5 aplikacija koje prete da će zameniti Youtube

, IT

Prethodne godine svetom je odjeknula vest da je američki predsednik Donald Tramp zabranio američkim telekomunikacionim mrežama da svoju opremu kupuju od ,,rizičnih” stranih kompanija. Ta zabrana je dovela do toga da Google i Huawei, dve velike tehnološke kompanije, prekinu saradnju. Ova vest je najviše pogodila korisnike Huawei mobilnih telefona, kao i one koji su to planirali da postanu, jer je to značilo da im usluge Google Play aplikacije više neće biti dostupne. Sudeći po dosadašnjoj situaciji, zabrana će važiti još minimum godinu dana.

Kompanija Huawei je tvrdila da će svim Google aplikacijama, kao što su Gmail, Youtube i Google disk za skladištenje podataka, pronaći dostojnu zamenu. Kako je saopšteno iz ove kompanije, umesto aplikacije Youtube koristiće se – Dailymotion. Ovaj servis trenutno ima preko 250 miliona korisnika i drugi je najveći po deljenju video zapisa. Huawei će preko Dailymotion programskog interfejsa aplikacije (API) omogućiti svojim korisnicima gledanje i deljenje video sadržaja preko Dailymotion video plejera integrisanog u Huawei Video aplikaciju. Youtube-u se još uvek može pristupiti preko internet pretraživača, ali zvanična aplikacija ne postoji za nove modele Huawei telefona.

Iako se nekima čini da nijedna aplikacija ne može da zameni Youtube, Dailymotion ima dobrog potencijala. Sadrži veliku količinu lokalnih i internacionalnih video sadržaja, a koriste ga i mnoge medijske grupe uključujući Le Monde, beIN Sports, NBA G League, Media Prima, One India i druge. Pored toga sarađuje i sa izdavačima poput MSN-a i Bing-a koji nemaju mogućnost samostalnog kreiranja video sadržaja za svoje stranice.

Među aplikacijama koje donekle mogu poslužiti kao zamena za Youtube, pored Dailymotion-a, nalaze se i sledeće besplatne:

Vimeo

Jedan je od najboljih sajtova za umetnike i one koji se bave filmovima, kratkometražnim i dugometražnim. Ova platforma je idealna za one koji svoj talenat žele da podele sa drugima. Bilo da ste iz muzičke, plesne, filmske sfere, ovde možete pokazati svoj rad.

Tik Tok

Tik Tok je aplikacija koja je najveći rival Youtube-a u 2020. godini. Mnogi je koriste zbog njene pristupačnosti i niskobudžetne produkcije, pa čak i poznate ličnosti, kako bi promovisali svoj rad i približili se svojim fanovima.

Veoh

U pitanju je kompanija iz Izraela koja sebe opisuje kao TV internet kompaniju. Sajt ima više miliona video zapisa profesionalne produkcije. Ovde se mogu naći i čitave episode serija i klipovi iz istih. Pored toga možete pogledati i muzički sadržaj raznih žanrova, ali i pojedine filmove.

apps.apple.com

Dtube

U prilog ove aplikacije ide to što umesto jednog, koristi više servera sa kojih se prenose i strimuju video zapisi, a interfejs je sličan Youtube-u. Još jedna prednost je to što nema reklama, tako da se u sadržaju može uživati bez prekida.

Pročitajte i: Povratak “Birmingemske bande”

Autor: Jovana Janković

Izvori: theverge.com, xda-developers.com, press.ondailymotion.com, fossbytes.com, nordvpn.com, mobilarena.hu