Drugo polufinale Evrovizije 2021 – Balkan osvaja Evropu

, AKTUELNO, KULTURA

Sinoć je održano drugo polufinale najpoznatijeg muzičkog takmičenja na svetu “Evrovizija”, koja se ove godine održava u Roterdamu, Holandiji.

I ove večeri, događaj je uživo u publici pratilo 3500 ljudi, a naša komentatorka Duška Vučinić je ispratila celo veče sa nama.

Ovo polufinalno veče je otvoreno specijalnim nastupima Efjea de Visera i Reda koji se zove “Forward Unlimited” i “Close Encounter of a Special Kind”. Dok Eefje peva, Redo nam je pružio poseban plesni akt.

Nakon što su nam se voditelji predstavili, počeo je i program – predstavljanje polufinalista iz 17 zemalja koje se takmiče za prolazak u finalno veče Evrovizije 2021.

SAN MARINO

Pevačica Senhit, inače eritrejskog porekla, nije prvi put nastupila kao predstavnik Evrovizije. Prvi put je nastupala 2011. godine kada se San Marino vratio u takmičenje posle pauze od dve godine.

Ove godine, Senhit je izvela pesmu Adrenalina i uradila nešto što do sada nismo imali prilike da vidimo – dovela je svetski poznatog repera Flo Ridu da nastupa sa njom.



ESTONIJA

Pevač Uku Suviste predstavio je svoju zemlju pesmom “The Lucky One”.

Iako je ovo tipična kantautorska pesma, njegov glas se odlično složio sa snažnim ritmom koji nas je njihao.

Takođe, koliko može da se vidi, mnoge devojke su odlepile za njim!



ČEŠKA REPUBLIKA

Pevač Beni Kristo je izveo pesmu “OMAGA” (skraćenica za Oh My God!)

Emocija u njegovom glasu nas je skroz kupila i pesma koju je izveo je veoma simpatična – prava jedna pesmica koju slušaš dok se voziš negde.



GRČKA

Ovogodišnja predstavnica Grčke – Stefania – izvela je pesmu “Last Dance” koja je neviđeno slatka.

Pored toga što nas je obasjala njenom lepotom i šljaštećim kostimom, Stefania nas je oduševila i njenim nesvakidašnjim nastupom uz vizuale i green screen koji nose i igrači na sceni. Zaista nešto što do sada nismo imali prilike da vidimo na Evroviziji.



AUSTRIJA

Može se reći da je po prvi put na Evroviziji nastupio Filipinac.

Pevač Vinsent Bueno je izveo jako lepu pesmu “Amen”.

Svedena scenografija stavila je značajan akcenat na jačinu pesme i njegovu iražajnost u izvedbi koja je bila odlična potpora da njegov fantastičan vokal u potpunosti zasija.

Na kraju pesme, kada mu je publika aplaudirala, Vinsent je zaplakao na sceni.



POLJSKA

Pevač Rafal izveo je pesmu “The Ride”.

Ovo je jedan od prvih pokušaja sintvejv zvuka ove večeri i na ovom takmičenju.

Međutim, ono što smo mogli da čujemo jeste da je plejbek bio glavni oslonac pevaču, pošto mu vokal nije bio jača strana. Nadomestio je to zanimljivim scenskim nastupom.



MOLDAVIJA

Slatka kao i sam naziv svoje pesme, pevačica Natalija Gordienko izvela je pesmu “Sugar”.

Lični utisak je da je vokal bio slab i da je bila malo ukočena, ali to sve pridajem tremi koja se sigurno dešava mnogima koji dolaze da nastupe i predstave svoju zemlju na ovako značajnom takmičenju.

Bez obzira na to, koreografija i scenografija koju nam je Natalija priredila su bile izuzetno zanimljive.



ISLAND

Sastav Dadi i Gagnamagnis izveli su pesmu “10 Years” i zaljubili smo se u svaki aspekt njihovog nastupa.

Nažalost, zbog dva člana njihovog sastava koji su se zarazili korona virusom u Roterdamu, islandski predstavnici nisu nastupili uživo u takmičenju, već sa rezervnim snimkom.

Pesma i čitava pojava nam odaje prave fanki vajbove 80tih, što sve još bolje zvuči uz njihovu štrebersku pojavu u džemperčićima, sa naočarima i sintisajzerima.

Lično je ovo prva pesma koje mi je ove večeri bila istinski zanimljiva i mogla bih da je slušam svaki dan.



SRBIJA

Ne bih imala šta puno da kažem za naše Uraganke sem da: nije što su naše, ali su stvarno najbolje!

Ove tri pretalentovane i preharizmatične lepotice su doslovno zapalile arenu izvedbom pesme “Loco Loco”. Donele su Evroviziji baš ono što je sve vreme bilo potrebno – pravi kvalitet vokala, nastupa i stava.

Svi smo neizmerno ponosni na Sanju, Kseniju i Ivanu!



GRUZIJA

Kantautor Tornike Kipiani predstavio je svoju zemlju pesmom koja se zove “You”.

Iako mu se čula trema u glasu, izveo nam je pravu jednu pesmu za ples.



ALBANIJA

Ovogodišnja predstavnica Albanije Andželja Peristeri predstavila se pesmom “Karma”.

Kroz pesmu se provlači jak orijentalizam, a ona je sjajno izvela pesmu njenim snažnim vokalom i samom snažnom pojavom.



