Holivudski glumci srpskog porekla koji su osvojili svet

, KULTURA

Holivudska filmska industrija decenijama je „domaćin“ glumcima inostranog porekla, ali i onima koji su se tamo rodili i usput sačuvali sećanje na svoje pretke i poreklo, te ga ponosno isticali. Tako i glumci, koji su poreklom Srbi, krojili su i oblikovali svoje karijere u Holivudu, a neki od njih su stekli i kultni status.

Karl Malden (1912-2009)

Rođen je kao Mladen Sekulović u Čikagu, najpoznatiji je, ali i najpriznatiji glumac srpskog porekla. Bio je legenda američke filmske i televizijske industrije. U svojoj bogatoj karijeri ostvario je 71 ulogu. 1934. godine krenuo je da pohađa Gudmenovu školu u okviru Gudmen teatra u Čikagu, napustivši grad Geri u Indijani. Glumio je u Brodveju kratko vreme, a nedugo kasnije upoznao je jednog od svojih najboljih prijatelja i saradnika Marlona Branda, sa kojim je glumio u filmu „Tramvaj zvani želja“ koji mu je doneo Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu 1951. godine. Tako je postao prvi Srbin koji je osvojio ovu najprestižniju nagradu u oblasti filma. Bio je ponovo nominovan za Oskara tri godine kasnije, za ulogu u filmu „Na dokovima Njujorka“ reditelja Elije Kazana. Televizijska serija „Ulice San Franciska“ donela mu je veliku popularnost, ali i prijateljstvo sa porodicom Daglas (Kirkom i Majklom). U svojoj karijeri bio je nominovan za pet Emija (od kojih je osvojio jedan, 1985. za ulogu Fredija Kasaba u televizijskoj mini seriji „Fatal Vision“), tri Zlatna globusa, a 2004. godine bio je dobitnik SAG nagrade za životno delo. 1960. godine dobio je svoju zvezdu na holivudskom Bulevaru Slavnih. Jedini srpski film koji je snimio u svojoj karijeri bio je film „Suton“ u režiji Gorana Paskaljevića. 20. novembra 2018. godine ispred Jugoslovenske kinoteke mu je podignut spomenik.

Bred Dekster (1917-2002)

Список знаменитостей на Брэд

Glumac Bred Dekster rođen je kao Boris Mišel Šošo u Goldfildu, u Nevadi. Bio je još jedan od holivudskih velikana srpskog porekla. Proslavio se ulogama u ostvarenjima kao što su „Džungla na asfaltu“, „Makao“, „Valentajn“.Najveći uspeh donela mu je uloga Harija Laka u jednom od najpopularnijih vestern filmova – „Sedmorica veličanstvenih“.Bio je suprug pevačice Pegi Li, kao i prijatelj glumice Merilin Monro i pevača Frenka Sinatre. Preminuo je 11. decembra 2002. na Rančo Miražu u Kaliforniji.

Mila Jovović (1975)

Zvezda filmova „Peti element“, „Povratak u Plavu lagunu“, „Glasnik: Priča Jovanke Orleanke“ i franšize „Pritajeno zlo“ rođena je u Kijevu, u Ukrajini, od oca srpskog lekara Bogdana Jovovića, i ruske glumice Galije Loginove. Sa pet godina se preselila sa majkom u Sakramento, u Kaliforniji, pa potom u Los Anđeles, gde je prvobitno započela manekensku, a potom i glumačku karijeru. 1994. godine snimila je i objavila album pod nazivom „Božanstvena komedija“. Od 1998. godine je zaštitno lice kozmetičkog brenda L’Oréal.

Katarina Oksenberg (1961)

Katarina Oksenberg još jedna je u nizu holivudskih zvezda srpskog porekla koja je slavu stekla osamdesetih. Ćerka je srpske princeze Jelisavete Karađorđević i Hauarda Oksenberga. Poput svoje majke, poseduje titulu princeze. Debitovala je ulogom princeze Dajane u filmu „The Royal romance of Charles and Diana“ 1982. godine, a najpoznatija je po ulozi Amande Karington u američkoj sapunici „Dinastija“,čiji je producent bio Aron Speling, koja je u Srbiji bila izuzetno popularna. Pojavila se u serijama „Vrelina Akapulka“, „Čuvari plaže“, filmovima „Uhvati me ako možeš“, „Leteći Holanđanin“, „Arturova potraga“.

