Stvari koje bih volela da sam znala kao početnik u fitnesu

Ne radi ništa na svoju ruku

Ne možeš da znaš šta je najbolje za tebe, dok ne istražiš i ne raspitaš se dovoljno.

Kada sam počela da idem u teretanu, tada sam sama sebi skrojila ishranu, koju sam nazvala “detox” i na svoju ruku sam izbacila dosta stvari, kao što je puno mesa, pastu, bilo šta slatko što nije voće i sokove. Sve za šta sam tada znala jeste da postoje kalorije, ali uopšte nisam imala pojma šta su makrosi – tj. unos ugljenih hidrata, masti i proteina.

Stoga, kada sam trenirala, a jela sam malo mesa, a puno povrća, nisam ni bila svesna da ne unosim dovoljno proteina u svoje telo, koji su mi potrebni da bi mi telo funkcionisalo na treningu i da bih mogla da, zapravo, izgradim bilo koji mišić.

Na spravama u teretani nisam znala šta na koji način da radim – sela bih na spravu bez prethodnog znanja za koji mišić tačno služi, i šta je ono što treba da uradim da bih taj mišić što bolje aktivirala, a da ne povredim ništa drugo.

Niko ne obraća pažnju na tebe u teretani

Vezano za prethodnu priču u kojoj sam radila sve na svoju ruku – u teretani su bili mnogi treneri koji su se kretali, ali ja sam bila previše uplašena i stidljiva da bih išta pitala, jer me je bilo sramota da dolazim i da ne znam ništa. Pre toga, bilo mi je potrebno značajno skupljanje hrabrosti da uopšte odem u teretanu i da prolazim pored vežbača svakoga dana, zato što sam mislila da svako od njih gleda u mene i osuđuje me, što zbog mog izgleda i težine, što zbog toga što se ne snalazim baš najbolje.

Trebalo mi je vremena da shvatim da zaista niko u teretani ne obraća pažnju ni na koga, već da je svako došao fokusiran samo na sebe i na to da odradi svoje. Isto tako – svako koga pitaš će ti pomoći, zato što je svako od tih ljudi, koji su sada možda ko zna koliko snažni  i zategnuti, su jednom, isto tako kao i ti, bili na početku.

Pročitajte i: Sačuvati zdravlje: 10 životnih pravila

Izaberi fitnes trenera koji će ti se zaista posvetiti

Verujem da mnogi ne mogu da priušte, ali ovo je najbolja i najisplativija investicija koju sebi možete darivati u svojim fitnes putešestvijama. Imajte u vidu da ne naplaćuju svi treneri paprene cene, i da, ako je neko popularan na društvenim mrežama, ne znači da je nužno dobar trener i da ćeš sa njim moći da postigneš rezultate.

Daj vremena sebi da istražiš – zaprati nekoliko trenera, prati njihov rad i njihove objave, prati njihov pristup. Na taj način ćeš najbolje moći da odlučiš kome želiš da se obratiš.

Trener će ti pomoći sa planom vežbi i planom ishrane!

Ako se trener sa kojim želiš da radiš ne nalazi u gradu u kojem živiš, postoji opcija onlajn mentorstva, koja je isto benefitna.

Kada sam odlučila da se javim devojci čiji pristup fitnesu mi se izuzetno dopao i sa čijom energijom sam odmah kliknula, tada je krenula moja prava fitnes avantura. Naučila sam šta su makro vrednosti, zašto su one isto bitne koliko i unos kalorija, naučila sam zašto mi je plan treninga raspoređen tako kako je raspoređen, kao i pravilan rad svih vežbi. A ono što je najbitnije, naučila sam da maksimalno uživam u čitavom procesu, kao i da probijam svoje granice i zonu komfora. Toliko sam zavolela treninge da sada ne mogu ni da zamislim kakav je bio moj život pre nego što sam počela redovno da treniram.


Ni u kom slučaju ne slušaj i ne prati slepo sledeće savete:

“Nemoj jesti posle 6”

“Izbaci večeru, šta će ti”

“Probaj autofagiju”

“Izbaci sav šećer”

“Pređi u veganstvo”

“Pojedi samo onoliko koliko može da ti stane u šaku”

“Ne soli hranu”

“Šta će ti tegovi, dovoljno ti je samo trčanje i kardio”

“Samo pij zeleni čaj i jedi chia semenke”

A u narednoj stavci ću objasniti i zašto.

