Apple predstavio iOS 14

, IT

Apple je u ponedeljak predstavio najnoviju verziju svog iPhone softvera, iOS 14. Novi softver, koji  će najverovatnije biti dostupan na jesen, prikazan je na Apple godišnjoj konferenciji, Apple Worldwide Developers Conference (WWDC). Zbog situacije u svetu izazvane epidemijom virusa Covid-19, ove godine konferencija je održana virtuelno.

iOS 14 donosi jedan potpuno novi izgled. Nove funkcije će vam pomoći da dobijete sve što vam je potrebno samo jednim klikom. Aplikacije koje stalno koristite postaće inteligentnije, ličnije i privatnije. Novi iPhone softver je značajna nadogradnja za uređaj. Uključiće velike promene na početnom ekranu, novu aplikaciju za prevođenje i opciju za otključavanje i pokretanje automobila uz pomoć iPhone uređaja.

 Predstavljamo vam najznačajnije karakteristike novog iOS 14 softvera.

Početni ekran

Apple je napravio velike izmene iPhone početnog ekrana i tako zabeležio prvo značajno dostignuće u poslednjih nekoliko godina. Novi dodatak nazvan App Library će automatski organizovati vaše aplikacije na osnovu tipa, omogućujući vam sakrivanje stranica aplikacija i ujedno vam „smanjiti nered“ u uređaju. Takođe će moći da vam automatski pokaže aplikacije za koje misli da su vam potrebne u pravom trenutku.

Apple će promeniti i izgled svojih vidžeta. Redizajnirani su i napravljeni tako da je dovoljan jedan pogled na ekran da biste se informisali o svemu što vas zanima. To dovodi do mogućnosti da sami odredite njihovu veličinu, ali i u kom delu ekrana želite da se nalaze. Po prvi put ćete moći da „prikačite“ vidžete na svoj početni ekran, a sve u cilju lakšeg pristupa željenom.

Pročitajte i: Grupni video pozivi na Viberu – aktivirani i za Srbiju!

Siri

Interfejs Siri će takođe biti ažuriran. Od sad više neće zauzimati ceo ekran kad je aktiviran, već će se glasovni asistent pojaviti u vidu kruga na dnu ekrana kada je u upotrebi. Siri će biti i pametnija kod iOS 14 i imaće mogućnost slanja audio poruka.

FaceTime

FaceTime aplikacija i audio pozivi zauzimaće manje prostora na ekranu. Pojavljivaće se u malom pravougaoniku na vrhu ekrana. Podržavaće mogućnost slike u slici, stoga ćete moći da imate video poziv i istovremeno radite druge stvari na telefonu. Isto će važiti i za ostale video zapise.

Poruke

Aplikacija Messages biće jednostavnija za upotrebu. iOS 14 omogućiće vam da budete u toku sa svim bitnim konverzacijama, uključujući i grupne, i da se izrazite na način koji vam najviše odgovara. Na vrh liste svojih konverzacija možete staviti do devet najvažnijih kako biste im lakše pristupili.

Najviše promena tiču se grupnih razgovora. Moći ćete da stvorite takozvani vizuelni identitet dodavanjem Memodži i Emodži nalepnica, ili svoje fotografije. Kako biste se obratili određenoj osobi u konverzaciji dovoljno je da ukucate ime i  njoj će stići obaveštanje da ste je spomenuli u razgovoru. Možete podesiti da vam notifikacije za poruku stignu samo kada vas neko spomene. Isto tako ćete moći da odgovorite na poruke koje želite,  bez obzira na to da li je u međuvremu stiglo još nekoliko poruka.

App Clips

Ova aplikacija se otkriva onog trenutka kada vam treba i fokusira se na određeni zadatak. To može biti iznajmljivanje bicikla, plaćanje parking, naručivanje hrane i još mnogo toga. Moći ćete da je upotrebljavate skeniranjem Apple koda, NFC taga ili QR koda.

