Trenirajte telo, ali i mozak

, IT

Kao što sam naslov kaže, jako je važno u današnjim vremenima trenirati mozak, koji u jednom danu primi nebrojenu količinu informacija. Koliko puta ste samo čuli, a možda i samom sebi rekli, zakržljao mi je mozak?!

Verovatno čudno zvuči kada se kaže trening mozga, ali upravo taj trening vam može pomoći da poboljšate svoju memoriju, inteligenciju, način na koji razmišljate i sprečite zakržljavanje mozga i za sve to vam ne treba više od pola sata, pa čak i manje. Verujemo da vam pored svih svakodnevnih obaveza samo još ovaj trening fali, ali njega možete raditi iz udobnosti vašeg doma, na telefonu ili nekom drugom uređaju. U nastavku ćemo vam ponuditi nekoliko aplikacija čija je svrha upravo treniranje mozga s nadom da ćete želeti da izdvojite malo svog vremena i posvetite se ovom zabavnom treningu.

Lumosity

Prva aplikacija na našoj listi usmerena je na poboljšanje vaše memorije, brzine, pažnje, sposobnosti da rešite određeni problem, ali takođe ima zadatak da vas podstakne na razmišljanje. Igra je koncipirana tako da u svakoj sesiji postoje tri igre koje korisnik mora da dovrši pre nego što sat otkuca kraj. Na početku igrice rešavate desetominutni test koji vam omogućava da procenite kognitivne veštine i svoje rezultate uporedite sa rezultatima ostalih korisnika koji su istih godina kao vi. Kao besplatni korisnik imate pravo na tri igre dnevno dok god imate nalog. Lumosity je najpopularnija aplikacija za treniranje mozga na svetu, a koristi je više od 100 miliona korisnika.

Elevate

Više od 30 testova pamćenja, matematike, čitanja, pisanja, razumevanja i ostalih mentalnih veština na jednom mestu i u jednoj aplikaciji – Elevate. Ove nabrojane igre vam pomažu u poboljšanju sopstvene sposobnosti komunikacije sa drugima, kao i proširivanju vokabulara i znanja o gramatici. Takođe, samopouzdanje i produktivnost će se značajno povećati. Elevate nudi i mogućnost praćenja napretka te ćete iz dana u dan znati koliki vam je učinak. S napretkom se, naravno, menja i teškoća igara.

Pročitajte i: Najbolji načini da povećate svoju kreativnost (i svoje sposobnosti)

Peak

Vrhunske igre Peak aplikacije dizajnirane su sa ciljem da izazovu vaše kognitivne sposobnosti. Fokus, memorija, rešavanje problema, sve ćete to testirati i poboljšati ukoliko instalirate Peak. U ponudi je više od 30 igara te vam sigurno neće biti dosadno da ih rešavate. Osnovna verzija igrice je besplatna i uključuje nekoliko igara dnevno, kao i uvid u vašu statistiku koja prikazuje mapu vašeg mozga. Mapa se s vremenom menja, a to naravno zavisi od toga koliko se dobro pokažete u igrama. Peak ima i takozvanog „Trenera“ koji će vam pomoći da ostvarite ciljeve, izazivaće vas novim vežbama, pratiće vaš napredak i motivisati da nastavite dalje.

CogniFit Brain Fitness

Evo još jedne zabavne aplikacije koja poboljšava vaše kognitivne sposobnosti, pamćenje i koncentraciju. Kao opciju imate program treninga koji meri mentalno zdravlje i kondiciju u celini. Kao i kod ostalih aplikacija, imate mogućnost praćenja napretka i postepeno prelaženje na teže i zahtevnije zadatke. Za one sa razvijenim takmičarskim duhom u ponudi je igranje sa prijateljima i porodicom što ceo proces čini zabavnijim. CogniFit Brain Fitness je potvrđena od strane stručnjaka, škola i univerziteta širom sveta. Preporučuje se i osobama obolelim od depresije, disleksije, ali i onima koji se oporavljaju od moždanog udara.

Eidetic

Ova aplikacija se malo razlikuje od ostalih jer joj je fokus uglavnom na poboljšanju korisnikove memorije i za to ima posebno razvijenu tehniku. Naime, u pitanju je takozvana tehnika razmaknutog ponavljanja koja vam pomaže da zapamtite važne telefonske brojeve, lozinke, reči, citate ili činjenice. Eidetic vas obaveštava kada je vreme za testiranje kako biste proverili čega se sećate i koje informacije su sačuvane.

Za koju god aplikaciju da se odlučite, sigurno nećete pogrešiti. Poenta je jasna, a to je očuvanje mentalnog zdravlja jer samo mentalno zdrav čovek može biti uspešan i zadovoljan. Dvadeset minuta dnevno nije mnogo i s obzirom na to da danas svi imamo pristup telefonima i internetu, možete jačati mozak i kognitivne sposobnosti gde god da se nalazite.

Pročitajte i: 5 Načina da vam vežbanje postane nesalomiva navika (prvi deo)

Pripremila: Bojana Petrović

Izvori: theguardian.com, lifehack.org, educationalappstore.com, canstar.com.au

Foto: apple.com