Najbolji filmovi van engleskog govornog područja koji su nominovani za Oskara

, KULTURA

Ovogodišnja dodela najprestižnije filmske nagrade Oskar ostaće upamćena po svom glavnom dobitniku – korejskom filmu „Parazit“ koji je osvojio nagradu za najbolji film, iako je u pitanju ostvarenje van engleskog govornog područja koji je uvršten u primarnu kategoriju nominacija. U istoriji dodele ove nagrade, još samo nekoliko filmova na drugim stranim jezicima je uspelo da bude nominovano u kategoriji za najbolji film. Ovim putem iskoristićemo priliku da se podsetimo koji su to filmovi van engleskog govornog područja bili pretendenti za glavnu nagradu.

Velika iluzija

Foto izvor: imdb.com

„Velika iluzija“ je francuski crno-beli film snimljen 1937. u režiji Žana Renoara i smatra se njegovim remek-delom. U prvoj godini prikazivanja dobio je specijalnu nagradu na Venecijanskom festivalu, a iste godine dobio je i nagradu njujorške kritike za najbolji film na stranom jeziku. Na Svetskoj izložbi u Briselu (1958), proglašen je za jedan od dvanaest najvećih filmova svih vremena.

Radnja filma smeštena je u nemački zatvorenički logor tokom Prvog svetskog rata i prati priču preživljavanja unutar samog logora, kao i međusobnom druženju ratnih zarobljenika, francuskih oficira, pod budnim okom pristojnog nemačkog komandanta.

“Velika iluzija” je priča o ljudskoj solidarnosti koja prevazilazi političke granice i klasne razlike. Ovim filmom Renoar je pokušao da pokaže da je rat uzaludan, a klasni sistem, koji može da dovede samo do pada civilizacije, nepotreban.

Uloge tumače: Žan Gaben, Marsel Dalio, Pjer Frene, Erih fon Štronhajm, Dita Parlo.

Život je lep 

Foto izvor: miramax.com

„Život je lep“ je italijanski film snimljen 1997. u režiji Roberta Beninjija. Glavne uloge u ovom filmu tumače Roberto Beninji, Nikoleta Braski i Đustino Durano.

Priča filma prati italijansku jevrejsku porodicu koja završava u koncentracionom logoru i njihov način da tamo prežive i sve učine drugačijim i lepšim od okrutne stvarnosti. S takvom pričom, ali i komičnim pristupom, Jevrej Gvido, italijanski konobar, da bi spasio sina od smrti u nacističkom koncentracionom logoru, govori mu da je njihovo zatvaranje samo igra, gde je glavna nagrada tenk.

Beninji je uspeo da vizuelnom mešavinom žanrova predstavi publici moć mašte, spoj ljubavi i humora, čak i u teškim situacijama, zbog čega je film i obeležio 1998. godinu i tadašnju dodelu Oskara.

Poštar 

Foto izvor: moviestillsdb.com

„Poštar“ je italijanski film snimljen 1994. u režiji Majkla Radforda. Film prati izmišljenu priču o velikom čileanskom pesniku Pablu Nerudi i njegovom odnosu sa prostodušnim poštarom na koga je preneo ljubav prema poeziji.

Pablo Neruda pri dolasku na malo italijansko ostrvo upoznaje Maria, nezadovoljnog mladog ribara u potrazi za novim poslom. Mario u međuvremenu postaje Nerudin lični poštar, a njihov prijateljski odnos dobija novu notu u trenutku kada pesnik kreće da pomaže mladiću u osvajanju konobarice Beatriče. Kroz metaforu poezije i romantike stvaralaštva Pabla Nerude, Mario izjavljuje ljubav mladoj Beatriče i oni se ubrzo venčavaju. Ipak, ovaj film nema tipičan srećan kraj kakav smo navikli od strane romantičnih komedija.

Glavne uloge tumače Masimo Troizi, Filip Noare i Marija Gracija Kučinota.

Pisma sa Ivo Džime

Foto izvor: amazon.com

„Pisma sa Ivo Džime“ je ratni film iz 2007. godine koji je režirao Klint Istvud.

Radnja filma počinje da se odvija na ostrvu Ivo Džima, ali u sadašnjosti, gde japanski arheolozi istražuju tunele koji su prokopani za vreme američke invazije. Uspevaju da pronađu nešto misteriozno, a radnja se premešta na Ivo Džimu 1944. godine.

Sa strane japanskog naroda, film verno prikazuje jednu od najtežih bitaka u Drugom svetskom ratu, bitku za Ivo Džimu, i dok vojnici obe zaraćene strane ratuju na kopnu, u isto vreme bore se sa svojim mislima o porodicama koje ih čekaju kod kuće. Film „Pisma sa Ivo Džime“ je zapravo nastavak Istvudovog ostvarenja „Zastave naših očeva“ iz prethodne godine koji je trebalo da predstavi istu istorijsku bitku, prikazanu iz američke tačke gledišta, ali taj film nije imao podjednaki tretman u medijima, niti zaradu u bioskopima. Na samom kraju otkrivamo da su arheolozi otkrili torbu sa nikad poslatim pismima, koje je jedan od vojnika zakopao posle bitke.

Uloge tumače: Ken Vatanabe, Kazunari Ninomija, Cujoši Ihara, Rjo Kase, Šido Nakamura, Hiroši Vatanabe.


Pročitajte i: Oskar 2020: Film „Parazit“ nadmašio sva očekivanja


Autor: Aleksandra Petković
Dodatni izvor: sr.wikipedia.org
Foto izvor: nofilmschool.com