Saveti kako da vaš telefon traje duže

, IT

Jedina stvar koju ne ispuštamo iz ruku čitav dan su sigurno – pametni telefoni. Ovaj uređaj koji nam priskače u pomoć u najrazličitijim situacijama sa bezbroj funkcija koje nam pruža može brzo odgovoriti na svaki zahtev i zadatak koji stavite pred njega. Postoji nekoliko saveta koje možete preduzeti kako biste produžili život bilo kog telefona:

Ne preskačite ažuriranja jer su veoma važna

Da bi telefon radio što brže i bez problema, važno je da ažurirate operativni sistem i aplikacije nakon što su puštene. Ova ažuriranja ne zahtevaju mnogo vremena, a koristi mogu biti ogromne: od popravljanja grešaka i rešavanja bezbednosnih problema do promena koje donose nove funkcije i poboljšavaju ukupne performanse, tako da vaš uređaj radi mnogo brže.

Android i iPhone nude automatska ažuriranja aplikacija, koja bi trebala da budu podrazumevano omogućena.

Brisanje aplikacija može usporiti telefon

Telefoni imaju ograničenu količinu memorije, zbog čega je važno da broj nekorišćenih aplikacija bude minimalan. Redovno brisanje aplikacija koje ne koristite na telefonu uštedeće prostor za skladištenje i sprečiće da se aplikacije pokreću u pozadini i koriste dragocene resurse.

Prođite kroz fioku aplikacije ili početni ekran i uklonite sve aplikacije koje ste instalirali u nekom trenutku iz bilo kojeg razloga, ali nikada ne koristite.

Najvažnija stavka – nabavite dobru masku za telefon                                          

Najpametniji izbor je da kupite masku za telefon, jer ga na taj način štitite od pucanja kada neminovno padne. Ako vam se ikada desilo da ste skupo platili popravljanje ekrana, onda sigurno znate da ni jedna maska nije skupa u odnosu na popravku. Naravno, ne morate kupovati najskuplju futrolu, jer će vam bilo koja pomoći da produžite život telefonu.

Korišćenje maske znači da će vaš telefon ostati u netaknutom stanju čak iako padne i verovatno će imati veću vrednost kada ga budete prodavali.

Pročitajte i: Trenirajte telo, ali i mozak

Neka vam telefon uvek bude čist

Niko od nas ne želi da koristi telefon koji je pun prljavštine. Čak iako koristite masku, odvojite nekoliko minuta svaki dan da očistite svu prljavštinu i nečistoće u priključku za punjenje, predelu mikrofona, rešetki zvučnika i priključku za slušalice.

Izbegavajte prekomerno zagrevanje baterije

Postoji nekoliko mitova koji uključuju bateriju telefona i održavaju je zdravom. Evo istine o svakom od njih:

• brzo punjenje neće oštetiti bateriju, ali puštanje vašeg telefona da se skroz isprazni može

• telefon će takođe trajati duže ako izbegavate stavljanje uređaja u situacije u kojima bi se baterija mogla pregrevati, na primer, ostavljajući ga na direktnom suncu ako sedite napolju. Isključiće se ako se pregreje i to može skratiti životni vek baterije

• počnite voditi računa o bateriji vašeg telefona od prvog dana korišćenja i videćete da će se isplatiti kada vam baterija bude odlično radila i nakon par godina.

Pročitajte i: Pametni uređaj koji olakšava pronalaženje stvari

Pripremila: Tamara Vejin

Izvor: www.cnet.com