Ako ipak letujemo u našoj zemlji…

, LIFESTYLE

Zbog komplikacija nastalih tokom pandemije korona virusa, putovanja u inostranstvo za mnoge predstavljaju dilemu, a kako je još uvek neizvesno da li će se situacija u narednom periodu stabilizovati, veliki broj zaljubljenika u putovanja odlučuje da vreme provede blizu svoje kuće. Iako turizam u Srbiji nije na jednakom nivou kao u nekim razvijenijim zemljama, svakako ga ne treba potcenjivati.

Ako beg od posla, škole i fakulteta ove godine potražite u istočnom delu Srbije, nezaobilazna destinacija je zasigurno Golubac. Golubac, po poslednjem zvaničnom popisu stanovništva, broji svega nešto više od 1600 stanovnika, što znači da je prilično mirno mesto, a  Dunav, koji je ovde najširi, u svakom posetiocu budi spokoj.

Ono što obavezno treba obići kada se nađete u Golubačkom gradu jeste tvrđava koja se u našoj istoriji pominje još u 14. veku. Zbog svog strateški važnog položaja, za kontrolu nad ovom tvrđavom kroz istoriju su se borili Srbi, Mađari, Austrijanci i Turci. S obzirom na to da je tvrđava naslonjena na stenu Babakaj, kontrola drumskog i rečnog saobraćaja bila je u potpunosti moguća, što je dodatno išlo u prilog onima kojima bi pripadala.

Najstarija i najsnažnija kula je Donžon kula, koju karakteriše osmostrana osnova iz koje se izdiže kružni vrh sa kvadratnom unutrašnošću. Ostale kule imaju jednostavnije, kvadratne osnove koje su se kroz istoriju nadograđivale.Pojavom vatrenog oružja, na tvrđavi su morale biti urađene prepravke kako bi se napravila posebna mesta za topove i čuvare sa puškama.

Pročitajte i: Letovanje u Srbiji – ovo su mesta koja morate posetiti!

Tvrđava pripada Nacionalnom parku Đerdap i smeštena je na mestu gde se Dunav sužava, odnosno na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Pre šest godina počela je njena rekonstukcija, a pre godinu dana, otvorena je za turističke posete. Čine je deset kula ( 9+1; prvobitno ih je bilo 9, ali su Turci nakon zauzimanja tvrđave dodali i desetu), čiji se obilazak deli u nekoliko zona. Zone se razlikuju po težini pristupa, pa je tako za pristup plavoj, crvenoj i crnoj zoni, uz dobru fizičku spremnost bitno pored sebe imati pratioca, to jest nekog ko radi u ovom kompleksu. Važno je napomenuti da je pristup maloletnima u težim zonama onemogućen. Takođe, ulazak u tvrđavu se naplaćuje i zavisi od toga kojoj ćete zoni pristupiti.

Izvor: tvrdjavagolubackigrad.rs

Mnoge agencije u sklopu cene izleta u Golubac nude odlazak na tvrđavu. Trenutno, zbog poštovanja mera uvedenih tokom pandemije korona virusa, grupne posete nisu moguće, ali to svakako možete uraditi individualno. Uz poštovanje socijalne distance i nošenje maski, do četiri osobe mogu zajedno ući u tvrđavu. Ukoliko vas agencija dovede do Golupca, ali ne i do tvrđave,u samom centru možete naći taksi ili pak pešačiti. Ako se opredelite za pešačenje duž keja, za to će vam biti neophodno oko sat vremena, a pritom možete uživati u pogledu na Dunav.

Takođe, na malo više od 12 kilometara od Golubačke tvrđave nalazi se i pravoslavni manastir Tumane. Za ovaj manastir vezuju se mnoga čuda i izlečenja, pa ga obilaze vernici iz svih krajeva sveta. Ako  niste vernik, već u posetu dolazite isključivo turistički, manastir Tumane će vas oduševiti  svojom arhitekturom i freskama. Zidan je u srpsko-vizantijskom stilu, posvećen Svetom arhangelu Gavrilu, a uz njega postoji i kompleks sa konacima za monahe i kapela prepodobnog Zosima Sinajita. Kapela je udaljena jedan kilometar, a do nje se stiže uskim  putem koji vodi od parkinga ispred manastira. Pored parkinga smešten je i mini zoološki vrt, što posetiocima sa decom nudi dodatnu zanimaciju.

Izvor: kompaskazesrbija.rs

Na otprilike pola sata od Golupca, nalazi se i Srebrno jezero. Srebrno jezero nastalo je veštačkim putem, odnosno ono predstavlja rukavac Dunava koji je zatvoren branama. Iako je već godinama popularna destinacija za odmor, jezero u skorije vreme privlači sve veći broj turista. Primetno je da se u njegovu okolinu ulaže. Otvaraju se kafići koji nude svoje ležaljke na plaži,a postoji i akva park za decu, što posetiocima bar na trenutke nudi osećaj kao da su na moru. Takođe, na Srebrnom jezeru se može iznajmiti smeštaj ili kampovati.

Izvor: omladinskenovine.rs

Golubac, manastir Tumane i Srebrno jezero mogu se posetiti u jednom danu zbog svoje neposredne blizine. Međutim, da bi u potpunosti uživali u lepoti prirode, turisti kažu da za ove destinacije treba izdvojiti najmanje ceo vikend.

Iz ličnog ugla:

  • Golubačka tvrđava deluje nestvarno i vraća u prošlost. Definitivno je ne treba propustiti.
  • Manastir Tumane me je oduševio načinom na koji je građen, kao i cvećem kojim je oivičen.
  • Srebrno jezero odiše mladima koji se druže u prirodi, a meštani kažu da je tako tokom cele godine

Zanimljivosti:

  • S obzirom na to da je Golubac blizu granice sa Rumunijom, može se desiti da vam telefon pokazuje da ste u romingu.
  • Ako već pričamo o telefonskom signalu, u predelu gde se nalazi manastir Tumane, uopšte ga nema.

Pročitajte i: Kad ćemo preko?

Autor: Vanja Velisavljev

Izvor: I mi smo Čukarica/ fb str.