10 filmova koje bi svaki ljubitelj umetnosti trebalo da pogleda

, KULTURA, LIFESTYLE

Postoji snažna veza između umetnosti i filma. Film je sam po sebi umetnost, odnosno jedan od najnaprednijih oblika umetnosti koje je stvorio čovek. U najosnovnije namene umetnosti i filma, koje ih ujedinjuju, spada stvaranje jakog emotivnog naboja, zabava i edukacija. 

Tokom godina, holivudski i evropski režiseri  stvorili su na stotine sjajnih filmova o umetnicima i njihovim delima, koja podstiču publiku da ceni umetnost  i da nauči više o životnim pričama nekih briljantnih ljudi.

Ukoliko želite da ispratite život fenomenalne slikarke poput Fride Kalo  ili da saznate priču o Modiljanu, pročitajte tekst i odaberite najbolji film za sebe.

1. Frida (2002)

Predivan film pod nazivom ,,Frida”, u režiji Hulije Tajmor, oslikava privatni život meksičke slikarke nadrealizma Fride Kalo. Priča započinje saobraćajnom nesrećom  u koju je i Frida bila upletena sa svojih 18 godina. Premda je sanirala povrede, one su joj prouzrokovale snažan bol  i produžile period izolacije do kraja njenog života-  što je odlično uticalo na njen rad, koji je najčešće bio ispoljen u formi portreta.

Film prikazuje njenu komplikovanu i nestabilnu vezu sa kolegom umetnikom i sa čovekom za koga se dva puta udavala, Dijegom Riverom, njenu aferu sa ruskim marksističkim revolucionarom  Leonom Trockim, njene svakodnevne borbe sa zdravljem, amputacije, pobačaje i biseksualnost.

Ovaj film je udahnuo život priči o osobi koja je savladala ogromne prepreke ne bi li stvorila nesvakidašnju umetnost.

2. Modiljani (2004)

Radnja filma smeštena je u 1919.godinu u Parizu i govori o italijanskom umetniku i njegovoj tragičnoj vezi sa Žan Ebutern.

Film je baziran na poslednjim danima njegovog  života, kao i na žestokom rivalstvu dvoje sjajnih ljudi, Modiljana i Pikasa. Njegovo ljuto neprijateljstvo sa Pikasom jedna je od glavnih tema u filmu.

Poruka filma je jasna:  Modiljaneva vera u sopstveni rad i strast prema umetnosti su bezuslovni.  To niko ne može da poremeti, pa čak ni Pikaso.

Deo sjajne glumačke postave su: Endi Garsija, Omid Djalili i Elsa Zilberštajn. Emotivan, napet i predivan prikaz umetnosti –  ovaj film vredi pogledati.

3. Smrt i devojka (2016)

,,Smrt i devojka” je biografija o jednom od najprovokativnijih bečkih umetnika sa početka 20. veka.  To je umetničko delo 17-ogodišnjeg  Valija, a devojka koju je ovekovečio na slici predstavlja njegovu istinsku ljubav.

Šilovi beskompromisni radovi skandalizovali su bečko društvo, ali za istaknutog  i neustrašivog umetnika Gustava Klimpta oni su izuzetni.

Film prikazuje Egona Šila kao umetnika koji je ovom svetu ostavio ogromno nasleđe nakon kratkotrajnog i burnog života.

4. Devojka sa bisernom minđušom (2003)

Dok je radila kao služavka u kući slikara Johanesa Vermera, Grit se zbližava sa njim. Kasnije, ona postaje zašitno lice njegovog najplodonosnijeg umetničkog dela , na kom je pozirala sa bisernim minđušama.

Pročitajte i: Želite da naučite nešto novo? Pogledajte 450 besplatnih „Ivy League” onlajn kurseva koje možete pohađati odmah!

5. Polok (2000)

Prikazuje život američkog slikara apstraktnog ekspresionizma, J. Poloka. Film oslikava životni put Poloka od umetnika koji se bori za sebe do međunarodno priznatog uspeha i obuhvata njegovu borbu sa alkoholizmom, kao i smrt u saobraćajnoj nesreći.

Reditelj filma Ed Haris, koji je ujedno i tumačio ulogu glavnog lika, osvojio je Oskara u kategoriji za najboljeg glumca. 

Polok je bio poznat po svojim pokapanim slikama, od kojih su neke postale jedne od najskupljih umetničkih radova ikada prodatih.

6. Impressions de la Haute Mongolie (1976)

Reč je o nadrealističkom filmu iz 1976. godine, u režiji Salvadora Dalija i H. M. Bakera, koji tumači ulogu Dalija. Ovo je dokumentarac o lovu na džinovsku halucinogenu gljivu.

7. Vuk na vratima (1986)

,,Vuk na vratima” je dansko-francuska biografska drama, koju je napisao i režirao Hening Karlsen. Zasnovana je na stvarnim životnim događajima francuskog umetnika Pola Gogena.

8. Mlin i krst (2011)

Film je baziran na 12 od pet stotina likova  prikazanih na Brugelovoj slici.

Prikaz Hristove patnje u filmu svoj osnov pronalazi u verskom progonu u Flandriji 1564. godine.

9. Preboleti pikasa (1996)

F. Žilo se mukotrpno bori kroz nasilnu vezu sa svojim partnerom , poznatim slikarom- Pikasom.  Uprkos njegovim aferama, ona nastavlja da traga za stabilnošću, ali ne zadugo. Premda producenti nisu dobili dozvolu za prikazivanje Pikasovih dela, film se više zasniva na njegovom privatnom životu nego na njegovim delima i u onim delovima u kojima su prikazana njegova dela, nije reč o  najpoznatijim. Kada Pikaso prikaže svoje delo ,,Gernika”, kamera je postavljena visoko preko slike, koja je neznatno vidljiva.

10. Na pragu večnosti (2018)

Vilem Dafo je Van Gog u priči o putovanju širom sveta i čoveku koji je prebrodio skepticizam, ismevanje i bolest, kako bi stvorio neke od najomiljenijih slika na svetu – kao što je delo ,, Plesna dvorana u Arlu ” u Galeriji 19. Obuhvata poslednjih nekoliko godina njegovog života, pre svega prijateljstvo sa Gogenom, čin sa odsecanjem uha i njegovu smrt.

Pročitajte i: Dosadno vam je u karantinu? Evo kako su čuveni umetnici provodili dane

Izvor: arte8lusso.net

Fotografije: pinterest.com

Prevod: Anđela Mihailović