Premijera predstave ,,Vlast’’ u Narodnom pozorištu

, AKTUELNO, KULTURA

Na konferenciji za novinare saopšteno je da će premijera predstave ,,Vlast’’ Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Milana Neškovića biti izvedena u sredu 17. novembra sa početkom od 20.00 časova na sceni ,,Raša Plaović’’ Narodnog pozorišta. Ovo je četvrta Neškovićeva premijera u tekućoj godini, uprkos teškim uslovima za rad prilagođenim epidemiološkoj situaciji.

Glavne uloge u predstavi tumače Aleksandar Srećković, Ivan Bosiljčić, Nikola Rakočević, Dimitrije Dinić, Vanja Ejdus i Zorana Bećič Đorđević, koji će se na sceni predstaviti sa oko 30 uloga. Kostimografkinja Marina Medenica Vukasović nam je zagolicala maštu svojim rečima o upečatljivosti kostima koje je radila za predstavu, a mlada scenografkinja Andreja Rondović je rekla kako je imala priliku da meša stilove, ali opet da zadrži ,,Nušića’’.

Direktorka drame Molina Udovički Fotez je izjavila da je fantastična ideja kojom je Milan Nešković pristupio adaptaciji i da nas očekuju poznate scene iz drugih Nušićevih komada naglasivši  vizuelni značaj predstave.

,,Ovo je predstava koja je imala toliko specifično radostan proces da sam ja, kao umetnik, srećan da ta radost u ovim okolnostima još uvek može da postoji. Mislim da će se videti na sceni, u proizvodu, da su svi maksimalno svojim kreativnim kapacitetom, a sa puno igre, doveli do toga da je predstava magičan čin koji je i tužan, smešan i setan, u koloritu fenomenalan i prosto jedan događaj ne samo Narodnog pozorišta, već srpskog teatra uopšte’’, izjavio je Aleksandar Srećković.

Ulogu Mare tumači Vanja Ejdus, koja je rekla da su posle Milanove ,,Bele kafe’’, koja se igra pred punom salom, uspeli da naprave predstavu koja je umetnički zaokružena i ima smisao. Istakla je da je predstava vrhunskog umetničkog dometa i da se nada da će se još dugo igrati.

,,Poslednjih dana intenzivno razmišljam o temi vlasti. Smatram da je vlast sama po sebi, kao društvena pojava neutralna. Samo od čoveka i ljudske prirode zavisi da li će to postati nešto grozno ili će to postati nešto korisno. Tako da je tema ove naše predstave zapravo ljudska priroda. Vlast nije samo kada govorimo o politci i državi, vlast je u porodici, ljubavnim odnosima, u bilo kojoj ogranizaciji’’, objasnio je Ivan Bosiljić. Uz to je dodao da je ovo jedna ozbiljna inteligentna, duhovita priča o ljudskoj prirodi, kako vlast kao zaraza ulazi u pore svakog čoveka i porodice.

,,Vlast’’ je nedovršeni komad Branislava Nušića, koji je on počeo da piše 1937. godine, a ubrzo nakon toga je preminuo. Na godišnjicu njegove smrti, u znak sećanja odigran je jedan čin ove komedije u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Poslednji put je odigrana pre 57 godina, a sada je vreme da se opet vrati na istu scenu, gde je prvobitno nastala. Savremena adaptacija ,,Vlast i sabrana nedela’’ uključuje i delove nekih njegovih najprepoznatljivijih komedija, koje ostavljaju autentičan pečat u svakom trenutku.

Autor: Sara Nikolić