Novi modni trend?

, AKTUELNO

Model Cameron Rusell u govoru  ,,Verujte mi, ja sam model’’ javno iznosi iskustva o svom poslu. Skida skupocene cipele i bosa oblači dugu suknju. Prvi put je fokus publike na slušanju a ne na ocenjivanju njenog izgleda. Većina govori o glamuroznom životu modela, putovanja, besplatne stvari, šminka, frizura, skupa odeća.  Devojčice je pitaju da li će moći i one nekada da budu modeli, manekenke i potpuno se identifikuju sa njom ili slici o njoj.

Zašto bi bilo ko želeo da bude model? Priznaje da je celog zivota nesigurna. Dobila je posao isključivo zbog konstitucije i boje kože. I svakog jutra se budi sa mislima kako izgleda. Posle završenog koledža ali i desetogodišnje karijere kao modela donjeg veša, sigurno je da neće dobiti ozbiljan posao. Njene fotografije su  proizvod profesionalca, šminkera, stiliste, frizera a zatim su fotošopirane. Zapravo nemaju veze sa njenim životom. Predstavljaju iluziju za koju se ceo svet vezuje.

Porast modnih blogerki koje izbacuju svakodnevno videe na Youtube-u i govore o savetima za šminkanje, frizure, ishranu, oblačenje daju prednost fizičkom izgledu i postavlja žene u niži položaj u odnosu na muškarce. Govori se o rodnoj ravnopravnosti ali koliko zapravo žene potvrđuju suprotno. Jedina važna stvar za ženu postaje kako izgleda, da li nosi firmiranu garderobu i koji je modni trend ove sezone. Zanemarićemo zaradu blogerki već njihov uticaj. Blogerke postaju uzori. Ženin jedini posao je da ima savršenu kosu, odeću, obuću, nokte a tretman muškaraca je u skladu sa tim. A zašto bi i bio drugačiji?  Devojka treba da ćuti i da izgleda.

Već je otrcana fraza da su prave vrednosti zaboravljene. Ali ova fraza opisuje ponašanje većine neoformljenih devojčica. Zašto bi se bilo koja od njih čitala klasike, kada je Zorana Jovanović  (Zorannah) izdala knjigu o tome kako treba da izgleda i da na tom nivou privlači svoje simpatije?

Ženino samopouzdanje se ne gradi atraktivnim izgledom, Ženina lepota nije lepota tela. Ženin karakter se ne iskazuje garderobom. Autoritet i poznatost  žene se ne gradi preko slika sa Facebook-a, Intagrama…

Nalik je dugi, mnogo obećava, ali kratko traje. (o lepoti) Džoš Bilings  

Jovana Pešić