10 zanimljivih činjenica o Dejvidu Bouviju

, KULTURA

Prošlo je nešto više od četiri godine od kako je svet ostao bez jedne od najvećih ikona rok muzike – Dejvida Bouvija.Za vas smo odabrali deset najinteresantnijih činjenica o ovom nesvakidašnjem i genijalnom umetniku koji je inspirisao mnoge generacije rok muzičara i drugih umetnika širom sveta.

  • Rođen je kao Dejvid Robert Hejvord-Džouns, 8. januara 1947. godine. Još kao dete pokazao je neverovatan talenat za muziku i ples, a njegovi nastavnici su njegove pokrete nazivali „živopisno umetničkim“, a stil zadivljujućim za dete njegovih godina.
  • Njegov zaštitni znak tokom karijere bile su različite boje njegovih očiju. Ono što je zanimljivo je da je do takve promene došlo ni manje ni više zbog svađe, odnosno tuče oko devojke, i to sa njegovim saradnikom Džordžom Andervudom. U roku od pet meseci imao je nekoliko operacija, doktor mu je tom prilikom saopštio da takva šteta ne može biti otklonjena, zbog čega je Bouvi imao promenu u boji svog levog oka.
  • Svoj debitantski album „Dejvid Bouvi“ izdao je 1967. godine.
  • Fiktivni lik kojeg je sam kreirao – Major Tom je astronaut koji se pojavljuje u pet njegovih pesama: „Space Odity“, „Ashes to Ashes“, Hello Spaceboy“, „New Killer Star“ i „Blackstar“.

Pročitajte i: Černobiljska katastrofa (1.deo)

  • Svetski poznata manekenka Tvigi pozirala je sa Bouvijem na njegovom albumu „Pin Ups“ iz 1973. godine.
  • Bio je oženjen dva puta; modelom Anđelom Barnet, sa kojom ima sina Dankana, i somalijskom manekenkom Iman, sa kojom ima ćerku Aleksandriju.
  • Dejvid Bouvi je takođe imao impresivnu glumačku karijeru na filmu i televiziji gde je ostvario oko tridesetak uloga. Tumačio je poznate ličnosti kao što su Nikola Tesla u filmu „Prestiž“, Endi Vorhol u filmu „Baskijat“, istorijske figure poput Pontija Pilata u filmu „Poslednje Isusovo iskušenje“, a publici će ostati prepoznatljiv i voljen po ulozi kralja goblina Deteta u mjuziklu „Lavirint“. Dobitnik je jednog Emija i jedne Saturn nagrade.
  • U slobodno vreme bavio se slikarstvom, vajanjem, crtanjem i pisanjem. Omiljeni umetnici su mu bili Tintoreto, Pikaso, Majk Rej Čarls.
  • Prodao je oko 140 miliona albuma u svojoj muzičkoj karijeri, od kojih je svakako najznačajniji „The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars“.
  • Svoj dvadeset peti i poslednji studijski album „Blackstar“ izdat je nekoliko dana pre njegove smrti, na dan njegovog rođendana. Prodat je u skoro dva miliona primeraka širom planete. Kao inspiracija za ovaj album bili su reper Kendrik Lamar sa njegovim albumom „To pimp a butterfly“, elektronski duo Boards of Canada, i hip hop trio Death Grips. Album „Blackstar“ opisan je kao spoj art roka, industrijskog i eksperimentalnog roka, džeza, folk popa i hip hopa. Sadrži sedam pesama, a najpoznatije su naslovna „Blackstar“, „Lazarus“, „Sue (or in a season of crime)“, „’Tis a pity she was a whore“.

Pročitajte i: 10 činjenica koje niste znali o seriji “La casa de Papel”

Autor: Aleksandra Petković

Dodatni izvori: wikipedia.org, espreso.rs

Foto izvor: instagram.com