Pomeren festival Novi Tvrđava Teatar

, KULTURA

Pozorišni festival „Novi Tvrđava Teatar“, koji se tradicionalno održava u julu, ove godine dobio je novi jesenji termin. Festival će biti održan u periodu od 4. do 9. septembra na otvorenim terasama vile Stanković u Čortanovcima nedaleko od Novog Sada.

Na ovogodišnjem festivalu, pored Novosadskog pozorišta i drugih pozorišta iz Srbije, publika će imati priliku da pogleda i predstave iz regiona: iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Program će započeti premijernom izvedbom predstave „Upotreba čoveka“ po romanu Aleksandra Tišme, u dramatizaciji Borisa Liješevića i Fedora Šilija, a u režiji takođe Borisa Liješevića. Predstava je nastala u koprodukciji festivala „Novi tvrđava teatar“, Novosadskog pozorišta, festivala „Grad teatar Budva“ i festivala „East West“ iz Sarajeva.

Takmičiće se još i ansambl predstava Bosanskog Narodnog Pozorišta iz Zenice „Ukulele Jam“ Alena Meškovića, u režija Dina Mustafića, zatim predstava Zagrebačkog Kazališta Mladih „H.E.J.T.E.R.I.“ – nova drama Dina Pešuta u režiji Judite Gamulin, kao i predstava „Seljačka opera“ Bele Pintera, u režiji Atile Keresteša, koja je nastala kao saradnja Segedinskog nacionalnog teatara i Novosadskog pozorišta.  

Prvobitan datum održavanja festivala morao je biti pomeren zbog novonastale epidemije korona virusa u zemlji, a iz organizacije kažu da će, u slučaju da se septembarski termin pokaže kao bolji, u narednim godinama zadržati ovu promenu.

„Novi tvrđava teatar“ organizuje se od 2009. godine. Idejni tvorac festivala je Vida Ognjenović, srpska književnica, rediteljka i diplomata, a pored nje i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada. Prvih pet godina festival se održavao u Smederevskoj tvrđavi, a zatim mu je mesto ustupila vila Stanković.

Utisci glumaca i publike govore da igranje predstava u ovakvom, autentičnom prostoru, daje pozorišnom izrazu poseban ton, ali i da ovakvo teatarsko iskustvo širi ograničenja scenske izražajnosti.

Pročitajte i: Znamenite žene Novog Sada- prvi deo

Pripremila: Vanja Velisavljev

Izvor: tvrdjavateatar.com