5 zanimljivih aplikacija za putovanja

, LIFESTYLE

Još prije dvadesetak godina smo robovali grupnim obilascima. Rijetki samostalni putnici nisu odlazili na put bez ogromnih papirnih geografskih karti i sedam vrsta jezičkih priručnika. Danas je sve mnogo jednostavnije: dovoljno je da preuzmete na svoj telefon željenu aplikaciju.

SkyGuru

Šta: aplikacija je za one, koji se boje leta, od tvorca Centra liječenja aerofobije „Letimo bez straha“.

Pomoću njega se mogu dobiti sve informacije o letu koje ima pilot aviona: vremenska prognoza, njeno dešifrovanje, tačno vrijeme polijetanja, prognoza turbulencije i ostalo.

Kako: tokom leta aplikacija će vam detaljno reći šta se dešava s avionom: kad je polijetanje, kad je slijetanje. Sve to telefon razumije bez interneta, u avio režimu, uz pomoć senzora. Šta god da se dešava sa avionom – treskanje, zvukovi, „vazdušni džepovi“ – aplikacija će odmah sve to objasniti razumljivim jezikom, pretvarajući vaše strahove u činjenice.  

Karakteristike: informacije o letovima se pojavljuju 24 sata ranije, nema smisla unositi nazive letova unaprijed. Naziv leta se unosi u potpunosti, slovima i brojevima.

Platforma: za sada samo iOS.

Naknada: da. Aplikacija traži informaciju za svaki određeni let, ta informacija košta.

Glasovni pretraživač Google  

Šta: poznati pretraživač sa glasovnom kontrolom. Pri pravilnoj upotrebi se lako pretvara u ličnog vodiča.

Kako: program prepoznaje glas i poslije komande „Ok, Google“ odgovoriće na bilo koje pitanje. Odnosno, to je internet pretraživač u koji ne mora više da se unosi zahtjev ručno.

Karakteristike: u osnovi pretraživača je vještačka inteligencija, zato mu se mogu postavljati najobičnija pitanja: „kako doći do biblioteke“ itd. Na kratka pitanja on ponekad odgovara glasom, odgovor se jednostavno može poslušati. Uz to, aplikacija razumije logičku vezu između pitanja: „ko je arhitekta muzeja?“, „kad se on rodio?“ – Google još uvijek razumije da se radi o arhitekti.   

Platforma: Android i iOS. Za Android je dovoljno da otključate telefon da biste mu postavili pitanje, dok je za iOS neophodno preuzeti program, a zatim ga svaki put uključivati da biste koristili pretragu.

Naknada: ne.

Wondergo

Šta: igra-vodič za samostalne putnike.

Kako: servis predlaže u izabranim gradovima posebno odabrane maršrute prema vašim prijavama.

Prvo vi formirate zahtjev: sami ili u društvu. Birate grad (dostupna je samo Rusija), a zatim jednu od predloženih maršruta. Pratite ga tačku po tačku, dobijajući informaciju i odgovarajući na zabavna pitanja. Dok ne otkrijete odgovor nećete vidjeti kuda ići dalje.

Karakteristike: aplikacija ima partnere – kafiće, suvenirnice, prodajna mjesta. Oni nude popuste onima, koji trenutno idu tom maršrutom – njima o tome dolazi obavještenje (na primjer, ako uđete u kafić tad kad vam aplikacija to traži, dobićete popust ili šoljicu kafe na poklon).

Platforma: Android i iOS.

Naknada: ne. U budućnosti će možda neke maršrute s posebno povoljnim specijalnim ponudama biti dostupne za novac.

Google Foto

Šta: servis za obradu i čuvanje fotografija.

Kako: da bi sve idealno radilo treba napraviti Google nalog (tj. registrovati se pomoću Gmail-a). Čim se pojavljuje signal Wi-Fi, fotografije i video snimci s telefona se prenose u „oblak“ sa nalogom i tamo se čuvaju. U beskonačnoj količini. Za to ćete, istinu govoreći, morati da pristanete na njihovo malo sužavanje, ali oni će svejedno ostati dobrog kvaliteta: 16 megapiksela za fotografije i 1080p za video snimke. Pored toga, program omogućuje ne samo uređivanje fotografija, nego takođe i kreiranje kolaža, animacija (takozvane „gifove“) i čak filmove.

Karakteristike: u aplikaciji postoji opcija „Asistent“, koja ne samo da omogućava kreiranje fotografija i video radova, već se i samostalno tim bavi. „Asistent“ analizira tok fotografija i s vremena na vrijeme predlaže film, koji je kreirao ili album po motivima vaših avantura.

Platforma: Android i iOS.

Naknada: ne.

Wi-Fi Map       

Šta: karta dostupnih tačaka Wi-Fi u svijetu.

Kako: aplikaciju, u suštini, kreiraju sami korisnici. Svako može da doda na kartu tačku Wi-Fi sa navedenom lozinkom. Tako se širi baza. Ovdje možete naći tačke interneta u hotelima, kafićima, na benzinskim pumpama. Postoje i domaće – ukoliko su ih sami vlasnici dodali na spisak.

Karakteristike: Ljudi dobrovoljno navode lozinke i sami pišu komentare. Može se unaprijed otvoriti karta grada, preuzeti sve tačke i koristiti aplikacija bez interneta.

Platforma: Android i iOs.

Naknada: aplikacija je podijeljena na dva dijela: besplatna (Free) i ona koja se plaća (Pro). U verziji koja se plaća nema ograničenja u gledanju tačaka na daljinu, mogu se preuzeti odmah sve tačke grada.

Izvor: http://strana.ru/journal/24521658?photo=24521826

Autor: Jovana Matić