Dejan Lutkić – Junak našeg doba

, INTERVIEW, KULTURA

Detinjstvo provedeno u Vojvodini, a studentski dani na Fakultetu dramskih umetnosti i oni nakon njih u Beogradu. Prepoznatljiv je po specifičnom prezimenu, nesvakidašnjem duhu ličnosti i veoma poučnim odgovorima kada gostuje u emisijama. ,,Ono naše što nekad bejaše’’, ,,Jagodići’’, ,,Bela lađa’’, ,,Sva ta ravnica’’ i ,,Švindleri’’ su samo neke od serija čijim je likom i delom ulepšao i pomogao gledanost istih. Dragi čitaoci, u pitanju je niko drugi do Dejan Lutkić.

Foto izvor: novosti.rs

YN: U ovom suludom dobu koje nas je zahvatilo i koje svi bez izuzetka proživljavamo, recite nam, kako ste i kako se osećate?

Dejan: Bogu hvala dobro, dok ne slusam sujetu i dok me ne uznemiravaju kompleksi.


YN: Da li je postojao događaj koji se desio u detinjstvu ili se neka prekretnica zbog koje ste odlučili da se bavite glumom?

Dejan: Verovatno da postoji, ali se zaista precizno ne sećam koji je to trenutak bio. Imao sam želju da se bavim glumom i to sam sebi negde obećao. U tom pravcu sam i išao.

Foto izvor: glossy.espreso.co.rs

YN: Kako znamo da ste ljubitelj poezije i da ste još kao dete išli na recitatorska takmičenja, recite nam, koliko smatrate da je važno njeno pominjanje i čitanje u današnjem internet dobu?

Dejan: Da, govorio sam stihove jos u srednjoj školi. Poezija, kao i proza su važni. Kroz njih se razvijamo i rastemo. Naravno, treba razgraničiti koja je poezija vredna i značajna, od one koja je pisana populistički.


YN: Od ,,Bele lađe’’, preko ,,Jagodića’’ pa sve do ,,Švindlera’’, u većini slučajeva ste tumačili uloge misterioznih likova. Šta mislite, zašto je to tako i koliko Vam to prija?

Dejan: Tumačio sam uloge koje su mi dodeljivane. Nikad se nisam bavio time, zašto sam baš ja odabran za to. Volim svaku svoju ulogu i trudim se da joj se maksimalno posvetim.

Foto izvor: Facebook

YN: Kada biste mogli da birate, idealna uloga na filmskom platnu za Vas bila bi?

Dejan: Čoveka koji dozivi preobraženje. Čoveka koji istinski shvati suštinu svog zadatka koji mu je dodeljen.


YN: Kao neko ko se glumom bavi profesionalno, možete li nam preporučiti film koji uvek iznova gledate a da Vam nikada ne dosadi?

Dejan: Dosta je takvih fimova: ,,Kum’’, ,,Apokalipsa danas’’, ,,Grand Torino’’, ,,Ko to tamo peva’’, itd.

Foto izvor: Wikipedia

YN: U jednom intervjuu ste rekli kako Vam uspeva da ego ostavite da ide za Vama nekoliko metara kako Vam ne bi smetao. Da li Vas je nekada isti taj ego sputao u nečemu što ste želeli da uradite, a niste?

Dejan: Sputavao me je u mnogo čemu i mnogo puta i dosta rada i truda sam potrošio kako bih ga postavio na njegovo mesto-pozadi. I dalje me ponekad samo čačne po ramenu da me podseti da je tu, a ja se ne opuštam.


YN: Predstava ,,Noć bogova’’ u režiji Marka Manojlovića je veoma gledana i o njoj se i dan danas priča, a u kojoj pored Vas igraju I Vojin Ćetković i Nebojša Ilić. Gledano iz ove perspektive, šta je ono što glumac doživi u pozorištu a ne može ni na jednom drugom mestu?

Dejan: Trenutak. Nigde ne možete uživo doživeti taj trenutak koji se samo tada desava i nikad više. To je zaista prelepo i dragoceno.

Foto izvor: privatna arhiva – Instagram

YN: Da možete da živite u nekoj seriji u kojoj ste glumili, koja bi to serija bila?

Dejan: Uh, zanimljivo i teško pitanje. Mislim da ne bih odabrao ni jednu, držao bih se ovoga sto mi je Bog dao.


YN: Ako bi Vas pitali da izdvojite tri knjige koje su promenile Vaš pogled na svet, koje bi to knjige bile?

Dejan: ,,Biblija’’, ,,Valentino’’(biografija Rudolfa Valentina) i ,,Kavazza’’(biografija Borisa Kavazze).


YN: Šta je ono što volite i praktikujete da radite u slobodno vreme, a da može da bude motivacija čitaocima da se i oni prihvate nečeg takvog?

Dejan: Prosto obozavam da kuvam! Kad god imam slobodnog vremena, ja se hvatam kuvanja. Odmara me, inspiriše me, ispunjava me.

Foto izvor: privatna arhiva – Instagram

YN: Priroda je imenica koja nema zamenicu, te tako ni u životu ne postoji ništa slično što bi moglo da se meri sa njom ili da je zameni. Smatrate li da dovoljno vremena provodite u njoj i na koji način doprinosite njenom napretku i poboljšanju?

Dejan: Ne provodim koliko bih voleo ali se trudim da kad god mogu budem u prirodi. Jednog dana ću provoditi mnogo više vremena.


YN: Šta za Vas predstavlja smisao ovog života?


Dejan: Ispunjenje zadataka koji nam je dat i priprema za sledeći.


YN: Zbog čega ste Vi- Vi?

Dejan: Ne umem da odgovorim na ovo pitanje.


YN: Za kraj, šta je ono što biste poručili nekome čiji su uzor ljudi poput Vas?

Dejan: Da se trudi i da nikada ne odustaje, jer to nije opcija. Dužni smo da prema drugima budemo isti kao prema sebi. Da nikada ni ne pomislimo drugome, ono sto ne bi pomislili sebi i svojima.

Foto izvor: privatna arhiva – Instagram





Razgovarala: Andrea Dobrosavljević
Izvor naslovne fotografije: vesti.rs