7 neobičnih aplikacija koje vam zapravo mogu pomoći

, IT

Danas, kada je tehnologija na svom vrhuncu, postoji mnogo aplikacija koje vam mogu olakšati svakodnevni život i uz pomoć kojih ćete poboljšati svoju produktivnost.  Uz njih ćete i bolje organizovati vreme, poboljšati zdravlje, ali i zabaviti se. Ovo su aplikacije koje smo izdvojili za vas, a od kojih je većina besplatno dostupna na android i iOS platformama. Sigurni smo da će vam neke od njih dobro doći.  

Headspace

Headspace je jedna od onih aplikacija koja će vam pomoći da umanjite nivo stresa i anksioznosti i da ujedno poboljšate koncentraciju. Pokrenuta je sa jednim ciljem- da meditaciju učini dostupnom svima. To postiže putem niza audio sesija koje mogu koristiti apsolutni početnici koji do sad nisu imali praksu u meditaciji. Prvih 10 dana korišćenja aplikacije je rezervisano za usvajanje osnova. S obzirom da je početna barijera koju treba savladati uglavnom izdvajanje vremena svakog dana za meditaciju, kreatori aplikacije su u okviru nje ubacili neku vrstu podsetnika. Možete ,,zakazati” meditaciju kad god to vama odgovara, a on će vam pomoći da održite rutinu. Zanimljiva je činjenica da  je jedan od osnivača Headspace-a, ni manje ni više, nego budistički monah.

Panda Focus Mode

Jednostavan, ali vrlo koristan FireFox dodatak Panda Focus Mode pomaže vam da se pridržite svog rasporeda. Stvorena je specijalno za one koji lako gube fokus tokom rada ili učenja na računaru i često budu ometeni mnogim stvarima na internetu. Ova ekstenzija će omogućiti da vam produktivnost svakodnevno bude ista tako što će vas podsećati da ste ,,odlutali” i da treba da se vratite svojim obavezama. Za razliku od ostalih ekstenzija ovog tipa, Panda Focus Mode nudi mogućnost dizajna tema, pozadina, fontova i prečica onako kako vama odgovara. Ostale mogućnosti koje idu u prilog ovoj aplikaciji su: blokiranje unapred definisane liste sajtova koji vam mogu odvući pažnju (Facebook, Twitter, Instagram…), obeleživači, kreiranje liste obaveza, podsećanje na bitne događaje, kao i to što je besplatna. Slične aplikacije su i Hocus Focus, Focus Mode i Freedom. Aplikacija se može preuzeti ovde.

Pročitajte i: Organizuj svoje vreme uz najbolje TO DO aplikacije

f.lux

Ovo je program koji prilagođava temperature boje ekrana u skladu sa lokacijom i doba dana. f.lux je osmišljen tako da smanji naprezanje očiju tokom rada na računaru, pogotovo noću. Nakon instalacije korisnik može izabrati svoju lokaciju na osnovu geografskih koordinata, poštanskog broja ili naziva. Program će automatski podesiti temperaturu boje na ekranu uređaja prema vremenu u kom sunce izlazi i zalazi na odabranoj lokaciji. f.lux sadrži različite nijanse boja i unapred definisane vrednosti temperature. Ukoliko biste hteli da gledate film, crvene nijanse na monitoru bi se smanjile i aktivirao bi se režim adekvatan za sobu bez svetlosti. Mnogi korisnici programa tvrde da im ovakav način prilagođavanja svetlosti pomaže da lakše zaspe.

Stand Up!

Ukoliko se vaš posao sastoji od sedenja tokom većeg dela dana, Stand Up! će vam biti od velike koristi. Ova besplatna iPhone aplikacija podseća vas da je vreme da, kao što i sam naziv kaže, ustanete i  na kratko predahnete. Potpuno je prilagodljiva vašem rasporedu. Alarm obaveštenja možete podesiti na pet minuta, ali možete i na dva sata, ukoliko vam to više odgovara. Možete ga podesiti da vas ne ometa na pauzi ili kada izađete na ručak tako što će aplikacija imati pristup vašoj trenutnoj lokaciji.

Pročitajte i: Top 10 aplikacija za vaš telefon

Monefy

Monefy olakšava praćenje troškova. Uz ovu aplikaciju ćete u svakom trenutku znati koje troškove ste imali i ,,gde su vam otišle pare”. Na vama je samo da svaku potrošenu sumu odmah dodate na listu i pritisnete Add. Neke od karakteristika su:

  • prikaz troškova na grafikonu;
  • detaljno informisanje o svim transakcijama;
  • sinhronizacija sa Google Drive i Dropbox nalogom;
  • više valuta se nalazi u ponudi;
  • mogućnost korišćenja kalkulatora;
  • mogućnost zaštite podataka uz pomoć lozinke, Face ID ili Touch ID zaštite.

Lista aplikacija ovog tima se ne završava ovde. U grupu spadaju i Clarity Money, 1Money, Mint, Wally+, kao i Money Manager.

Forest

Forest je takođe aplikacija koja će vam pomoći u fokusiranju, ali se u mnogo čemu razlikuje od aplikacije Panda Focus Mode. Ciljna grupa pri stvaranju aplikacije bili su oni koji veći deo dana provedu sa telefonom u rukama i žele da se oslobode ove navike i preusmere svoju pažnju na svakodnevne obaveze. Provodeći vreme daleko od svojih telefona korisnici u aplikaciji uzgajaju virtuelno drveće i zarađuju novac koji se čuva i kasnije pomaže sađenju pravih drveća u pet afričkih zemalja- Kamerunu, Keniji, Senegalu, Ugandi i Tanzaniji. Sve dok se fokusirate na to što radite i ne koristite telefon, drvo će rasti. Ukoliko aplikaciju isključite pre vremena, drvo će uvenuti, a Forest će vas zbog toga, na neki način, prekoriti. Aplikaciju možete naći ovde.

Daily Water Tracker Reminder

Iako nam je voda jako pristupačna, većina ljudi je ne pije dovoljno u toku dana. Daily Water Tracker Reminder će vam pomoći da to promenite. Aplikacija će od vas tražiti neke informacije poput onih koje se odnose na vaš svakodnevni život, kada se budite, idete na spavanje, koliko imate kilograma, u kojoj klimatskoj oblasti živite i slično. Prema tome će se odrediti koliko vode vam je potrebno. Svaku čašu vode koju popijete potrebno je uneti. Izveštaj o napretku možete pratiti svakodnevno, a takođe vam pruža informacije o nedeljnom i mesečnom proseku. Ohrabrenje je ono što vodi do cilja, a Daily Water Tracker ga daje na pretek.

Pročitajte i: Besplatni programi za editovanje fotografija

Priredila: Jovana Janković

Izvori: lifehack.org, appgrooves.com, umsystem.com,digitaltrends.com, topbestalternatives.com, businessinsider.com, monefy.me