„USTA NA USTA“ – ODRŽAVA SE 16. FIST FESTIVAL

, AKTUELNO, KULTURA

U periodu od 21. do 25. maja, održaće se 16. po redu Festival internacionalnog studentskog teatra, poznatiji kao FIST.

Možete li da se setite kada ste se poslednji put za nešto borili? Ili se kao društvo borimo da povratimo volju za borbom? Ovo su pitanja kojima se bavi ovogodišnji festival koji je organizovan od strane studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti.

Pod sloganom ,,USTA NA USTA”, 16. izdanje Festivala internaciolnog studentskog teatra shvata značaj borbe i nastoji da, i vas i nas, podseti na njenu važnost, kao i da podstakne želju za borbom.

Tokom 2020. godine susreli smo se sa raznim problemima, od smrtonosnog virusa, preko zagađenog vazduha, do klimatske krize. Klimatske promene i ekološka (ne)svest glavna su tema ovogodišnjeg FIST-a. Borba za bolje sutra je neminovna, a ovaj studentski festival je tu da kroz umetnost i kulturu pokaže njen značaj. Klimatska kriza, koja je započeta i koja će se nastaviti u narednih nekoliko decenija, može biti ublažena izmedju ostalog i podizanjem svesti o ovom problemu u čitavom društvu. FIST16 će problemski, programski i produkciono biti održan u skladu sa konceptom zelene transformacije. To znači da će se reflektori koji štete atmosferi zameniti LED reflektorima, recikliraće se i ponovo koristiti ista scenografija.

Glavni program 16. festivala činiće video-strim 12 predstava studenata i studentkinja dramskih umetnosti iz Poljske, Italije, Hrvatske, Japana, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Nemačke, Češke, Austrije, kao i dve predstave FIST produkcije iz Srbije.



Ove godine, planirano je da predstave FIST produkcije otvore i zatvore festival i da se izvedu uživo, ali i da postoji video-strim, kako bi bile dostupne i široj publici van Srbije. Predstava na otvaranju ovogodišnjeg festivala, ,,MAMA!“, biće prva predstava „zelenog pozorišta“ u Srbiji.

FISTić6 – „ALA JE LEP OVAJ SVET“

Šesto po redu izdanje FISTić-a, Festivala internacionalnog studentskog teatra posvećenog dečijem i lutkarskom pozorištu, održaće se pod sloganom „Ala je lep ovaj svet“ u periodu od 22. do 25. maja 2021. godine, a u organizaciji studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, FISTić6 će se održati u digitalnom okruženju. Deo festivala koji se odnosi na domaću produkciju i prateći program festivala izvodiće se uživo, ukoliko okolnosti to budu dozvoljavale.

Cilj ovogodišnjeg FISTić-a jeste usmeravanje i upoznavanje najmlađih sa konceptom zaštite i očuvanja životne sredine, te i zašto je ova tema sada važnija više nego ikad.

Kao deo pratećeg programa biće organizovane radionice pod nazivom „Mali baštovani“, koje za cilj imaju da kod dece osveste značaj zelenog okruženja oko nas.

Glavni program ovogodišnjeg izdanja festivala činiće predstave gostujućih zemalja – Rusija, Bugarska i Nemačka, kao i domaća FISTić produkcija – predstava „PAJEHALJI!“, rađena po motivima knjige „100 lica stolica“ spisateljice Jasminke Petrović, u režiji Nikole Bundala, studenta III godine pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti.

Podrži FIST i priključi se borbi za bolje sutra!

Više detalja o ovom događaju pratite na Facebook i Instagram stranicama FIST festivala.

Pročitajte i: Rade Maričić – Pozorište je moja sloboda

Pripremila: Katarina Mitrović

Izvor: fist-festival.com

Foto izvor: fist-festival.com