51. FEST: film ,,Treći svetski rat’’je ovogodišnji pobednik

, AKTUELNO, KULTURA

Ovogodišnji 51. FEST zatvoren je 5. marta dodelom nagrada, a po mišljenju žirija glavnog takmičarskog programa Beogradskog pobednika za najbolji film zaslužilo je iransko ostvarenje Treći svetski rat reditelja Houman Seyyed.

Radnja filma se bazira na životu nadničara Šakiba koji je beskućnik i koji nikada nije preboleo gubitak supruge i sina tokom zemljotresa. Tokom nekoliko godina razvio je vezu sa gluvonemom ženom Ladan. Kada gradilište na kojem radi postane scenografija filma o zverstvima koje je počinio Hitler tokom Drugog svetskog rata, on dobija ulogu, kuću i šansu da bude neko. Postavši glavni glumac koji tumači lik Hitlera dobija priliku da pomogne Ladan, međutim, kao i u slučaju sa njegovom porodicom ovo se završava kobno po nju.

Scene su dinamične, kadrovi realistični, a način na koji je priča ispričana od samog početka uvlači vas u nju i neprimetno vas primorava da se identifikujete sa glavnim likom. Ono što je jako zanimljivo za primetiti u radnji filma jeste paralela između logorskih scena iz Drugog svetskog rata i načina na koji se svi ti radnici na gradilištu tretiraju danas, ostavljajući snažnu poruku o tome koliko civilizacija zapravo nije daleko odmakla. Pomešana osećanja podčinjenosti, primoranosti, besa, nemoći, želje za zadovoljavanjem pravde glavnog lika ove priče guraju na put preobražaja od protagoniste do negativca koji će sa strašću reditelja da po svaku cenu završi snimanje svog filma jednim potezom okonča svoju priču.

Osim za najbolji film, ovo ostvarenje dobilo je još dve nagrade, nagradu za najbolju režiju, a glumac Mohsen Tanabandeh nagradu za najbolju mušku ulogu.

Pročitati i: 51. FEST: Probudi me, jer Praznik je rada

Izvinivši se zbog n toga što nije mogao da prisustvuje dodeli nagrada reditelj Houman Seyyed se u svojoj video poruci zahvalio na nagradi i poručio: ,,Veoma sma srećan i uzbuđen što sam dobitnik najvažnije nagrade jednog festivala sa tako dugom tradicijom i velikim ugledom. Drago mi je što vam se dopao film’’.

Trejler za film možete pogledati na sledećem linku.

Autorka: Katarina Pejić

Foto izvor: https://www.fest.rs/press/materijal; https://www.danas.rs/.