Veze na daljinu i koronavirus – kad ljubav pobedi kilometre

, LIFESTYLE

Kažu da svako na svetu ima svoju srodnu dušu, ili kako bi se to rekla u nekoj kliše varijanti – drugu polovinu sebe. Donekle ima logike, jer među osam milijardi ljudi na svetu sigurno postoji neko sa kime biste živeli „srećno do kraja života“. Tako su nam putovanja, kako poslovna, tako turistička ili univerzitetska omogućila da upoznajemo ljude na drugom kraju naše države, nekad i druge države, možda kontinenta. U tome su doprinele i društvene mreže, ali i to da većina mladih na svetu ima bar jedan zajednički jezik, najčešće engleski. Svet kao globalno selo nužno sa sobom nosi i brojne pozitivne stvari, granice su postale samo linije koje ljubav na kraju uvek pobedi. Ali šta kada se granice zatvore?

U gotovo svim državama važi zakon da u vanrednim okolnostima samo supružnici mogu otputovati kod svog partnera ukoliko im matična država nije ista, ili vanbračni partneri ukoliko imaju zajedničku imovinu. Ali mnoge veze su trpele posledice zbog zatvaranja granice usled pandemije aktuelnog virusa Korona. U slučaju da partneri nisu u braku,  njihovo putovanje se tretira kao turističko. Postavljalo se pitanje da li se na ljubav može gledati kao na turizam?

Portal „shengenvisainfo“ je objavio tekst koji glasi „Ljubav nije turizam“ na šta se upućuje da Evropska unija ublaži restriktivne mere za one koji žele da vide svoju voljenu osobu. Tako su na društvenoj mreži Twitter kružile brojne objave sa heštegom #loveisnottourism.

Pročitajte i: Kako sačuvati ljubav u vreme karantina

„Voljni smo da se testiramo, da budemo u karantinu, da uradimo šta god treba samo da bismo videli svoje najmilije…“, kaže korisnica ove društvene mreže Claire Greindanus, a drugi su joj se pridružili.

„Ovo smo moj verenik i ja. Ja sam Amerikanka a on Nemac, i nismo mogli da se vidimo od početka marta.Trebalo bi da se venčamo ove godine u avgustu. Uradiću test, pristajem na karantin, samo da se ponovo spojimo. #Liftthetravelban“,  Patricia Perez.

Međutim, neke evropske zemlje su napravle korak napred. Danska je na primer otvorila svoje granice za razdvojene partnere iz susednih zemalja, dakle za Nemce, Šveđane, Norvežane i Fince,  naravno uz jedan uslov – moraju dokazati vezu. Kako se ne bi ovo otvaranje granica zloupotrebilo ili upotrebilo za druge svrhe, dokaz bi trebalo biti ljubavno pismo, fotografija ili neke slične stvari.

Što se tiče ostalih zemalja Evropske unije, neke su svoje granice otvorile za državljane Srbije, poput Francuske ili Italije,  dok su u većini zemalja članica i dalje na snazi zabrane ulaska srpskim državljanima. Za neke se čekanje završilo, dok mnogi i dalje žude da vide svoje partnere, i tako već mesecima u nazad. Dokle? Ne zna se, to je valjda neka viša sila, ali do tada :  LJUBAV UVEK POBEĐUJE.

Pročitajte i: Ako ste u vezi na daljinu, ne očajavajte! Postoje i dobre strane

Izvor: shengenvisainfo

Foto izvor: insider.com

Priredila: Nina Albulj