Šta se krije iza pesme „Tears in heaven“ Erika Kleptona

, KULTURA

Ako znate ko je Erik Klepton, onda znate i za pesmu „Tears in heaven“. Nezaobilazna numera koja prenosi snažna osećanja pri svakom slušanju, ne umanjujući intenzitet lepote i snage. Da li ste se nekada zapitali čime je ta pesma inspirisana? To ćete pročitati u nastavku, a na kraju čitanja predlog je ponovno slušanje pesme. Na kraju se zapitajte – da li vam je priča promenila doživljaj?

Nije retkost da muzičari pišu i pevaju o sopstvenim nedaćama, tugama, radostima i svemu što utiče i dopire do njih i njihovih najdubljih emocija. Neke od tih pozadinskih priča ne menjaju shvatanje pesme i uživanje u njoj, dok neke čak otvore i velika pitanja i razmišljanja, baš kao pesma „Tears in heaven“. Ukoliko ne znate čime je inspirisana, pripremite se.

Pročitajte i: 10 zanimljivih činjenica o Dejvidu Bouviju

Erik je doživeo stravičnu tragediju u martu 1991. godine, kada mu je sin star samo četiri godine poginuo nesrećnim slučajem. Naime, pao je kroz prozor sa četrdeset i devetog sprata. To je Erika Kleptona ostavilo ranjenog za ceo život, a očeva tuga napisala je najmilije stihove, pesmu koja prodire i pogađa. Nemoguće je slušati „Tears in heaven“, a ne osetiti neobjašnjiv osećaj, one čudne leptiriće u stomaku, jezu na koži.

Iako je dečak imena Konor nastradao, nekako je njegovo lice uspelo da ne bude dirnuto pri padu, izgledao je kao da spava. Stihovi: „Da li bi mi znao ime, kada bismo se sreli u raju?“ čine da vas poseti jeza, koja ne odlazi tek tako. Zapravo, ova pesma traži od vas da se pitate zašto? Ova pesma nema skriven motiv, niti je napisana da bi postala hit – zato i jeste velika! Kleptonov cilj je bio oslobađanje sopstvene duše od težine i gorčine koju je ova velika tragedija stvorila. Ova pesma je čista emocija, a njena priča je priča koja se ne zaboravlja. Pesma „Tears in heaven“ je jedna od onih čiju pozadinu treba znati, jer je ova pesma, po ličnoj proceni, upravo konekcija sa samim Erikom. Udubite se u slušanje i upoznajte, razumite Erika Kleptona.

Sada vidimo koliko stravični događaji mogu biti inspiracija i pokretač čovekovih najdubljih emocija za nastanak odlične pesme. Pesmu ćemo gledati drugim očima, misliti o njoj, obuzeće nas neka čudna jeza i prepustićemo se emocijama.

Autor: Jelena Luković

Izvori:
www.mondo.rs
www.rockomotiva.com

Foto izvor: www.vecernji.hr