51. Filmski festival u Sopotu

, AKTUELNO, KULTURA

U utorak, 27. juna, je u Jugoslovenskoj kinoteci održana Konferencija za medije povodom 51. Filmskog festivala u Sopotu, na kojoj su se medijima obratili Aleksandar Avramović, umetnički direktor festivala, Živorad Milosavljević, predsednik Odbora festivala, Dragana Čolić, direktorka Centra za kulturu u Sopotu i pukovnik Goran Ikonić, direktor Vojnofilmskog centra „ Zastava film“.

Umetnički direktor festivala Aleksandar Avromović je, u svojoj reči, podsetio kako je prvih pedeset godina festivala okončano visokim priznanjem – Sretenjskim ordenom trećeg stepena „za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima“ koje pripada hiljadama umetnika i filmskih radnika koja su ugradili svoja dela u ovaj festival.

U programu festivala posebno je istakao film USTA PUNA ZEMLJE, poslednji film legendarnog Puriše Đorđevića. Rekao je kako ostala dela potpisuju uglavnom mlađi autori u čijim podelama nastupa “plejada sjajnih, talentovanih glumaca“.

Avramović je naveo da se u šestodnevnom programu festivala nalazi 37 naslova, među kojima je i 9 vrhunskih ostvarenja majstora animacije iz fundusa Zastava filma, a kao povod je naveo jubilej 75 godina „Zastava filma“ gde su nastali mnogi biseri filmskog nasleđa. U vezi sa tim, Avramović je najavio i prigodnu izložbu koja će zajedno sa Kolažima Đorđa Kadijevića biti postavljena u Galeriji Centra za kulturu u Sopotu.

Umetnički direktor je povodom 50 godina legendarnog filma LEPTIRICA, najavio panel u kome će pored autora, kao uvodničar učestvovati autor biografije o Kadijeviću.

On je iz programa, takođe, izdvojio i kratki igrani film SVAŠTA, mladog Strahinje Mlađenovića sa legendarnom domaćicom učesnika i gostiju sopotskog festivala, Nadom Savkić (kafana „Kod Tome i Nade), u glavnoj ulozi.

Naveo je imena žirija koji će odlučivati o nagradama festivala: rediteljka Ana Maria Rosi, glumica Mihaela Stamenković i kompozitor Rade Radivojević.

Završavajući svoje obraćanje, pored najave Sofest plus revije nagrađenih filmova 11. jula., Avramović je uputio poziv na otvaranje festivala u ime grupe KAL, folklornog sastava KUD Kosmaj, najavljujući tradicionalni vatromet i vožnju fijakerima.

Živorad Milosavljević je, naglasivši svoju dvojaku ulogu – predsednika Odbora festivala i predsednika opštine Sopot, rekao

„Radeći pripremu festivala, kao Odbor nastojali smo da omogućimo da se publici prikaže ono što je prošlogodišnja produkcija, kako ne bi bila uskraćena za prošlogodišnja dešavanja, međutim, ta „budžetska priča“ zasnivala se na preživljavanju“ kako je rekao Milosavljević. „Grad tradicionalno odvaja sredstva za festival koja su neophodna za rad CEBEF-a i izrazio svoje mišljenje kako su ta sredstva nažalost nedovoljna“ , i skrenuo je pažnju na neophodno izdvajanje iz budžeta gradske opštine Sopot“.

„Bitno je da to publika ne oseti, da se ne ugrozi organizacija i da se festival održi bar na nivou ranijih godina“ – zaključio je Milosavljević.

Dragana Čolić je napominjući kako se zakoračilo u drugi pedeset godina festivala u Sopotu, rekla kako je Centar za kulturu kao domaćin festivala i ove godine spreman i sa zadovoljstvom će da dočeka i ugosti sve ljubitelje filmske umetnosti, cenjene članove filmskih ekipa i dugogodišnje prijatelje i saradnike ove manifestacije..

Pročitati i: 51. FEST: film ,,Treći svetski rat’’je ovogodišnji pobednik

Pukovnik Goran Ivković, direktor Zastava filma, se na početku svog obraćanja našalio rečima: „Izvinite ako malo militarizujemo festival, ali vojska je pored borbenih sposobnosti uvek negovala i kulturološke i tradicionalne vrednosti, pa je tako Zastava film tako već 75 godina u sastavu naše vojske. Istorija vojne kinematografije je počela 1916, godine kada je naredbom vojvode Petra Bojovića u Solunu formirano odeljenje koje u svom sastavu ima kinematografski deo, tako da je istorija vojske usko vezana sa našim poimanjem filma“

„Na izložbenoj postavci ćemo pokušati da kroz fotografije i eksponate prikažemo dugogodišnju istoriju, kao i kroz nekoliko animiranih filmova, koji će biti emitovani pre projekcija glavnih filmova. Biće tu i edukativni filmovi koji su pravljeni za mlade generacije“ najavio je Ivković.

Preuzeto sa: CEBEF

Uredila: Katarina Pejić

Foto izvor: sofest.rs