„Majstor i Margarita“ i „Korsar“ u Narodnom pozorištu na ovogodišnjem repertoaru

, AKTUELNO, KULTURA

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić izjavio je da će se u 2023. godini na repertoaru naći predstave „Majstor i Margarita“ Mihaila Bulgakova kao i da će prvi vek baleta u Srbiji biti obeležen predstavom „Korsar“.

Svetislav Goncić je za Tanjug otkrio da „Majstor i Margarita“ predstavlja veliko delo svetske literature, kao i da će Narodno pozorište raditi još jedno veliko delo „Očevi i oci“ našeg pisca Slobodana Selenića.

Tokom 2023. godine Narodno pozorište obeležava 100 godina postojanja srpskog baleta. Goncić je dodao da nacionalni teatar ima novu upravu baleta i da predstoje potezi koji će u strukturi poboljšati kvalitet rada. Nedavno je i pokrenuta saradnja, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, sa Nacionalnom operom i baletom iz Skoplja, Nacionalnim teatrom i operom iz Tirane i Makedonskim narodnim teatrom.

Posle Prvog svetskog rata, 1920. u Narodnom pozorištu u Beogradu osnovana je stalna Opera, a u njenom sastavu se formirao i Balet. Baletska trupa bila je u početku mala, a njena uloga ograničena je na izvođenje baletskih delova u operama. Jelena Poljakova proglašena je za šefa Baleta 1922., a već naredne godine se izvode i prve samostalne baletske predstave: ,,Šeherezada‘‘(Nikolaja Rimskog-Korsakova), ,,Silfide‘‘(Frederika Šopena), a izvan repertoara Narodnog pozorišta i prvi pokušaj domaćeg, modernog baleta ,,Le Balai du valet‘‘ sa muzikom Miloja Milojevića i libretom Marka Ristića.

Pročitati i: “Beograde, dobro jutro” – 100 godina od rođenja Duška Radovića

Sistematski rad i angažman niza baletskih umetnika omogućio je vremenom veći broj uspelih, umetničkih, samostalnih, baletskih predstava.

Autor: Marija Kojić

Izvor: Tanjug, Narodno pozorište u Beogradu

Izvor fotografije: Narodno pozorište u Beogradu