To što nekome nešto odgovara, ne znači da će odgovarati i tebi

Postoje razni načini ishrane i razne dijete – autofagija, keto, hrono, vegetarijanstvo, veganizam, VMA dijeta, vojnička dijeta, i tako dalje, lista je beskrajna.

Međutim – svako od nas je unikatan, stoga naši organizmi i imuniteti su unikatni.

Kao što ti sigurno neće odgovarati isti šampon, ili ista rutina za negu kože kao nekom drugom, isto tako, ne može ti odgovarati isti način ishrane kao i nekom drugom.

Stoga, pre nego što odlučiš da se posvetiš nekom načinu ishrane, prvo se posavetuj sa lekarom, nutricionistom, ili trenerom sa nutricionističkim sertifikatom.

Da bi znao/la šta će ti najviše odgovarati, uzima se u obzir tvoja težina, visina, tvoj cilj, tvoji potencijalni zdravstveni problemi, čime se baviš, koliko se krećeš, kakve su ti dosadašnje navike, kao i još mnogo faktora. Po svemu tome, tvoj trener ili nutricionista osmišlja poseban plan ishrane za tebe, ili ti može predložiti koja od navedenih načina ishrane ti može odgovarati.

Naravno, vegetarijanstvo i veganizam su posebna stvar, jer su više stvar želje, ali opet, i po pitanju toga, ipak se treba posavetovati sa lekarom i odraditi dobru proveru vašeg fizičkog zdravlja.

Moj primer je takav da sam veoma često imala momente da mi ne prija meso (čak i kad sam bila mala uopšte nisam volela da jedem meso), međutim, zbog mnogih propusta i nedostataka u ishrani, ceo život sam anemična. Kada bih izbacila, recimo, crveno meso, ponovo bi mi se vratili ti problemi.

Takođe, ono što je jako važno, za bilo koju vrstu ishrane, jeste da ne siliš svoje telo. Ako ti nešto ne prija – ne prija ti. Menjaj, jer postoje drugi načini na koje možeš da dođeš do ostvarenja svog cilja.

Ali samo znaj da, to što ti neko predlaže određen način ishrane ili odricanje ičega, ne znači da će te stvari odgovarati i tebi. To ćeš najbolje znati samo uz podršku stručnog lica.


Prati na društvenim mrežama one koji znaju o čemu pričaju

Mislim da su danas društvene mreže prepune ljudi koji se bave fitnesom, što profesionalno, što rekreativno. Koliko je to u jednu ruku dobro, zato što su nam sada mnoge informacije dostupne na klik, isto toliko je loše ako ne znaš dovoljno, a pratiš one koji samo izbacuju kako izgledaju, ali ne i korisne savete ili objašnjenja oko toga zašto rade određenu vežbu i zašto prate određeni plan ishrane.

Ako vidiš da neki trener tvrdi da je samo njegov način rada dobar, izbegavaj ga u širokom krugu!

Ako vidiš da neki nutricionista skupo naplaćuje planove ishrane u kojima se na dnevnom nivou ne može sakupiti ni 800 punih kalorija, izađi sa tog profila, zato što ni u ludilu 800 kalorija dnevno ne može biti dovoljan dnevni unos hrane (koja se često sastoji samo od bobica, orašastih plodova i skupih jogurta, bez dovoljno mesa, povrća i drugih izvora dobrih masti i hidrata).

Izbegavaj takođe sve one koji ti svaki dan nabijaju krivicu zbog toga što ne vežbaš više od pet puta nedeljno, zbog toga što ne koristiš baš svaki dan kao priliku da nešto radiš, zbog toga što eventualno pojedeš nešto što ti prija, kao što je red čokolade ili neki burger, kada izađeš napolje sa društvom.

U narednim stavkama objasniću i zašto.

Izgladnjivanje i preterivanje sa treninzima te mogu dovesti u opasnost

Recimo da je minimalan dnevni unos kalorija za žene 1200, a za muškarce 1500.

Nije samo važno uneti minimalno toliko kalorija, već je važno odakle dolaze te kalorije – dakle, kakav je odnos makronutrijenata.

Možeš pojesti možda celo pakovanje čipsa i to će ti zauzeti pozamašno mesto u dnevnom unosu, ali ti ćeš opet posle toga osetiti glad i telo će tražiti još, zato što, iako si pojeo/la taj ogroman čips, ništa od onoga što je potrebno telu da bude sito nije uneto.

