Top 10 aplikacija za vaš telefon

, IT

Kako napreduje tehnologija, tako raste i broj aplikacija koje su nam u ponudi. Ukoliko spadate u grupu iPhone obožavalaca i ne znate kako da od toliko aplikacija napravite dobru selekciju, možda vam mi u tome možemo pomoći. U nastavku teksta ponudićemo vam top deset aplikacija, a vi prema vašim afinitetima odlučite koja od njih zaslužuje da zauzme deo memorije u telefonu.

Google Maps

Prva od njih je svakako nezaobilazna aplikacija Google Maps koja vam može pomoći gde god da se nalazite. Nudi vam pregled ulica, satelitske snimke, kao i opciju za pronalazak najjednostavnijeg puta od lokacije A do lokacije B, bilo da se krećete autobusom, kolima, biciklom ili ste se odlučili za pešačenje. Takođe, Google Maps vam nudi priliku da istražite gde u blizini možete da jedete a ne platite mnogo, gde se nalazi najbliža apoteka, benzinska pumpa, prodavnica, hotel, park, teretana ili šta god da vas u tom trenutku privlači. Benefita koje ova aplikacija nudi je zaista mnogo, a najbolje od svega je što je potpuno besplatna. 

Airbnb

Kada ste odlučili gde ćete putovati i šta ćete sve obići, naredni korak je regulisanje smeštaja. Aplikacija koja tome služi i sve je popularnija u poslednje vreme jeste Airbnb. Ona vam pomaže da nađete dobar smeštaj po ceni koja vam je pristupačna. Rezervacije se obavljaju online, možete razgovarati direktno sa domaćinom i sve unapred dogovoriti. Naravno, preporučuje se da na vreme počnete da tražite smeštaj kako biste bili u mogućnosti da birate iz šireg asortimana ponude. Međutim, kako nas je ove godine sve zadesila situacija sa virusom korona, možda bi najbolje bilo da se zadržimo u okvirima naše države i iskoristimo ovu aplikaciju da pronađemo smeštaj u Srbiji i uživamo u našim prirodnim lepotama.

Pročitajte i: Čemu nas je COVID-19 naučio o biznisu?

Instagram

Ako već odlazite na put, sigurno želite da zabeležite zanimljive momente i ambijent u kom se nalazite. Kako biste te momente podelili sa drugima, Instagram se javlja kao najbolje rešenje. Od samog nastanka pa sve do danas, njegova ekspanzija ne prestaje. Osnovna funkcija ove društvene mreže jeste objavljivanje fotografija i video-zapisa, kao i Instagram storija koji se brišu na svaka 24h. Aplikacija jeste zanimljiva, ali vrlo lako može preći u zavisnost. Koristite je pametno, i umereno!

Yelp

Ukoliko ste ljubitelj dobre hrane, nalazite se u nepoznatom gradu i želite da probate specijalitete karakteristične za to mesto, Yelp aplikacija vam u tome može pomoći. Njena osnovna funkcija je da korisnicima ponudi mesta sa najboljom uslugom, a to čini tako što objavljuje recenzije i komentare onih koji su već posetili određeno mesto i ocenili ga jednom do pet zvezdica. Aplikacija ne nudi samo osvrt na restorane, već i na hotele, muzeje, salone lepote, crkve, prodavnice i mnoge druge lokale i ustanove. Takođe, i vi nakon što posetite neko mesto možete ostaviti komentar i tako pomoći drugim korisnicima kada budu u nedoumici da li da nekom mestu posvete pažnju ili da ipak nastave da skroluju prstima dok ne naiđu na ono što im više odgovara.

