7 trikova za oslobađanje memorije na Android uređaju

, IT

U ovom trenutku sigurno možete nabrojati nekolicinu stvari koje vas mogu iznervirati. Možda je to što vaš Android telefon odbija da instalira neku od mnogobrojnih aplikacija ili ažuriranja zbog nedostatka slobodnog prostora jedna od njih. Za razliku od  ostalih problema sa kojima se svakodnevno susrećemo, ovaj se može rešiti na nekoliko načina i u nekoliko koraka.

Izbrišite keš memoriju

Mnoge Android aplikacije koriste keš memoriju kako bi vam omogućile bolju korisničku podršku tokom korišćenja istih. Takve datoteke skladištene u aplikacijama daju na praktičnosti, ali nisu neophodne, a mogu zauzimati od nekoliko kilobajta do stotine megabajta.  Zbog toga je keš memorija prvo što bi trebalo izbrisati iz telefona.

Kako biste to uradili potrebno je pratiti sledeće korake:

     Settings > Applications > Application Manager

Nakon toga možete izabrati aplikaciju čiju keš memoriju želite da izbrišete, tako što ćete ići na opciju Storage koja se nalazi u okviru izabrane aplikacije, a zatim na Clear Cache.

Ukoliko želite da izbrišete celokupnu keš memoriju, procedura je jednostavnija. U sklopu opcije Settings potrebno je kliknuti na Storage, a zatim na Cached Data.

Pročitajte i: TOP 10 novih aplikacija za Android

Proverite svoj internet pretraživač

Svaki put kada iskoristite internet pretraživač, on uzme malo slobodne memorije kako bi brže učitao stranicu. Vremenom se ta memorija može mnogo uvećati i lišiti vas dostupnog prostora za neke nove aplikacije. Zbog toga se smatra da internet pretraživači najviše zloupotrebljavaju memoriju vašeg telefona, a da niste toga ni svesni.

Kako biste rešili ovaj problem potrebno je iskoristiti meni pretraživača koji se nalazi u gornjem desnom uglu i otvoriti Settings.

Zatim izaberite Site Settings i skrolujete na dole do kartice Storage.

Na dnu ekrana će se pojaviti opcija Clear site storage. Njenim dodirom ćete dobiti i do nekoliko stotina slobodnih megabajta.

Izbrišite datoteke koje ste preuzeli

Svaki Android uređaj ima folder pod nazivom Downloads u kom se nalazi sve ono što ste preuzeli- slike, fotografije, video zapisi, dokumenta i ostalo. Velika je verovatnoća da čak i ne znate čega sve tu ima, a još je veća da vam mnoge stvari koje se tu mogu naći nisu čak ni potrebne. To je dovoljan razlog da se rešite takvih datoteka. Njih možete naći u kartici Download Manager koja se nalazi u sklopu Files. Da biste izbrisali određenu stavku, duže zadržite prst na njoj dok se ne pojavi štiklirani kvadratić, a zatim na opciju za brisanje (kanta za otpatke u dnu ili na vrhu ekrana).

Ukoliko koristite aplikacije sa striming poput Spotify, Netflix, YouTube Music, proverite da li u samoj aplikaciji postoji neki preuzet sadržaj.

Pročitajte i: Šta je potrebno da biste postali Android programer?

Iskoristite Google Photos

Google Photos vam omogućava da „u rezervi“ imate neograničen broj fotografija. Svaku od njih, ukoliko su zabeležene vašim telefonom, možete odmah prebaciti u Google Photos i to se neće računati kao zauzet prostor na Google Drive-u ukoliko su fotografije visokog kvaliteta (do 16 megapiskela). Da biste iskoristili sav taj besplatan prostor za skladištenje, potrebno je uključiti Back up & sync funkciju u okviru Google Photos koja služi za pravljenje sigurnosnih kopija. Nju ćete lako pronaći, tako što ćete pristupiti navedenoj aplikaciji i opciji Settings.

Sad, kada su slike prebačene, možete ih izbristati iz svog telefona.

Preuzete aplikacije prebacite na microSD karticu

Aplikacije najverovatnije zauzimaju najviše prostora na vašem telefonu. Ukoliko imate Android uređaj koji podržava microSD karticu kao dodatni vid skladištenja, te aplikacije ćete moći da prebacite na nju. To ćete uraditi na sledeći način:

  1. Otvorite karticu Settings;
  2. Idite na opciju Applications, a zatim na Application Manager;
  3. Izaberite aplikaciju koju želite da premestite.

Ukoliko je aplikaciju moguće premestiti, iskočiće vam opcija koja vam nudi da to i učinite. Na nekim uređajima ćete morati da pristupite kartici Storage da biste pronašli ovu opciju. Uglavnom se na microSD karticu prebaci samo jedan deo koji se nalazi u sklopu neke aplikacije. Koliko će se toga prebaciti, zavisi isključivo od aplikacije. One poput igrica koje zauzimaju više prostora neće prebaciti značajan deo.

Ovde možete naći detaljna uputstva kako možete prebaciti ono što želite na microSD karticu.

Pročitajte i: 7 neobičnih aplikacija koje vam zapravo mogu pomoći

Izbrišite nepotrebne aplikacije

U slučaju da vam prebacivanje aplikacija na SD karticu nije pomoglo u rešavanju problema nedostatka memorije, ne preostaje vam ništa drugo osim da obrišete one aplikacije koje ne koristite. Verujemo da je takvih više. Da biste otkrili koje aplikacije vam zauzimaju najviše prostora, otvorite Settings, zatim Storage i na kraju Apps. Nakon toga će vam izaći lista aplikacija sortiranih po veičini (one koje zauzimaju više prostora biće na vrhu). Aplikacija će se obrisati tako što ćete pritisnuti na slovo I pored naziva, a zatim Uninstall. Jednostavniji način je da malo duže zadržite prst na ikonici aplikacije koja se nalazi na početnom ekranu, kao što je prikazano na slici ispod.

Postoji i nekoliko aplikacija koje vam mogu ukazati na to koje najmanje koristite kao što su: App Usage, App Tracker i QualityTime. Listu svih instaliranih aplikacija možete naći i u Play Store-u. Sve što treba da uradite je da dodirnete ikonicu sa tri linije u gornjem desnom uglu na početnom ekranu aplikacije i izaberete My apps & games iz padajućeg menija. Nakon toga ćete lako izbrisati sve ono što vam nije potrebno.

Maksimalno iskoristite Google Drive

Google nudi 15 gigabajta besplatnog skladištenja za svaki nalog, a naš savet je da ih maksimalno iskoristite. Sve iz Downloads i Files aplikacija vrlo lako se može prebaciti na Google Drive uz pomoć Send to opcije. Kada je izaberete otvoriće vam se novi prozor kako biste odabrali Save to Drive i izabrali foldere koje želite prebaciti.

Pročitajte i: Samsung nastavlja sa inovacijama

Priredila: Jovana Janković

Izvori: howtogeek.com, cnet.com, theverge.com, pcworld.com