Gde i kako bezbedno provesti letnji odmor?

, LIFESTYLE

Glavna parola turustičkih agencija ovih meseci jeste « Putuj bezbedno » . S obzirom na aktuelnu situaciju izazvanu virusom korona, tristički marketing je baziran na letovanje u matičnoj zemlji. Za razliku od naših suseda, Srbija nema izlaz na more, ali i te kako može da ponudi pregršt prelepih destinacija za odmor, rekreaciju i uživanje.

Jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji svakako jeste planina Zlatibor. Osim šetnje i opuštanja na svežem vazduhu, među borovim šumama i predivnim pašnjacima možete obići,u zavisnosti od ličnih interesovanja, mnogo toga. Osim manastira Mileševa, muzeja, pećine Stopića koju je proučava naučnik Jovan Cvijić i reka, u ponudi su i atrakcije poput ekstremnih i individualnih sportova poput paraglajdinga ili jahanja. Ukoliko ste više hedonistički tip možete uživati u spa centrima, otvorenim i zatvorenih bazenima, i brojnim restoranima koji u ponudi imalu prave srpske gurmanske specijalitete.

Izvor: zlatibor.org

Između planina  Zlatar i Javor nalazi se pravi biser jugozapadne Srbije – specijalni rezervat prirode Uvac. Ovaj rezervat predstavlja prirodno dobro prve kategorije, čuven po svojim meandrima koji su postali zaštitni znak prirodnih bogastva Srbije, po  bogatoj fauni, a naročito po ogromnom staništu ptica koje broji oko 130 vrsta ptica. U najznačajnije spada beloglavi sup. Osim uživanja koje nudi ovaj « raj na zemlji » u ponudi je i veliki broj aktivnosti kao što je biciklizam, ribolov, planinarenje ili kampovanje.

Izvor: serbia-touroperator.com

Sve naše banje su lekovite. Ukoliko ste ljubitelj banja, Vrnjačka Banja je odličan izbor za vas zbog duge tradicije razvoja banjskog turizma. Osim zdravstvenog turizma, Vrnjačka Banja je čuvena i po drugim zanimljivostima jer je bila naseljena od vremena praistorije pa do danas. Rimski bunar Fons Romanus koji je slučajno pronađen 1924. godine, zavičajni muzej, muzej oruđa praistorije kao i manastiri u okolini banje kao što su Žiča i Studenica. Prava atrakcija jeste « most ljubavi » na kojem devojke kače katance potpisane njihovim imenima kako bi sačuvale ljubav svog partera. Ovaj običaj dtira sa početka 20.veka kao uspomena na učiteljicu Nadu kojuje vojnik Relja ostavio jer se tokom rata zaljubio u jednu Grkinju. Po legendi Nada je umrla od tuge za svojim oficirom, a Desanka Maksimović je opisala ovu legendu u pesmi « Molitva za ljubav ».

Izvor: interkultur.com

Ovo su samo neke od mnogobrojnih destinacija koje možete posetiti u Srbiji. Ukoliko ste više ljubitelj gužve i noćnog provoda, Novi Sad i Beograd su oravi izbor za vas. Iako nema izlaz na more, Srbija i te kako ima šta da ponudi, a na nama je da je istražimo.

Priredila: Nina Albulj

Izvori: banjeusrbiji.com , zlatibor.org , palisad.rs

Naslovna fotografija: hellomagazin.rs,