Izgladnjivanje će dovesti do toga da izgubiš kilažu, ali eventualno će se to sve vratiti, zato što onda kada počneš da se vraćaš na staro, telo će još više zadržavati tu hranu za sebe, jer se sada vodi po principu “ko zna kada ću sledeći put dobiti hranu”.

Izgladnjivanje pritom dovodi i do pregršt zdravstvenih problema.

Preterivanje sa treninzima je isto opasno. Kao početniku, meni nije bilo potrebno da idem pet ili šest puta nedeljno da treniram. I volela bih da sam to znala. Danima bih bila pod upalama i nisam davala svom telu vremena da odmori.

Važno je početi polako, treneri uglavnom predlažu da se počne sa tri do četiri treninga nedeljno i značajno apeluju na te dane pauze i koliko su bitni da se mišići odmore.

Ono što je bitno jeste i ne preterivati odmah sa kilažama i intenzitetom, to sve dolazi postepeno. Dakle, ja zaista nisam morala odmah da radim presu za noge sa 70 kila, imala sam sreće da mi se ništa strašno nije desilo, a mnogi od forsiranja nisu imali te sreće, te su sebi napravili još veći problem sa mišićima i položajem istih.


Uloga fitnesa jeste da se osećaš što bolje u svojoj koži, ne samo fizički, već i psihički.

Kao što sam gore napomenula, treba raditi ono šta ti prija. Naravno, opet, to ne znači da možeš uvek da maziš sebe i da baš svaki dan brljaš sa ishranom.

Fitnes stvara disciplinu i tu je da ti pokaže kako možeš da se osećaš najbolje u svim aspektima. To znači da je u redu da pojedeš parče pice ili par kolača. To znači da, ako ti neka vežba ili neki način ishrane ne odgovara, ne moraš da se siliš, već možeš da nađeš alternativu. To znači da, to što si mršaviji, ne znači da se osećaš bolje povodom toga, već je skroz okej da izgledaš kako god želiš, samo dokle god se ti dobro osećaš. Ja bih volela da sam, u toku onog detoksa koji sam pomenula na početku, znala da je u redu, čak i poželjno, da možda napravim sebi neki bolonjez, koji toliko volim i da uživam u tome, znajući da je zapravo zdravo i da je to nešto što će mi pomoći.

Fitnes i self-care idu jedno uz drugo, što znači, onoliko koliko ceniš aktivnost, isto toliko treba da ceniš mentalno zdravlje. Nekim danima, ma koliko god da se trudiš, trening naprosto ne ide. I to je skroz okej. Ne forsiraj trening, već bolje taj dan provedi onako kako tebi najviše odgovara. Ne trebaš da tražiš kojekakve izgovore za to, jednostavno činjenica da se možda ne osećaš baš najbolje je dovoljna da uzmeš slobodan dan.

Zdravlje pre svega!

Fitnes i zdravlje su najbolji drugari. Međutim, ako postoje neke stvari koje te sprečavaju da si trenutno aktivan/na, ni slučajno ne treba da ideš preko svojih trenutnih mogućnosti. Ako se ne osećaš dobro dok radiš neku vežbu – ako osećaš vrtoglavicu, mučninu, da te hvata nesvestica – prestani da radiš tu vežbu, a na kraju krajeva, prekini i trening, jer ni slučajno ne treba da radiš trening dok se osećaš loše. U tom slučaju – krevet, odmor i spavanje su tri stvari koje su ti najpotrebnije dok se ne oporaviš! A kad se oporaviš, kreni opet polako.


Za kraj, ostavljam vam profile nekoliko ljudi iz fitnesa kojima u potpunosti, kao rekreativac, verujem i koji postavljaju predivan i jako edukativan sadržaj na društvenim mrežama:

Dunja Ivković – instagram.com/dunjaivkovic (Dunja je moj trener već 10 meseci!)

Aleksandar Sič – instagram.com/lupinus_vultus

Aleksandra Japundžić – instagram.com/aleksandra.japundzic

Nikola Milovanović – instagram.com/johnny3mills

Dajana Stanar – instagram.com/dajano97

Autor: Jovana Filipović
Foto izvor: unsplash.com (Danilo Ćalić; Sven Mieke; Brooke Lark; Victor Freitas; Olimpo Avila Salazar)