Kada možemo da očekujemo iPhone 12?

, IT

Prema najnovijim informacijama iPhone 12 bi trebalo da se nađe u prodaji sredinom oktobra. Iako je nova serija trebalo da bude dostupna za potencijalne korisnike nekoliko nedelja unazad, kasniće zbog epidemije korona virusa.

Novi virus je primorao vlade da uvedu razna ograničenja, uključujući i ono koje se tiče putovanja, a sve u cilju suzbijanja epidemije. Neke zemlje su bile uspešnije od drugih, ali su ograničenja na više nivoa uticale na sve. Nije pošteđena ni nova iPhone generacija, a Apple je bio prisiljen da odloži proizvodnju i lansiranje iPhone 12 serije. Kompanija je potvrdila da će biti kašnjenja pre nekoliko meseci, navodeći da korisnici neće moći da uživaju u novim modelima telefona čak ni u septembru. Od tad su se načule razne glasine da će Apple izbaciti nekoliko novih modela u oktobru, a da će se Pro modeli naći u prodaji novembra.

Apple je zatim zakazao online konferenciju za štampu za 15. septembar, ali po svemu sudeći  biće posvećena sledećoj generaciji Apple Watch pametnih satova. Ostali uređaji koji će biti predstavljeni na istoj su i iPad Air i osma generacija iPad-a. Na listi se nije našao iPhone 12. Dok čekamo zvanično predstavljanje, možemo samo pretpostaviti kakav će biti dizajn novog telefona na osnovu videa koji je objavljen.

Pročitajte i: Pranje ruku nikada nije bilo lakše uz novu opciju Apple watch-a

YouTuber EverythingApplePro je na Tviteru izbacio klip u trajanju od 5 sekundi na kome je prikazana maska za iPhone 12 Pro, koja, čini se, potvrđuje konačni izgled ovog modela. iPhone će po prvi put sadržati neku značajniju promenu još od iPhone X, koji se našao u prodaji septembra 2017. godine. Najnoviji video pokazuje navodni dizajn iPhone 12 Pro modela i sudeći po njemu očekuju nas značajne promene u dizajnu. Veliki deo novog dizajna je u skladu sa ranijim glasinama, ali se raspored zadnjih kamera značajno razlikuje od onog koji je prikazan ranije ove godine.

Apple je odustao od zaobljenih ivica u korist ravnijih kao kod starih modela kao što je iPhone 5 i novijih iPad Pro modela. Prema glasinama,  nova iPhone serija će biti mešavina iPhone 4 i iPad Pro dizajna jer će imati metalni okvir, a čini se da video to i potvrđuje. Očekuje se i da će biti tri veličine ekrana- od 5,4, 6,7 i 6,1 inča.

Snimak nam omogućava da vidimo i kako će izgledati zadnja ploča telefona i glavna kamera, ali i izreze za tri primarna senzora. U manjim rupama će biti blic i LiDar senzor. To je onaj isti dodatni senzor koji je Apple predstavio u sklopu iPad Pro početkom ove godine, a koji će koristiti proširenu realnost (spoj fizičkog i digitalnog sveta, u kojem digitalni elementi, poput slike, teksta, animacije ili zvuka dopunjavaju fizički svet) na ovim uređajima.

Ostale promene tiču se postavke ležišta za SIM karticu, koje će se nalaziti sa leve strane slušalice, dok će se sa desne nalaziti neobičan otvor za 5G antenu za povezivanje na ovu mrežu. Sva četiri telefona iz iPhone 12 serije podržaće 5G, ali će morati da imaju antenu specijalno za to. Ovo će, ujedno, biti i prva serija koja će podržati ovu mrežu.

Pročitajte i: Novi iPhone model moraće da sačeka

Priredila: Jovana Janković

Izvori: bgr.com, smilecode.org, tomsguide.com