Francuska kultura miriše na vino: priručnik za vinoljupce

, KULTURA
Foto izvor: unsplash.com

Kad kažete ljubav, na šta mislite? Nećemo ulaziti u vaš lični prostor, ali ćemo reći da se i nama u tom paketu misli javlja vino. Rezimiramo – vino, volimo te.

Sasvim je prihvatljivo da obožavate vino i da sada jedino što znate o vinu jeste da izaziva određene osećaje, emocije. Zato smo mi tu da proširimo horizonte i dodamo još par puzli koje će krenuti put upotpunjavanja divne, vinske slike, bistre priče bez kraja.

Kao i kod upoznavanja osobe, pitaćete nas koji su koreni vina, slobodno rečeno, najstarijeg proizvoda čovečanstva? Postoje neki neprovereni podaci, koji se vezuju za daleku prošlost – 6000 g. p. n. e, koji kažu da je mesto tih prvih vinskih tragova Gruzija. Naravno, vinarstvo se dalje širilo sve više, pa je tako postalo i najbitnije piće kraljeva Mesopotamije i Egipta.

Interesantno, baš u Egiptu su se prvi put pominjale vinske etikete sa natipsom koji ukazuje na geografsko poreklo.

Dalje širenje vina vodi nas u staru Grčku, gde se vino bogati, te dobija svog boga – Dionisa. Kada govorimo o Starim Rimljanima, za koje ste sigurno imali prilike da čujete da su povezani sa vinom, oni su ti koji su imali značajan uticaj na širenje vina, a naročito kada je reč o začeću vinograda u Francuskoj.

Francuska, zemlja vina

Foto izvor: unsplash.com

Sada prekidamo ovu divnu priču koja nalikuje na bajku i okrećemo se važnom momentu kulture vina. Započinjemo priču o Francuskoj i vinu. Uživajte!

Kao zemlja vina, Francuska daje odličnu priliku za upoznavanje sa vinom i sjajna vina duge tradicije, kao i divne oblasti prepoznatljive upravo po vinu. Vinorodne regije Francuske su Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Languedoc – Roussillon,Vallée du Rhône, Sud – Ouest, Jura i Savoie, Provance, Corse, Val de Loire. Nalazimo da je to bitno da znamo za početak. Naravno, svaka od ovih oblasti je posebna i idealno bi bilo iskusiti svaku. Neka to postanu snovi, nadamo se, bliske budućnosti.

Prizor regije Bordeaux
Foto izvor: fodors.com
Foto izvor: unsplash.com

Francuska tajna i navike

Foto izvor: unsplash.com

Sigurno ste čuli da je konzumiranje vina zdravo, a da li ste čuli za francuski paradoks? To je povezanost, saznanje, da ukoliko pijete čašu vina nakon obroka tako štitite srce i zdravlje krvnih sudova, kao i da holesterol i arterioskleroza neće biti vaši problemi. To i nije tako nepoznato, možda samo naziv, jer kruže priče da je u tome tajna vitkih i zdravih Francuza.

Francusku krasi i veliki broj sireva, čak oko 450 vrsta, i najčešće koriste sireve kao što su Kamamber, Bri ili plavi Rokfor, pa odatle možemo videti sa čime se kombinuje. Dakle, sa vinom!

Vinoljupci, pravac vinske regije!

Foto izvor: freepik.com

Ovo su samo neke od stvari koje treba da znamo, a ako mislite da smo skrenuli s teme, ne brinite. Kako ćemo u Francusku na uživanje u vinu, a da ne znamo ipak nešto o njoj. Sada, kada smo se vratili na zemlju vina i ljubavi, koju smo predložili da posetite, mislimo da je najkorisnije da napišemo i par smernica kuda biste to mogli da odete i prepustite se lepoti vina i vinograda. Naši predlozi za obilazak su Bordo, vinske regije – doline reke Rhône, Languedoc i Roussillon, Korzika i, naravno, Provansa. Širi je spektar mogućnosti nakon samo jednog reda predloga, pa vi izaberite. Čim bude moguće, isprobajte odlična vina sjajne Francuske.

Zanimljivo, najskuplje vino na svetu je Burgundi vino nazvano Richebourg Grand Cru i cena ovog vina je 15.000 evra po flaši.

Na listi top 10 najboljih vina na svetu iz 2016. godine našla su se dva francuska vina: Romanee Conti i Domaine Leroy. Nije na odmet da imate tu informaciju onda kada se nađete na terenu.

Kratka škola ispijanja vina

Foto izvor: freepik.com

Navešćemo u nastavku teksta određene pojmove iz sveta vina za koje treba da znamo i koji nam u mnogo čemu mogu pomoći kada je reč o vinu, kao i smernice i zanimljivosti. Oni mogu biti smernica prilikom odabira samog vina, podrazumevani deo svake priče vinopija i korisni za opis lepote koju vino stvara.