PORTUGALIJA

Sastav “The Black Mamba” izveli su pesmu “Love Is On My Side” na jedan nesvakidašnji način.

Početak je kao iz prave Sinatrine pesme koji nas u potpunosti vraća u vreme. Na ekranima smo prvi deo nastupa mogli da gledamo u crno-belom i u 4:3 formatu, koji su se kasnije prebacili na današnje moderne formate.

Pevač ima izuzetno lep glas, a ceo ovaj nastup krasili su divni vizuali. Između ostalog, imali smo prilike da u ovoj pesmi čujemo i simfonijski orkestar.



BUGARSKA

Presimpatična pevačica Viktorija izvela je svoju numeru “Growing Up Is Getting Old” i svima nam je otopila srca, što svojom lepom pojavom, što autentičnim scenskim nastupom, a na kraju krajeva, i samom pesmom koja je zaista divna.

U pesmi smo mogli prepoznati inspiraciju od Bili Ajliš na početku, ali na samom kraju gradacijom se pesma pretvara u pravu simfoniju.

Ovu pesmu bih rado slušala dok se vozim autobusom i zamišljeno gledam kroz prozor ili dok ležim na krevetu i čitam neku knjigu.



FINSKA

Finci su doneli pravo osveženje. Bend “Blind Channel” izveo je svoju pesmu “Dark Side”.

Ovo je prva pesma koju smo ove godine čuli u alternativnom hard rok žanru, iliti, kako oni kažu za sebe, sviraju “nasilni pop”.

Na momente se podsećamo Linkin Parka u toku pesme, ali nam to nimalo ne smeta, jer su Finci zaista dostavili ono što nam je bilo potrebno na ovom takmičenju.

Pored naših Uraganki, Finci su mi lično bili još jedni favoriti ove večeri.



LETONIJA

Pevačica Samanta Tina izvela je pesmu “The Moon Is Rising”.

Lično mi je ovo najnejasniji nastup i pesma u toku ovog takmičenja. Nekako, shvatila sam poentu šta želi da uradi, ali na neki način to ipak nije ispalo dobro.

Pesma koja je po prizvucima nešto što se danas najviše sluša (po uzoru na Dodžu Ket i ostale poznate reperke-pevačice), međutim, iako Samanta ima sjajan glas, nije uspela da iskontroliše intonaciju.



ŠVAJCARSKA

Simpatičan pevač koji se vodi umetničkim imenom “Gjon’s Tears” izveo je pesmu “Tout L’Univers” i pokazao nam je kako to izgleda kada si sjajan one man izvođač.

Ne samo što je Đon otpevao izuzetno lepu pesmu uz fantastičnu kontrolu njegovog sjajnog glasa, već se uz veličanstvenu scenografiju pokazao i jako lepom koreografijom.

Ovaj nastup je zaista jedna od najlepših stvari koje sam u poslednje vreme čula i odgledala.



DANSKA

Danski duo Fir o Flame (koji se prevodi kao Vatra i plamen) izveli su pesmu “Vežbajmo jedni na drugima”.

Rekla bih da je ovo pravi italo disko sintvejv koji nam je bio potreban da čujemo ove večeri. Kroz pesmu se čuje ljubav ovog dua prema skandinavskim šlagerima 70tih.

Presimpatična pesma i nastup, ali isto tako i preslatki kostimi koji su se skroz uklopili sa sintvejv neon vizualima.



Pročitajte i: Sve o takmičarima druge polufinalne večeri najpopularnijeg muzičkog takmičenja na svetu (Pesma Evrovizije 2021)

Nakon što su se sve zemlje predstavile i nakon prve revizije pesama, počelo je glasanje, a u pauzi za glasanje videli smo plesni performans Ahmeda i Deza, koji su na Albinonijev “Adagio in G” izveli plesni komad koji predstavlja dve životne priče – dva Holanđanina iz različitih životnih sfera koji pokušavaju da nađu put jedan do drugog.



Potom smo imali prilike da se upoznamo sa finalistima koji su prošli direktno u finale, a to su Barbara Pravi iz Francuske, Džejms Njumen iz Velike Britanije i Blas Kanto iz Španije.

Barbara Pravi, ovogodišnja predstavnica Francuske, koja je inače srpskog porekla



Nakon intervala, došlo je vreme da saznamo koje su to zemlje sa drugog polufinala Evrovizije 2021. godine prošle u finale. Deset zemalja iz prethodne večeri koje su odabrane da se plasiraju u finale i koje ćemo ponovo slušati sutra su: Albanija, Srbija, Bugarska, Moldavija, Portugal, Island, San Marino, Švajcarska, Grčka i Finska.

reakcija naših Hurricane kada su proglašene da su prošle u finale



Još jednom ovom prilikom moram da ponovim koliko smo svi preponosni na naše Uraganke i navijamo za njih do pobede u finalu koje ćemo gledati sutra, u subotu 22. maja od 21h.

Nadam se da ste pozvali društvo i da spremate dobru hranu za finale, jer biće zanimljivo i veoma napeto.

Pročitajte i: Prvo polufinale Evrovizije 2021 – Dominacija istočne Evrope

Pripremila: Jovana Filipović

Izvori: wikipedia.org | eurovision.tv | wiwibloggs.com

Foto-izvori: eurovision.tv