4 albuma koji će obeležiti leto pred nama

, KULTURA

Karantinski period obeležio je značajan broj novih muzičkih izdanja, a s obzirom na to da se polako vraćamo svakodnevnim obavezama, svako će pronaćinešto što zvuči baš kao soundtrack njegovog života. Dok su se neki posle duže pauze ponovo vratili na top liste, neki u potpunosti promenili svoj koncept, a neki jednostavno odlučili da misli nastale u izolaciji podele sa ostatkom sveta, period koji je iza nas je definitivno bio pun fenomenalnih albuma, a mi vam predstavljamo 4 albuma koji će obeležiti leto koje je pred nama.

Lady Gaga – Chromatica

Nakon trogodišnje pauze, pop diva Lady Gaga javila se na scenu sa novim albumom Chromatica, koji na prvo slušanje podseća na početke njene karijere i legendarni album The Fame. Nakon što je 2016. godine objavila album Joanne, zbirku pop balada, mnogi su mislili da je to novi pravac kojim je Gaga odlučila da krene u svojoj karijeri. Ipak, sama najava novog albuma, duet Rain On Me sa Arianom Grande, bio je dovoljan znak da shvatimo da se kraljica elektro popa vratila. Inspirisana muzikom 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, album predstavlja njenu borbu da pronađe pravu sebe, autentičan stil, ali i da zadovolji svoju publiku. Suptilno upakovano u dance hitove, Lady Gaga govori o poziciji žene u industriji, predrasudama i stereotipima, ali i svojim najtežim borbama. Album je istog trenutka naišao na fenomenalan odziv, a pesme se već vrte kako na stranim, tako i na domaćim radio stanicama, što nas uverava da će sigurno obeležiti ovo leto, ali i godinu pred nama.

Dua Lipa – Future Nostalgia

Album koji je obeležio period nastanka pandemije, himna Don’t Start Now koja je verovatno bila vaša omiljena numera za đuskanje ispred ogledala u izolaciji kao i ostali nostalgični dance hitovi učvrstili su poziciju Due Lipe na samom vrhu svih muzičkih top lista i dokazali da je ona jedan od najvećih pop izvođača ovog trenutka. Uviđajući situaciju koja je nastala izbijanjem pandemije odlučila je da album objavi pre predviđenog datuma i time obradovala milione svojih fanova širom planete ali i svima dala materijal za uživanje u izolaciji. Pun melodija stvorenih za plesne podijume, ima prizvuk disko muzike 70-ih godina prošlog veka, savršeno ukombinovane sa trendovima moderne pop muzike. Iako nas je pandemija omela da ovaj album iskusimo u klubovima u masi prijatelja, on će zasigurno žurke koje su tek pred nama učiniti još boljim jer nam je svima falilo malo provoda.

The Weeknd – After Hours

Čovek koji je značajno promenio muzičku industriju u prethodnoj deceniji i slavu stekao tekstovima o svom hedonističkom životu, ženama i porocima, odlučio je da istraži nove zvukove i koncepte lanisrajući album After Hours. Elektronski zvuk prati njegove ispovesti o ljubavi, mržnji, zahvalnosti i samoći. Prisećajući se najtežih trenutaka iz prošlosti, toksičnih veza i prihvatajući svoju stvarnost, Abel nas vodi kroz njegov životni put pevajući na način svojstven njemu, ali ovog puta na mnogo zreliji i emotivniji način. Muzički kritičari album su opisali kao mračnu fantaziju i verovatno njegovo najbolje izdanje nakon House of Ballons. Ovo je takođe i njegov prvi album bez gostujućih izvođača.

Drake – Dark Lane Demo Tapes

Čovek koji je od svog debi albuma konstantno u centru pažnje i jedan je od najdoslednijih muzičkih izvođača decenije, i gotovo svake godine izbacuje novi album, odlučio je da obraduje svoje fanove u izolaciji. Želeći da njegovi albumi uvek budu u skladu sa trenutnim okolnostima, Drake se odlučio na potpunu izolaciju i posvetio stvaranju novih pesama sa kojima se mogu posvetiti ljudi širom sveta, zaključani u svojim domovima. U samoći odlučio je da reflektuje poslednju deceniju svog života, priseti se kako je to počinjati od nule, a zatim postati prvi u industriji. Tekstovi su propraćeni demo snimcima, ali i semplovima koji su se godinama gomilali u Drakeovoj muzičkoj arhivi, a jedan od ciljeva albuma bila je i najava novog zvaničnog albuma, koji nas očekuje ovog leta. Kao čovek koji je proveo 500 nedelja na Billboard top listama, Drake je definitivno čovek koji će ući u istoriju muzičke industrije, a dok ne dočekamo njegov novi album, pesme Demons i Desires će biti naši favoriti.

Pročitajte i: Pop muzika u Srbiji: Gde se ona nalazi na muzičkoj mapi?

Autor: Aleksandra Aničić
Izvori: Billboard, Metacritic