Pročitajte i: 5 aplikacija koje prete da će zameniti Youtube

Mape

Aplikacija Maps sa novim ažuriranjima velika je konkurencija Google Maps. Od sad će imati ugrađene vodiče za putovanja nezavisnih proizvođača koji će se stalno dopunjavati. Apple dodaje i aplikacije za ekološki prihvatljive oblike putovanja, kao što je putovanje biciklom. Saopštavaće korisnicima kolika je gužva u nekoj ulici ili koliko je ruta zahtevna. Mape će obaveštavati korisnike da li na njihovoj ruti postoje i stanice za punjenje električnih vozila.

Digitalni ključevi za automobil

Koricnici iOS 14 softvera moći će da otključaju i pokrenu svoje automobile uz pomoć nove aplikacije. Ova funkcija može se podeliti putem aplikacije Messages, što znači da ćete moći da date ovlašćenje za korišćenje automobila osobama kojim želite. Radiće i 5 sati nakon što se baterija na vašem telefonu isprazni. Digitalni ključevi biće zasad dostupni samo za BMW automobile serije 5.

Translate

Ovo je nova aplikacija koja će služiti za prevođenje. Nalik je Google Translate i omogućiće prevod na 11 jezika za razgovore uživo. „Režim pažnje“ (na engleskom Attention mode) je karakteristika koja će tekst na stranom jeziku i uz pomoć raznobojne pozadine uvećati i istaknuti, kako bi neko drugi mogao lakše da pročita napisano. Translate će biti dostupan i van mreže kako bi usmeni i tekstualni prevodi ostali privatni.

Apple testira prevodilačke funkcije u internet pretraživaču Safari, koji bi eventualno mogao imati dugme za automatsko prevođenje na internet stranicama na sedam različitih jezika.

Pročitajte i: Pranje ruku nikada nije bilo lakše uz novu opciju Apple watch-a

Home

Ova aplikacija biće ažurirana i obuhvataće intuitivniji dizajn i prepoznavanje lica. Takođe će predložiti automatizaciju, kao što je isključivanje svetla kada oseti da ste napustili kuću i mogućnost promene temperature boje pametnih svetla u zavisnosti od doba dana.

Privatnost

Više aspekata privatnost će biti poboljšani. Nova verzija iPhone softvera uključivaće nove funkcije privatnosti koje prikazuju detaljnu listu podataka koje ljudi prikupljaju, uključujući podatke o lokaciji, finansijske informacije, istoriju pretraživanja i snimke sa kamere i mikrofona.

Za aplikacije koje prate lokaciju, korisnicima će biti data nova mogućnost da dele samo svoju približnu lokaciju umesto tačnih koordinata.

Apple uvodi i nove funkcije privatnosti za desktop aplikaciju Safari, koja će sada korisnicima pokazati listu web lokacija koje ih prate i dati im mogućnost da blokiraju te lokacije.

Međutim, nove funkcije privatnosti neće omogućiti ljudima da u potpunosti isključe praćenje podataka na iPhone uređajima. Iz kompanije Apple saopštili su da će i dalje dozvoliti da aplikacije prate ljude bez dozvole sve dok to rade na način koji se ne može povezati sa identitetom osobe.

Uređaji koji će podržavati novi softver

iOS 14 biće dostupan samo na nekim uređajima. Kada je prošlog proleća predstavljen iOS 13 najavljeno je da će novi softver moći da koristi iPhone 6S i noviji uređaji. Ove godine generacija iPhone 6S, koja je u prodaji od 2015. godine, ponovo će biti najstarija koja će imati pristup novom softveru.

iOS 14 biće dostupan korisnicima sledećih uređaja:

  • iPhone SE (prva generacija),
  • iPod Touch (sedma generacija),
  • iPhone 6S i 6S Plus,
  • iPhone 7 i 7 Plus,
  • iPhone 8 i 8 Plus,
  • iPhone X,
  • iPhone XR,
  • iPhone XS i XS Max,
  • iPhone 11,
  • iPhone 11Pro i 11 Pro Max,
  • iPhone SE (druga generacija).

Pročitajte i: Specijalna Samsung Galaxy S20+ i Galaxy Buds+ BTS edicija stiže u Srbiju

Pripremila: Jovana Janković

Izvori: businessinsider.com, apple.com, techradar.com