Propevajte uz Google

, IT

Koliko puta vam se pesma „zaglavila“ u glavi i niste mogli da se setite, ili niste ni znali, koja pesma je u pitanju? Sigurni smo da se svakom od nas to desilo bar jednom i osećaj je zaista prilično izluđujući. Stižu nam lepe vesti iz kompanije Google. Više nećemo morati da lupamo glavama pokušavajući da se setimo pesme koja nam je okupirala mozak, već će nam u pomoć priteći „Hum to search“.

Ova funkcija je danas pokrenuta u Google aplikaciji za Android i iPhone telefone. Poenta ove funkcije je da prepozna pesmu nakon što vi odzvižtite melodiju ili otpevate deo koji vam je poznat.

Princip funkcionisanja je vrlo jednostavan. Naime, korisnik može da zviždi ili peva 10 do 15 sekundi a zatim Google-ova tehnologija preuzima melodiju i pretvara je u sekvencu zasnovanu na brojevima. Od tog momenta, sekvenca se može koristiti za identifikovanje pesama zasnovanim na raznim izvorima, uključujući ljude koji pevaju, zvižde ili bruje, navodi se u najavi Google-a.

Naravno da se od korisnika ne očekuje da bude izvanredan pevač jer se rezultati zasnivaju na melodiji. Kada se nakon pevanja ili zviždanja pojave rezultati, korisnik može odabrati pesmu za koju misli da odgovara njegovoj izvedbi. Rezultati uključuju i prateće muzičke spotove, analize pesama, pa čak i dostupne obrade pesama. Naravno, dešavaće se i da rezultati nisu uvek tačni, ali bar vredi pokušati. Ukoliko Google ne može da identifikuje pesmu, na ekranu će vam stići da nije moguće pronaći podudaranje. Na vama je da li ćete pokušati ponovo ili ćete ipak bataliti pevanje. Takođe postoji link za preslušavanje pesama na glavnim striming servisima.

Tehnologija je takođe primenljiva i u aplikaciji Google Assistant. Funkcija je trenutno dostupna na 20 jezika, a iz kompanije Google se nadaju da će dodati još jezika u budućnosti.

Pročitajte i: Ljudsko telo na telefonu

Pripremila: Bojana Petrović

Izvor: businessinsider.com, howtogeek.com

Foto: howtogeek.com