Pročitajte i: Tom Kruz u nastavku filma Top Gun

Lolita Davidović (1961)

Rođena je u Ontariju, u Kanadi 1961. godine. Debitovala je u filmu „Razred“ 1983. a veliki uspeh u Holivudu postigla je filmom „Blaze“.Pojavila se u filmovima „Blindside“, „Last man standing“, „Friday the 13th“; serijama „Monk“, „CSI: Las Vegas“. Odlikovana je ordenom Nemanjića zbog patriotskih aktivnosti u Holivudu 2005, kao i ordenom Vuka Karadžića.

Stana Katić (1978)

Stana Katić rođena je u Hamiltonu, u Kanadi, 1978. godine. Pre nego što se probila na holivudsku scenu igrala je uglavnom epizodne uloge u serijama „Alijas“, „Prljava značka“, „Urgentni centar“, „24 sata“, „Heroji“, „Istražitelji iz Majamija“. Ostvarila je zapaženu ulogu u filmu „Zrno utehe“ iz Džejms Bond franšize. Svetsku slavu stekla je ulogom detektivke Kejt Beket u seriji „Kasl“ za koju je višestruko nagrađena. Uvek je sa ponosom isticala svoje srpsko poreklo, čak je i voditelja Džimija Kimela naučila da psuje na našem jeziku. 2017. godine je u samostalnoj produkciji snimila dve sezone serije „Absentia“ („Odsustvo“), koja je u svetu i Srbiji prikazana na AXN kanalu. 2019. godine bila je gost i jedan od članova žirija festivala Kustendorf. Udata je za australijskog biznismena srpskog porekla Srboljuba Krisa Brkljača.

Saša Aleksander (1973)

Suzana Drobnjaković Ponti rođena je 1973. u Los Anđelesu. Karijeru je započela 1997. godine kada je uzela umetničko ime Saša Aleksander. Dve godine kasnije pojavila se u serijama „Wasteland“ i „Dawson’s Creek“. Imala je i zapaženu epizodnu ulogu u seriji „Prijatelji“ kao novinarka Šeli. Popularnost joj je donela uloga agenta Kejtlin Tod u seriji „Mornarički istražitelji“, kao i uloga Melise Meade u filmu „Nemoguća misija 3“. Serija „Rizoli i Ajls“ u kojoj je tumačila ulogu Maure Ajls donela joj je nagradu za najbolju glumicu kablovskog televizijskog i igranog programa. Udata je za Eduarda Pontija, sina legendarne Sofije Loren.

Natalija Nogulić (1950)

Natalija Nogulić rođena je u Čikagu 1950. godine. Od malena je naučila srpski jezik i da čita ćirilicu. Karijeru je započela krajem sedamdesetih, dok se početkom osamdesetih pojavila u serijama poput „Dinastije“, filmovima „Prljavi ples“ i „Čuvar“. Do sada najpopularnija uloga koju je tumačila bila je Alina Nečajeva u serijama „Zvezdane staze: Sledeća generacija“ i „Zvezdane staze: duboki svemir 9“. U prve dve sezone serije „Dosije Iks“ tumačila je naslovnu ulogu Iksa. 2000. godine napisala je scenario i režirala dokumentarni film „Corporal Jack“, o svom dedi Aleksandru Mandušiću, koji je učestvovao u Prvom svetskom ratu kao američki dobrovoljac. U decembru 2012. objavila je roman „Ženski rat“, ljubavnu priču koja je prikazana kao prvi deo trilogije o osveti i praštanju za vreme građanskog rata devedesetih u Jugoslaviji. Roman je napisan iz ugla srpskog naroda, a Natalija ga je posvetila svojoj porodici.

Aleks Paunović (1969)

Aleks Paunović je kanadski glumac srpsko-hrvatskog porekla, rođen u Vinipegu 1969. godine. Bio je profesionalni bokser, zatim se posvetio muzici, a 2002. je započeo glumačku karijeru u filmu „I, spy“. Karijeru je nastavio glumeći u serijama „The 100“, „I Zombie“, „Continuum“, „Snowpiercer“. Zapaženu ulogu ostvario je u filmu „War for the Planet of the Apes“. Planetarnu popularnost donela mu je uloga vampira Juliusa u seriji „Van Helsing“, koja se prikazivala i u Srbiji na kanalu SyFy.

Pročitajte i: Zvezde sa najdužim stažom

Autor: Aleksandra Petković

Dodatni izvor: wikipedia.org

Foto izvor: imdb.com