Tradicinalna japanska nošnja – kimono

, KULTURA

Kao i svaka zemlja, tako i Japan ima svoju tradicionalnu nošnju, poznatu širom sveta – kimono. Ova odeća je napravljena od jednog komada materijala, svile ili pamuka. Ima svoj karakterističan oblik kao slovo T. Šare, dizajn, zavise od nekoliko stvari, kao na primer:

 da li je osoba u braku ili ne, da li je kimono za sahranu ili svadbu, leto ili zimu itd. Kimono je drugačiji u zavisnosti od prilike za koju se koristi.

Što se tiče istorije, odeća nalik na kimono je došla iz Kine i koristila se ispod prave garderobe. Prvi put su muškarci i žene počeli da nose ovu nošnju za svaki dan u Muromaći periodu (1392-1568). U to vreme, nije samo plemstvo nosilo svečanu odeću, već samuraji i ratnici počinju da nose kimono. Bilo je potrebno napraviti nošnju tako da bude nosiva i tokom dugih putovanja, pa je tradicionalni kimono zapravo tako i nastao. Ženski kimono postaje daleko više dekorativan od sredine Edo perioda (1600-1868). U početku je jedina šara pravljena odmah tokom šivenja materijala, ali kasnije postaje „platno“ za umetnike, pa oni kreću da oslikavaju kimono bojama, posebnim vezom i drugim metodama. Naravno, ovako ukrašenu odeću su mogli da priušte jedino bogataši. Od početka, kimono je korišćen kako bi se prikazao društveni status, zanimanje pojedinca.

Ova japanska nošnja je napravljena tako da odgovara svima, nezavisno od veličine. Postoji poseban redosled kako se oblači kimono koji se na kraju vezuje pojasom koji se naziva obi. U većini slučajeva, kimono se nasleđuje od majke, bake, oca ili pradede. Veoma je skup i danas se neretko iznajmljuje za posebne prilike.

Pročitajte i: Predrag Peđa Milošević: ,,Umetnost je seizmograf prave ljudske prirode“

U nastavku ćemo opisati vrste kimona koje postoje. Pre svega se razlikuju muški i ženski. Ženski kimono je raznobojniji i sa više šara, dok kod muškog kimona preovlađuju tamniji tonovi crne, braon ili teget boje. Što se tiče šara, muški kimono obično ima samo kamon u prevodu porodični grb, dok ženski ima razne motive najčešće iz prirode. Iako i muški i ženski kimono može biti jednodelan ili dvodelan, sa hakama – pantalonama koje se nose uz kimono. Ove pantalone obično nose muškarci.

Sledeće bitna razlika je kod nošenja pojasa obi koji smo maločas pomenuli. Muški obi je uži sa manje šara i u zagasitijim bojama. Ženski s druge strane je širi i raznobojniji sa mnoštvo različitih dekoracija.

Postoji mnogo tipova kimona, ali ovde ćemo opisati nekoliko najvažnijih:

  1. Furisode

Ovaj kimono nose neudate žene. Furisode znači kimono sa dugačkim rukavima. Dekorisan je živopisnim bojama koje prekrivaju celu odeću. Što su duži rukavi, to je kimono formalniji. Ovakav kimono nose žene u posebnim prilikama kao što je venčanje, glasanje ili svečane čajne ceremonije

  • Komon

Komon znači mala šara i ovaj kimono nose i udate i neudate žene. Prekriven je jednom šarom, ali bez nekog posebnog pravca ili rasporeda. Komon je neformalan svileni kimono za svakodnevnu nošnju.

  • Tomesode

Ovo je najformalniji kimono koji nose udate žene. Uvek imaju poseban porodični grb i šare koje mogu biti zlatne ili srebrne, samo ispod struka. Postoji dve vrste tomesode kimona, kuro (crni) i iro (šareni). Kuro je najformalniji i uvek ima 5 grba. Obično ga nose gosti na zabavama kao što je venčanje. Iro tomesode može biti i druge boje, a ne samo crne i može imati samo jedan grb ili više.

  • Mofuku

Mofuku je kimono koji nose i muškarci i žene u žalosti. Cela odeća je crne boje sa pet grbova i belom odećom koja se nosi ispod kimona. Što se tiče ženskog, obi i drugi dodaci su uvek crne boje. Dok potpuno crni kimono nosi porodica preminulog.

  • Yukata

Yukata je vrsta kimona koja se nosi leti, obično na festivalima. Yukata ima svetle boje i jednostavan dizajn. Obično se šije od pamuka i nose je i muškarci i žene za svakodnevnu priliku. Materijal je prijatniji i lakši za nošenje, pa je zato i jeftiniji od pravog kimona.

Pročitajte i: RAHMANJINOVLJEVA TUGA U OBLIKU MUZIKE

Danas se kimono nosi isključivo u posebnim i važnim prilikama kao što su festivali, ceremonija nakon diplomiranja (uglavnom devojke nose, dok muškarci oblače odela), venčanje itd. Retko je ovo odeća koja se nosi svakodnevno. Mada u ruralnim delovima Japana, češće ćete videti ljude u ovoj tradicionalnoj nošnji. Svakako je veoma lep komad odeće i zaslužuje da ostane sačuvan od zaborava.

Pripremila: Miljana Nikolić

Izvori: tsunagujapan.com, kyotokimono-rental, quan-riben

Foto izvori: yamato.global, iwabijin, pinterest, klook.com