Da li ste čuli za sajt Couchsurfing? Saznajte kako možete besplatno obići svet

, LIFESTYLE

Poslednjih godina sve više pažnje se posvećuje putovanjima i raste potražnja za raznim evropskim i svetskim destinacijama. Sve češće se u ponudi avio kompanija pojavljuju neverovatno pristupačne cene karata, naravno u okviru first minute i last minute ponuda. U mogućnosti smo da priuštimo sebi jeftinije letove, a kakvo je stanje po pitanju smeštaja?

Sajt couchsurfing.com nudi mogućnost putovanja bilo gde po svetu uz besplatan smeštaj. A kako je to moguće? Kao što se vidi i iz samog naziva sajta, u pitanju je besplatno izdavanje ,,kauča’’ odnosno noćenja bez novčane nadoknade. Ideja počiva na principu domaćin-gost. Registracijom na sajt postajete član velike grupe pustolova iz celog sveta i kao što svi oni traže smeštaj na raznim destinacijama, tako su i spremni da ponude svoj dom u cilju istog.

Pročitajte i: 5 zanimljivih aplikacija za putovanja

Da biste postali kaučsurfer sve što treba da uradite je da se registrujete na sajt putem sajta ili aplikacije, ukucate željenu destinaciju i odaberete potencijalnog domaćina. Svaki domaćin ostavlja osnovne podatke o sebi i smeštaju koji nudi, a na osnovu ocena prethonih kaučsurfera koje je ugostio, možete videti da li ispunjava vaša potencijalna očekivanja. Ukoliko ispunjava, putem aplikacije možete poslati domaćinu mail sa osnovnim podacima o sebi i datumu kada biste voleli da vas ugosti.

Sa druge strane, registracijom na sajt otvarate mogućnost drugim kaučsurfera da vas kontaktiraju ako su zainteresovani za destinaciju u kojoj vi stanujete. Ako dobijete upit sa datumom i informacijama potencijalnog gosta, vaše je da pristanete ili odbijete ukoliko niste u mogućnosti da primite bilo koga u svoj dom.

Naravno, postavlja se pitanje koliko je zaista bezbedno putovati i primati nepoznate ljude u svoj dom. Taj problem se rešava putem interneta. Prvenstveno polazite od profila potencijalnog gosta na sajtu couchsurfin.com i tamo možete da vidite koliko je domaćina bilo zadovoljno njime pre vas. Pored toga, potencijalni gost šalje podatke o svojim nalozima na društvenim mrežama, pa se možete upoznati sa njim pre nego što ga ugostite.

Ovaj sajt je namenjen prvenstveno radoznalcima, ljudima koji vole druženje i upoznavanje različitih kultura. Ako volite da putujete i želite da upoznate određenu destinaciju iz ugla njegovih stanovnika, onda je ovakav način putovanja pravi za vas, a mi vam želimo srećan put!

Pročitajte i: Ako ipak letujemo u našoj zemlji…

Izvor: couchsurfing.com

Naslovna fotografija: Maskot / Getty Images

Autor: Sofija Ostraćanin