti i kontroverznog repera Lil Nas X-a, čiji prvi veliki hit Old town road i dalje drži rekord pesme koja izdržala najviše nedelja na 1. mestu Bilbordove Hot 100 liste (19 sedmica), čime je te 2019. oborio rekord star 23 godine, koji su prethodno držali Maraja Keri i soul grupa „Boyz II Men“ s hitom One sweet day sa 16 nedelja provedenih na 1. mestu. Ovaj uspeh mu je bio inicijalna kapisla da se i dalje bavi ovim poslom, pa je njegov najveći hit iz ove godine, Montero (Call me by your name), zauzeo vicešampionsku poziciju na listi globalno najslušanijih pesama na Spotifaju u 2021, i četvrtu poziciju na listi najslušanijih hitova na prostoru SAD.

Lil Nas X u spotu za hit Montero (Call me by your name)

Autor: Đorđe Vesković

Izvori za oblikovanje teksta: newsroom.spotify.com i standard.co.uk

Izvori fotografija: gqmiddleeast.com, news24viral.com, floridanewstimes.com, nme.com, xda-developers.com, nme.com i amazon.com