Hola desde Barselona!

, AKTUELNO

Putovanja su važna stavka u našim životima. Smestite ih u prioritete.

Ovog puta pišem vam o jednom gradu na Sredozemnoj obali. Pišem vam o Barseloni.

Barselona je grad smešten između Pirineja na severu, a na jugu je na samoj obali Mediterana. Jedan je od većih gradova u Španiji. Inače, važi za glavni grad Katalonske pokrajine. Da biste ga posetili nije vam potreban samo novac, koliko vremena da mu se posvetite. Barselona odiše malo mediteranskim duhom, koji se mnogo ne oseti zbog velike količine turista koji su svakodnevno u gradu. Inače, to je treći najposećeniji grad u Evropi.

Na ovaj put sam pošla sa namerom da osetim duh grada, tako da sam krenula peške kroz grad. Kada sam stigla u Barselonu, prvo sam naišla na info pult, koji je na svakom koraku smešten. Na tom pultu možete dobiti informacije o prevozu, muzejima, restoranima itd. o apsolutno svemu što vas interesuje. Ljubazni radnici će vam dati besplatnu mapu grada, koja je dobro obeležena i na njoj su ucrtani svi važni delovi koji su bitni za obliazak. Zatim sam otišla u obilazak jednog prelepog parka „Parc de la Ciutadella”. U parku je takođe i zoološki vrt, ali nisam otišla do njega, pošto mi je vodič pre puta sugerisao da je jako veliki.

13987823_1242136779171305_1221419732_o

Casa Bastila okićena ružama tokom praznika Sveti Đorđe

Zatim sam se odatle uputila u Gotsku četvrt, stari deo Barselone, u kome je svaki detalj na svom mestu. Uskih je uličica, neobičnih terasa punih cveća i raznih zelenih biljaka koje nisam viđala kod nas. U tom delu veoma je važno pratiti mapu i koristiti prečice. Tako sam npr. obišla „Basilica of Santa Maria del Mar“ koja datira još iz XIV veka i građena je u gotskom stilu, i “El born CC” u kome možete da vidite sve arheološke ruševine koje su bile deo „La Ribera“ okruga. Kada to budete obišli, možete u nastavku da odete u Pikasov muzej. Moji prijatelji su mi preporučili da ga posetim, ali u Barseloni je vreme zaista veliki problem. Pre nego što dođete, morate svoj put da isplanirate. Svaka se znamenitost plaća, a da biste je posetili u većini slučajeva morate da rezervište kartu i termin kada želite nešto da posetitie. Većina ulaznica kreće se od 7 eura, ali su „Sagrada Familia“ ili neke od Gaudijevih građevina čak i po 20 eura.

Nakon obilaska Gotske četvrti, uputila sam se ka „Arco de Triunfo“, poznatija kao Trijumfalna kapija. Na putu ka kapiji, naletela sam na Muzej Čokolade, što je za mene kao čokoholičara bilo nešto čemu se teško može odoleti. Kada sam sve to videla i okusila, produžila sam ka čuvenoj „Sagrada Familia“. Tamo ima miliona turista. To je zaista nešto facinantno za videti! Ne samo da je arhitektonsko čudo, nego sam zapazila da na toj građevini ima dosta simbola i detalja te verujem da bi vam trebalo 365 dana da uočite svaki. Dalje sam se uputila ka Bulevaru Dijagonale, a u toj ulici je pisalo da se mogu videti neke kuće drugih arhitekta. Posebno mi je zapala za oko “Casa Macaya”, prepoznatljiva po beloj boji i raskošnim detaljima oker boje. Put me je dalje vodio do čuvenih Gaudijevih kuća “Casa Mila” i “Casa Batillo”. Ispred je gomila vodiča, ako ne znate mnogo o njima, čućete od njih istorijat i način kako su nastale te građevine.

magine-fontane-barselona-----papalars_origh

Magične fontane

Usput mi je bio Univeritet Barselone. Tamo se ulaz svakako ne plaća, ali bih vam preporučila da slobodno ušetate. Unutra je sve sagrađeno od kamena. Svaki odeljak je zaseban. Ako vas interesuje nešto vezano za master, najviše informacija ćete saznati iz brošura. Uglavnom su svi u jurnjavi i nervozni, tako da od nekog stručnog lica ne možete puno ni saznati. Unutra je i predivan park, u kom možete malo da se osamite i uživate u njegovim lepotama.

Već sam duže vreme šetala i bila sam jako umorna, a onda sam poželela nešto da okusim. Iz raznoraznih priča, čula sam za pijacu „La Boqueria“ i ona se nalazi pored glavnog šetališta „La Rambla“. Ako ste mislili da ćete moći nešto besplatno da degusitrate, hm…teško. Kod njih se i degustacija plaća. Uzela sam da probam šunku i kačkavalj koja je bila nešto najbolje što sam u tom trenutku okusila, a i voće. Služe voće u nekakvim čašama koje košta oko 1-2 evra, u zavisnosti od raznovrsnosti i količine. Isto tako imaju i ukusne koštunjave plodove sa medom i raznim dodacima. Na pijaci su restorani poput kioska, na kojima za šankom sedite i ručate, a jela su uglavnom od morskih plodova. Ručak je u proseku oko 25 evra, što i nije neka strašna cena. I na kraju, kao desert, kupila sam preukusne ćurose, nekakvo prženo testo sa nutelom.

Konferencijaska sala u vladi Katalonije

Konferencijaska sala u vladi Katalonije

Nakon svega toga, otišla sam graskim prevozom do čuvenih Magičnih Fontana. Zaista je bilo uživanje nakog dugačkog i napornog dana sesti pored njih. Uživati u magiji i muzici koju pružaju.

 

Jelena Maletić

Fotografije: Jelena Maletić i Web