  • Klima je veoma bitan faktor svake priče o vinu. Verovatno ćete pomisliti da kao pojam klima jeste svima jasna, ali je važno znati šta znači za jedno vino hladnoća, šta toplota i kako samo na osnovu čula vida možete zaključiti o kom se opisu radi. Jednostavno je. Elementi klime, najpre to da navedemo, koji utiču na razvoj grožđa, a samim tim i vina su temperatura, vetar, kiša i sunce. Smernica koja vam može reći da vino dolazi iz hladnije regije je svetlija boja sa zelenkastim odsjajem, dok srednje tamna, sa nijansama zlatne boje ukazuje na vrele krajeve ili na to da je reč o slatkom vinu.
  • Uslovi rasta. Ovo je jedno široko polje, koje nas upoznaje sa terminima među kojima ima i onih za koje možda i prvi put čujemo, a to su tlo (Terroir), navodnjavanje, vremenski uslovi određene godine, vinogradarske tehnike, kontrolisani prinosi, berba i borba sa napastima. Odavde izdvajamo tlo iliti terroir i, nadamo se uspešno, objašnjavamo.

Terroir: kao što smo već imali priliku da vidimo naznaku, ovo se odnosi na tlo. Treba obratiti pažnju na to kako je tlo povezano sa vinom, a prvo što ćemo vam reći jeste da je to prilično važna veza. Kada je poreklo reči terroir u pitanju, znajte da je francuskog porekla. Sada, na šta se odnosi? U ovoj jednoj reči zbrajaju se svi uticaji različitih podloga, nadmorske visine, položaja prema suncu i položaja i nagiba samog vinograda. Naravno, i visina temperatura, ekstremi i proseci, količina padavina, brzina i smer vetra, ukupan broj sunčanih sati, čak i učestalost magle i slično ovaj pojam podrazumeva. Treba imati na umu da terroir pretpostavlja da je uticaj čoveka kao tvorca vina veoma mali, pa je ovde zanimljivost da Francuzi ne obraćaju puno pažnje na vinara, te ga nazivaju vigneron, što bi se moglo prevesti kao uzgajivač grožđa.

  • Kako biste sačuvali svežinu i voćnost, rashladite vino pre konzumacije.
  • Tanini.Ovo je pojam koji ste osetili. Kada? Upravo onda kada su vam se, najčešće pri ispijanju crvenog vina, skupila usta. Tanini su materija smeštena u pokožici, semenu i pepeljci i oporog su ukusa. Što su tanini prisutniji u vinu, osećaj skupljanja usta biće intenzivniji.
  • Izbegavajte da ostavljate načeto vino, čak i u frižideru, jer će se pokvariti ukoliko je u kontaktu sa vazduhom. Ukoliko želite da izbegnete ovo, vakumiranje je savet.
  • Čaša za penušavo vino nosi naziv Flauta.
  • Bela vina odležavaju kraće. Dok crvena vina mogu odležavati i do dve godine, kod belih je taj period do godinu dana.
  • Suvo vino je nešto sa čim ćete se sigurno susresti, a objašnjenje je da je ovo opis za koncentraciju prirodnog šećera u vinu preostalom nakon fermentacije.

Nedoumice su sastavni deo života, baš kao i kultura, zato u narednim redovima rešavamo neka od pitanja.

  • Vinsku čašu držite nisko za nožicu, tamo gde se spaja sa stopicom, kako ne biste grejali vino koje ste s razlogom rashladili i da ne biste zamastili samu čašu prstima.
  • Zavrtite čašu pre probanja, da bi vino otpustilo primarne arome. Ovo može biti zabavno za manje spretne ruke.
  • Kada nazdravljate, učinite to tako da se sudare središta balona čaša, a ne njihovi vrhovi.

Zanimljive misli o vinu

Foto izvor: unsplah.com

Inspirisani vinom, navodimo ono što nam je “zapalo za oko”:

  • Ernest Hemingvej – Jedino za čim žalim u životu je to što nisam popio više vina.
  • engleska poslovica – Kad vino tone, reči plivaju.
  • latinska poslovica – Vino piju ljudi, a ostale životinje vodu.
  • Džordž Karlin – Znate li da vino ide najbolje sa pahuljicama?
  • Klifton Fedimen – Boca vina moli da se deli. Nikad nisam upoznao pohlepne ljubitelje vina.

Jedna narodna izreka kaže Umeti piti znači umeti živeti. U skladu sa tim pristupite ovom zadovoljstvu ubuduće, a nadamo se da smo trunčicu umeća i znanja upravo danas otkrili i tako pomogli svakoj narednoj čaši da ostane divna, baš kao i vi sa primenom znanja. Jer, raditi nešto, a ne znati šta radiš, nije interesantno. Živeli!

Koje vino danas planirate?

Pročitajte i: 5 benefita konzumacije crvenog vina

Pripremila: Jelena Luković

Izvori: wish.hr, winestyle.rs, kultivisise.rs, zenskimagazin.rs, bastabalkana.com, krugzdravlja.rs, vino.rs, luxlife.rs, toposiguranje.rs

Foto izvor: freepik.com