Ako ste u vezi na daljinu, ne očajavajte! Postoje i dobre strane

, LIFESTYLE

Ako ste u vezi na daljinu, onda ste vi jedan od retkih srećnika koji ima priliku da iskusi ovu zanimljivu i jedinstvenu vrstu ljubavi. U današnjem svetu, gde smo navikli da nam je sve nadohvat ruke i odmah dostupno, često čujemo samo loša i obeshrabrujuća mišljenja o vezama na daljinu. Iako vas životne okolnosti odvoje od partnera, nemojte biti negativni. Postoje mnoge koristi od ove vrste odnosa.

Individualni razvoj

Poznato je da mnogi parovi koji provode dosta vremena zajedno, u nekom trenutku veze počnu da liče jedni na druge. Oni rade sve zajedno – kuvaju, izlaze, vežbaju, putuju. Nije slučajna poslovica S kim si takav si – što više vremena provodimo s nekom osobom, to više počinjemo da ličimo na nju. Ovakvi parovi misle na isti način i dovršavaju jedni drugima rečenice. Iako se sve ovo u početku može činiti simpatičnim, ima i dosta nedostataka. U ovakvim vezama pojedinca definiše partner i malo je prostora za individualni razvoj. Veza na daljinu olakšava samospoznaju i daje vam vremena da mislite o vašim vrednostima, ciljevima i željama.

Jača emotivna povezanost

Društvo je danas opsednuto seksom. Mnoge emisije i časopisi govore o tome kako je seks primarni deo veze. Ne možemo osporiti činjenicu da je seks u jednoj vezi zaista važan, ali se možemo složiti i s tim da on ne treba da bude dominantna sila koja pokreće vezu. Mnoge veze na daljinu se prekidaju zbog nedostatka fizičkog kontakta. To je tužno jer nam pokazuje da ljudi često stavljaju fizičku povezanost iznad psihičke. Odlična stvar kod veza na daljinu je ta što ćete vi i vaš partner moći više da se posvetite jedno drugom. Zahvaljujući internetu, danas imamo mnoge aplikacije za četovanje, dopisivanje i video pozive. Ovo možete iskoristiti da što više razgovarate s vašim partnerom i da se što bolje upoznate. 

Trenuci provedeni zajedno

Kada provodite dosta vremena s nekom osobom, često se desi da počnete da uzimate zdravo za gotovo sve što ta osoba čini za vas. Parovi koji žive zajedno se toliko stope sa svakodnevnicom i obavezama, da krenu da zapostavljaju jedni druge. Sve to dovodi do svađa, nedoumica, pa i raskida. Zato je dobro povremeno se distancirati. Daljina vam pomaže da shvatite pravu vrednost vaše veze – više ćete ceniti svog partnera kao i vreme provedeno zajedno.

Test ljubavi

Veza na daljinu može zaista biti izazov za vas. Samo osobe kojima je istinski stalo su u stanju da provedu dane i nedelje čekajući ponovni susret sa voljenom osobom. Često se dešava da parovi koji su navikli da budu zajedno ne mogu da izdrže pritisak daljine, ukoliko do nje dođe, zbog studiranja ili posla. Zato se divimo onima koji mogu da podnesu usamljenost, nedostajanje i sve troškove koje daljina nosi. Jako je važno imati zajednički cilj u svemu tome – jedino vam to može pomoći da izgurate i budete istrajni.

Na kraju možemo samo zaključiti da ovakve veze nisu za svakoga, ali jedno je sigurno – oni koji su primorani na ovakvu situaciju, kada je prevaziđu i ostvare zajednički cilj sa partnerom, neće imati drugih velikih prepreka na putu svoje ljubavi. Svaka veza iziskuje trud, pažnju i mnogo ljubavi. Nemojte se plašiti razočarenja i rizika – to se može dogoditi i u običnoj vezi.

Autor: Dragana Lanzolla