Furati svoj fazon ili biti “in”?

, AKTUELNO

Danas je jednostavno – ili si IN ili ostaješ veran svom senzibilitetu ili kako se to popularno kaže ’’furaš svoj fazon ’’. Sledi pitanje: Šta je to IN?

Zamislite situaciju:

Planirate izlazak u neku od popularnih kafana Beograda. Svaki detalj tog procesa pripreme, od šminke i odeće do samog ponašanja u klubu, kao na primer šta ćete piti, uobličeno je nekim od društvenih trendova. Samim tim, društveni trendovi nameću i aktuelni muzički pravac. Ono što je nekad podrazumevalo dobar provod i usijanu atmosferu, nije ni približno onome što se danas plasira i traži. 

Sada u jednoj noći možete od R&B i pop zaljubljenika, preko rock fana doci do najvatrenijeg narodnjaka. ’’ Dobar ’’ narodnjak  danas obećava lud provod, sigurnu zaradu, uspešne nastupe i slavu od najviše par godina. A masa oberučke prihvata ovo najčešće krijući se iza paravana patriotizma i odbacivanja svega stranog kao degradirajućeg, pa makar dolazilo i od svetski dokazanih umetnika.

Sadašnji popularni ’’ umetnici ’’, vođeni tom istom slavom i zaradom, spremni su da pruže mnogo manje od svog potencijala. “Bela Ciganka” i “No Đani no party”, ne moraju obavezno da se sviđaju svima ali ih je obavezno znati, kako ne bi bili osuđivani od strane svog društva. Kao mlađe dete u porodici, bila sam u prilici da se upoznam i sa nekadašnjim trendovima i uporedim ih sa ovdašnjim. Tadašnja omladina, koja se oduševljavala svakom prepunom B koncertu Bajage, se pita kako je danas popularno nešto čega su se oni tada stideli.

Turbo folk (inače imaginaran žanr), loš rep I jeftini umetnici bili su namenjeni za totalne autsajdere. Jeste, svako doba donosi nove ideje i nove izazove, ali to nikako ne znači da treba stavljati šund I kič na pijedestal uspeha. Naravno ovo nije kritika upućena popularnoj kulturi koja ima svoje dobre i loše strane, već samom društvu koje, izgleda uvek bira liniju manjeg otpora i olako prihvata ono što mu se plasira.

Na kraju ostaje pitanje da li ćemo postati svesni kreatori naše stvarnosti ili ćemo se potpuno predati popularnom talasu i dopustiti da  nas  on oblikuje. 

Prema trendu naših baka i deka, rekla bih sada onu dobru staru :’’ Bolje da vas zamrze zbog onoga što jeste, nego da vas vole zbog onoga što niste ’’ ’- Merilin Monro

Marija Jandrić