WhatsApp

Verujem da bi svima nama život danas bio nezamisliv bez aplikacije WhatsApp. Osnovna namena joj je slanje poruka i dopisivanje sa ljudima koji se mogu nalaziti kilometrima daleko. Dok god imaju ovu aplikaciju i internet, komunikacija je zagarantovana. Osim slanja poruka, mogući su i audio i video pozivi, a uz to WhatsApp prati nove trendove i u ponudi ima mnoštvo zanimljivih stikera, a od skoro korisnici iPhone telefona imaju mogućnost da kreiraju memoji koji će ličiti na njih i ako ih nekad mrzi da se dopisuju, memoji su tu da olakšaju komunikaciju.

Shazam

Sigurno vam se nekada desilo da sedite u kafiću i čujete neku dobru pesmu za koju nemate pojma ni kako se zove, a ni ko je izvođač. Zatim odete iz kafića i ceo dan lupate glavom pokušavajući da je pronađete. Da to toga ne bi došlo, savetujemo vam da instalirate aplikaciju Shazam koja identifikuje kako muziku, tako i televizijske i reklamne emisije. Dovoljno je da nakon što muzika počne, uključite aplikaciju i ostavite je nekoliko sekundi da prepozna zvuk. Nakon toga Shazam će vam izbaciti ime numere i izvođača.

Duolingo

Za sve ljubitelje stranih jezika, tu je aplikacija Duolingo. Sa preko 40 različitih kurseva i više od 23 jezika, Duolingo je nepogrešiv izbor. Ono što je možda najbolje od svega jeste opcija ažuriranja lekcija koje tek treba da pređete i koje su zatim dostupne i bez interneta. Dakle, bilo da se nalazite u gradskom prevozu, čekate red u pošti ili samo sedite kod kuće i odmarate, Duolingo je dostupan uvek i nudi dva u jedan – zabavu i učenje.

LinkedIn

U poslovnom svetu danas gotovo da se podrazumeva da imate svoj nalog na LinkedIn-u. Osnovni cilj ove društvene mreže jeste povezivanje poslodavaca sa ljudima koji su u potrazi za poslom. Prilikom pravljenja naloga, korisnik ostavlja informacije o sebi, u smislu kakvo mu je dosadašnje radno iskustvo, koje veštine poseduje, koje strane jezike govori i sve ono što mu može doprineti da poslodavac baš njega odabere. Naravno, što više kontakata ostvarite, to je za vas veći plus!

Twitter

Za sve one koji žele da podele svoje misli sa drugima, nema bolje aplikacije od Twittera koji je danas planetarno popularan. Kao registrovani član imate pravo da pišete svoje i čitate tvitove ostalih korisnika. Ukoliko pak nemate indicija da pišete sopstvene tvitove, a želite da čitate tuđe i uvek budete u toku, postoji opcija i za to – jednostavno se nećete registrovati i to je to. Danas je ova društvena mreža i izvor informacija, jer mnoge značajne ličnosti koriste upravo Twitter kako bi saopštili neke važne vesti i činjenice, tako da instaliranjem ove aplikacije sigurno činite dobar potez.

TikTok

Poslednja, ali možda i najpopularnija aplikacija u poslednjih nekoliko meseci jeste upravo TikTok. Ova aplikacija izum je kineskih stručnjaka koji su želeli da kreiraju nešto što će podstaći kreativnost kod ljudi. Aplikacija je namenjena snimanju video-klipova do 15 sekundi u kojima ljudi igraju, pevaju, imitiraju i slično. Nije teško zaraziti se TikTokom te je slična situacija kao i sa Instagramom – zabavna, prijemčiva, ali vrlo lako može izazvati zavisnost tako da budite na oprezu ako se odlučite da je instalirate.

Nadamo se da smo vam navođenjem ovih deset aplikacija pomogli da odaberete ono što najviše odgovara vama i vašim afinitetima. Sve navedene aplikacije su besplatne tako da možete uživati u njihovim benefitima besplatno i kad god poželite.  

Pročitajte i: Kako da samostalno napravite stikere za Viber i WhatsApp

Autor: Bojana Petrović

Izvori: pcmag.com, wikipedia.com