Prvi septembar

, LIFESTYLE

Došao je septembar − za neke početak nove školske godine a za neke, kao što sam ja, poslednja šansa za „čišćenje“ godine.

U ovim danima spremate ispite i nadate se dobrom ishodu, neko šestici, neko desetki. Verujem da dosta vas mora da sasluša porodične savete na temu kako lakše prebroditi ovaj period. Dok vam mama sa jedne strane govori da se ne nervirate i ne mislite o ishodu, da ne ubeđujete sebe da niste naučili, već da verujete da u sebe, sa druge strane je tata koji vam kaže da na ispit idete sa verovanjem da ćete pasti – i da tako sto posto polažete! A on to zna iz ličnog iskustva, tako je išao na vozački ispit i položio. Baba za vama poliva vodu i moli se Bogu, a vi u međuvremenu prolazite kroz sto prvi nervni slom.

Onda dolazite ispred slušaonice, a tamo − kolege koje su dva dana pred ispit pročitali gradivo i dobili desetke, a vi dve nedelje spremate i niste sigurni u poslednju oblast, pa mislite da ste glupi, da ne znate ništa.

Zaključak je da morate da verujete u sebe i da budete svesni svojih kvaliteta. Ne slušajte druge, već slušajte sebe i sve će biti lakše. Ljudi se razlikuju, doživljavaju stvari na sebi svojstven način, samim tim i mogućnosti nam se razlikuju, ne treba da se poredimo sa drugima, već da se trudimo i radimo na sebi. Srećan polazak u školu osnovcima i srednjoškolcima, i srećno u ispitnom roku, možete vi to!






Autor: Sanja Mitrović
Izvor naslovne fotografije: istockphoto.com