Pranje ruku nikada nije bilo lakše uz novu opciju Apple watch-a

, IT

Čini se da je došlo vreme kada se od nas više nego ikad zahteva da vodimo računa o ličnoj higijeni i redovnom pranju ruku. Kako bismo sačuvali naše zdravlje, kao i zdravlje onih koji nas okružuju i sprečili širenje virusa korona, saveti lekara su da ruke treba prati oko 20 sekundi. Eh, sad, ko će znati kada je prošlo toliko vremena? Znaće oni koji imaju Apple watch (sat) koji uvodi novu opciju merenja 20 sekundi od trenutka kada korisnik stavi ruke pod vodu.

Ideja je da Apple watch uz pomoć senzora kretanja i zvuka, detektuje trenutak pranja ruku i automatski postavi tajmer u trajanju od 20 sekundi. Nakon što se taj kratki period završi, sat će vibrirati i time staviti do znanja korisniku da je proces pranja ruku završen. Ova opcija još uvek nije dostupna, ali će uskoro izaći najnovije ažuriranje te će, između ostalog, i pametni tajmer biti u ponudi. Osim toga, još jedan novitet je alatka za praćenje spavanja što je već neko vreme planirano ali je tek sad realizovano.

Kako danas gotovo svi tehnološki izumi imaju epitet smart (pametan), isti je slučaj i sa ovim satom. Ne bi bilo loše navesti šta Apple watch sve nudi i zbog čega je tako poseban i pametan. Naime, osim novih opcija koje smo već naveli i koje su u vezi sa pandemijom virusa korona, neće morati da brinu ni oni koji imaju srčanih problema, a kako je to moguće? Moguće je iz razloga što ovaj sat ima aplikacije koje vode računa o vašem srcu, meri vam otkucaje istog ili proverava srčani ritam. Kako o srcu, tako vodi računa i da ne ostanete gluvi. Aplikacija Noise app javlja vam kada decibeli dođu do tog nivoa da su već opasni po sluh. Za sve one koji su ljubitelji fitnesa i zdravog stila života, Apple watch je i za to osposobljen. Motiviše vas da se krećete, vežbate i vaš napredak beleži u takozvanim Prstenovima aktivnosti. Takođe, za obožavaoce plivanja i sportova koji su mogući jedino u vodenom okruženju, dobra vest je da je sat vodootporan i funkcioniše na čak 50 metara dubine. A ako ste pak među onima koji nemaju baš osećaj za orijentaciju, mini kompas koji se nalazi na vašoj ruci rešiće i taj problem. Ukoliko pratite trendove, imate opciju da pronađete i instalirate najnovije aplikacije. Apple Pay omogućava vam da u jednom trenu platite sebi obrok, ili pošaljete novac drugaru. Apple ne bi bio Apple kada ne bi imao Siri koja je dostupna u svako doba dana ili noći, koje god pitanje da imate, Siri je tu da vam da odgovor i pomogne vam da lakše baratate ovim satom.

Mislim da smo vam dokazali da Apple watch zaista vredi i predstavlja pravi izum novog doba. Sat jeste malo skuplji, ali kad pogledamo šta sve nudi i koje ćemo sve benefite imati ako ga kupimo, dolazimo do zaključka da zaista vredi. Međutim, poenta je da i ako imamo ovaj sat i ako ne, treba da brinemo o našem zdravlju i potrudimo se da poštujemo sve mere i iz ove situacije izađemo još jači.

Pročitajte i: Top 10 aplikacija za vaš telefon

Pripremila: Bojana Petrović

Izvori:

businessinsider.com

apple.com

Foto:

businessinsider.com