Televizija i mim kultura: kako televizija u Srbiji diktira mim trendove?

, KULTURA

U leto 2022. svedočili svi smo svedočili jednom fenomenu, kada je, nakon što je RTS reprizirao dve svoje kultne serije, društvena mreža Instagram bila preplavljena mimovima sa replikama likova iz ovih serija. Ali krenimo ispočetka i sagledajmo širu sliku.

Sa popularizacijom interneta pojavili su se novi oblici prenošenja informacija između korisnika, jedan od njih su upravo mimovi. Mimovi su najčešće fotografije sa šaljivim/ironičnim natpisima, a u skorije vreme počeli su se pojavljivati i kao video snimci. Fenomen je dobio naziv mim kao skraćenica od grčke reči  mimēma, koja označava nešto oponašano, jer upravo njihov sadržaj ironično oponaša svakodnevni život pojedinca. Ova vrsta komunikacije i prenošenja informacija relocira moć uticaja na pojedinca, te u ovom slučaju sadržaj svakog mima može da napravi bilo ko.

Ovaj fenomen nije zaobišao ni Srbiju, a specifičnost srpskih mimova, osim onih koji se bave nacionalnim karakteristikama, jeste i u tome što trendove najčešće diktira televizijski program. Iako su mimovi internet tvorevina, umesto sa njega, srpski mimovi uglavnom crpe inspiraciju iz televizijskog sadržaja. Ovo se najpre može videti u eksploziji mimova koja se desila prošlog leta kada je RTS na svom prvom kanalu ponovo reprizirao serije Ranjeni orao i Greh njene majke. Naime, ove kultne serije imaju toliko replika pogodnih za pravljenje mimova.

Iako po redosledu druga, serija Greh njene majke čini se bila je mnogo veća inspiracija za mimove. Da li je u pitanju priča, replike ili sami glumci, mlađim gledaoci kroz ovu seriju nije manjkala inspiracija. A kultna replika: “Dunjice, pa to sam ja, Neda!” dobila je enorman broj verzija mimova.

Pročitati i: 51. FEST: film ,,Treći svetski rat’’je ovogodišnji pobednik

S obzirom da su serije kao izvor mimova na zapadu standard, možemo reći da idemo u korak sa vremenom. Svakako zanimljivo je videti, da u našem društvu, pa čak ni kod mladih, televizija kao mediji nije izgubila uticaj. Mladi su uspeli da televizijski sadržaj pretvore u internet, a serije su samo jedan od izvora sadržaja.

Autor: Katarina Pejić

Foto izvor: Instagram