5 benefita konzumacije crvenog vina

, LIFESTYLE

Mnogi nutricionisti kažu kako je crveno vino bogato antioksidantima, pogotovo polifenolima. Studije su pokazale da polifenoli poboljšavaju rad srca i krvni pritisak, smanjujući tako rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Benefiti crvenog vina mogu jedino biti vidljivi i učinkoviti ako se ograničimo na jednu čašu dnevno, tvrde stručnjaci. Potrebna vam je samo jedna čaša da uvidite sve prednosti ovog čarobnog napitka.

1.  Crveno vino sprečava pojavu karijesa

Istraživanja iz 2014. godine, objavljena u časopisu za poljoprivrednu i prehrambenu hemiju, pokazala su kako je crveno vino (čak i ono bezalkoholno) veoma efikasno u borbi protiv bakterija koje izazivaju karijes. Izgleda da na kraju crvena usta posle konzumiranja vina i nisu toliko loša, zar ne?

2. Drži pod kontrolom mnoge alergije

Ovo zvuči čudno, ali u nedavnom pregledu oko 80 studija objavljenih u časopisu Diseases, istraživači su otkrili da flavonoidi, antioksidanti koji se nalaze u crvenom vinu, mogu smanjiti simptome alergije i astme. Takođe je poznato antibakterijsko, kao i antivirusno delovanje flavonoida. Ovi dokazi još uvek nisu dobro utvrđeni, ali imaju odličnu osnovu.

3. Smanjuje rizik od moždanog udara

Umereno konzumiranje vina i alkohola uopšte, može sprečiti zgrušavanje krvi. Vino deluje kao prirodno sredstvo za razređivanje krvi, na taj način razbijajući krvne ugruške koji mogu da izazovu moždani udar. Ali pazite, iako manje količine vina mogu da spreče moždani udar, ovo na alkoholičare ima suprotni efekat. Važno je u svemu biti umeren.

4. Kontroliše šećer u krvi i pomaže kod dijabetesa 2

2015. godine je sprovedeno jedno istraživanje u kome su ispitanici bili podeljeni u tri grupe. Prva grupa je imala zadatak da za dve godine, svake večeri, popije po čašu crvenog vina. Drugoj grupi je bilo dodeljeno belo vino, a trećoj grupi mineralna voda. Rezultati su pokazali da su srećnici iz prve grupe imali bolje stanje šećera u krvi, a i poboljšan nivo holesterola.

5.  Smanjuje rizik od depresije

Iako alkoholičari imaju problema sa mentalnim zdravljem, ljudi koji u normalnoj meri konzumiraju alkohol mogu videti samo pozitivne strane toga. Dve do sedam čaša crvenog vina nedeljno može smanjiti rizik od depresije, pokazala je studija objavljena u časopisu BMC Medicine, iz 2013. godine.

Sledeći put kada budete izašli petkom uveče i naručili sebi crveno vino, znaćete koliko ste dobru odluku doneli.

Autor: Dragana Lanzolla